ΚΑΤΑΝΥΞΗ και ΔΕΟΣ για εκατομμύρια πιστούς τη Μ. Παρασκευή

Ξεκινάει η περιφορά των Επιταφίων σε όλη την Ελλάδα

Με κατάνυξη και δέος εκατομμύρια πιστοί παρακολούθησαν την αναπαράσταση του Θείου Δράματος σε εκκλησίες όλης της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές αναβίωσαν έθιμα και τοπικές χριστιανικές παραδόσεις.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και το σώμα του Ιησού αποκαθηλώνεται από το σταυρό του μαρτυρίου. Είναι η κορύφωση του Θείου Δράματος και ημέρα πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη.

Οι ιερείς στις εκκλησίες όλης της χώρας τύλιξαν τον Θεάνθρωπο στη λευκή σινδόνη. Το σκήνωμά Του τοποθετείται στην κρύπτη για να ταφεί και να σφραγιστεί. Θα ανοίξει, όμως, σε λίγες ώρες, σκορπώντας το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας.

Δεκάδες πιστοί σε κλίμα συγκίνησης παρακολούθησαν την αναπαράσταση της αποκαθήλωσης στη Μονή Πεντέλης, ενώ στο Δρυόβουνο Κοζάνης, πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στον λόφο του Γολγοθά για να παρακολουθήσει της συγκινητική τελετή αναπαράστασης της αποκαθήλωσης.

Στην Τρίπολη, ο Επιτάφιος σχεδιαζόταν από τον Αύγουστο. Κοσμείται από 7.000 πράσινα χρυσάνθεμα και πέρλες, ενώ στη Σκάλα της Κεφαλονιάς ο Ιούδας «τιμωρήθηκε», πέφτοντας στην πυρά, ως είθισται κάθε χρόνο.

Στα Γιάννενα αναβίωσε το μοιρολόι της Παναγίας. Απο τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, φορώντας παραδοσιακές στολές, τραγούδησαν τα πένθιμα κάλαντα της Μ. Παρασκευής, με τους κατοίκους να τους φιλεύουν αυγά και κουλουράκια.

Στη Ναύπακτο, εκατοντάδες πιστοί στόλισαν τον Επιτάφιο και ψάλλουν τα πάθη του Χριστού.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό το φως των κεριών, οι πιστοί παρακολούθησαν την περιφορά του Εσταυρωμένου στην Πατριαρχική Μονή στη Χίο, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ενώ σήμερα,  μέσω του ψαλμού, ανέβηκαν τον μαρτυρικό Γολγοθά.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top