Πριν από πολλά χρόνια, όταν το βιβλίο της Γουόρις Ντίρι «Λουλούδι της Ερήμου» γινόταν best seller, καταδικάζοντας τις βάρβαρες πρακτικές των κλειτοριδεκτομών (δηλαδή του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων) σε ανήλικα κοριτσάκια (ακόμα και μωρά) στη Σομαλία, κανείς δεν φανταζόταν ότι η βάρβαρη αυτή πρακτική θα έφτανε και στη χώρα μας!

Να όμως, που τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν και πλέον γίνονται κλειτοριδεκτομές στο κέντρο της Αθήνας, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr.

Θύματα είναι ανήλικα κορίτσια προσφύγων και θύτες οι ίδιοι τους οι γονείς αλλά και ηλικιωμένες «θεραπεύτριες» ή άτυποι ιμάμηδες στο ρόλο του χασάπη.

Στην Ελλάδα χιλιάδες γυναίκες έχουν  υποστεί αυτό το βασανιστήριο. Ιδιαίτερα στην Αθήνα και στα hot spots, υπάρχει μια μικρή «βιομηχανία» από θεραπεύτριες που εξαγνίζει τα κορίτσια από την υποτιθέμενη ντροπή που προκύπτει από την σεξουαλικότητά τους. Επειδή δεν μπορούν τα κορίτσια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τους γονείς τους μόνο γι’ αυτή τη διαδικασία, υποκύπτουν στις υποτιθέμενες «μαίες», που χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή ξυράφι, δίχως αναισθητικό και δίχως να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα ανήλικων κοριτσιών, κάτω από άθλιες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

H πρόεδρος Αφρικανών Γυναικών Ελλάδος, η Λορίν, μίλησε στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για την απάνθρωπη αυτή πρακτική που στοιχειώνει εκατοντάδες γυναίκες, τον περιβόητο «όρκο σιωπής», υποστηρίζοντας ότι και τα ίδια τα κορίτσια που υφίστανται κλειτοριδεκτομή γίνονται πολλές φορές θύματα του εαυτού τους.

«Δεν μιλάνε αυτές οι γυναίκες! Έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές, αλλά δεν θέλουν να μιλήσουν! Όταν τους το κάνουν, τις βάζουν να ορκιστούν ότι δεν θα μιλήσουν, όπως κάνουν σε γυναίκες του trafficking. Νομίζουν ότι όταν μιλάνε ότι θα πεθάνουν, ότι κάτι κακό θα γίνει. Έτσι, δεν μιλάνε» λέει χαρακτηριστικά. 

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ 'Excision', Βίκυ Βελλοπούλου, σοκάρει πραγματικά με τη μαρτυρία της:

«Στην Κένυα, τα ίδια τα κορίτσια το ζητάνε από μόνα τους. Μας λένε ‘ήρθε η ώρα να κάνω την τελετή μου’. Είναι μια τελετή ενηλικίωσης. Άρα είναι γιορτή. Την προηγούμενη μέρα, γίνεται κάτι σαν γιορτή, με τραγούδια και χορό, όπου τα κορίτσια βρίσκονται μέσα σε μια καλύβα. Την ίδια μέρα το πρωί, τα πάνε στο ποτάμι να πλυθούν και, συμβολικά, να εξαγνιστούν. Μετά, θα γίνει η εκτομή σε συνθήκες υπαίθρου, με ένα λεπίδι το οποίο δεν είναι αποστειρωμένο, δεν υπάρχουν παυσίπονα, δεν υπάρχει τήρηση κανόνων υγιεινής».

Η πρακτική αυτή υποτίθεται ότι αυξάνει τη σεξουαλική απόλαυση για τον άντρα και τη μειώνει για τη γυναίκα, «ελέγχοντας» έτσι τη σεξουαλική της ελευθερία. Για την Ευρώπη, η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα, ενώ εκτιμάται ότι την έχουν υποστεί 500.000 γυναίκες. 

Tags: