Έτσι «οργώνει» τον βυθό η βιντζότρατα- Πρώτη φορά υποβρύχιες κάμερες

Την Παρασκευή οι ψαράδες θα παραδώσουν στον υπ. Ανάπτυξης τα στοιχεία

Για πρώτη φορά υποβρύχιες κάμερες καταγράφουν το εργαλείο της βιντζότρατας, την ώρα που σαρώνει τον βυθό. Οι εικόνες προκαλούν οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή που προκαλεί στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στο ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, βλέπετε τον σάκο της βιντζότρατας πώς οργώνει τον βυθό. Με υποβρύχιες κάμερες αλλά και πάνω στην βιντζότρατα καταγράφουμε όλη τη διαδικασία του συγκεκριμένου εργαλείου την ώρα που δουλεύει.

Τα βαρίδια που έχει το δίχτυ, ξύνουν τον βυθό και την ποσειδώνια. Δείτε πως ξεριζώνουν τα φύκια, το καταφύγιο αναπαραγωγής των ψαριών, ενώ την ίδια ώρα τα εγκλωβίζει μέσα στον  σάκο.

Οι δύτες, Γιώργος Τουμπανιάρης και Νίκος Μπαουράκης, που καταγράφουν τις εικόνες,  χάνονται στο σύννεφο σκόνης που σηκώνεται  από το σύρσιμο το εργαλείου της βιντζότρατας. 

«Νομίζω ότι είναι η απόλυτη καταστροφή παιδιά, σέρνει τα πάντα. Τις ποσειδωνίες τις ξερίζωνε όλες» εξηγεί ο αυτοδύτης, Γιώργος Τουμπανιάρης.

Δείτε τον ψαρά στην βιντζότρατα, πετά στην θάλασσα τα φύκια που ξήλωσε ο σάκος από τον βυθό. Αυτό συμβαίνει καθημερινά, αποψιλώνοντας την ποσειδωνεία, που παράγει το απαραίτητο οξυγόνο για τους οργανισμούς που ζουν στην θάλασσα. 

Το γεμάτο ψάρια δίχτυ σηκώνεται με δυσκολία. Η οικολογική καταστροφή  διαπιστώνεται όταν οι ψαράδες καταμετρούν το μέγεθος των ψαριών.  Δείτε εδώ τον γόνο, μεγέθους ελάχιστων εκατοστών. Θα πεταχτεί στη θάλασσα καθώς απαγορεύεται η αλίευση και η πώλησή τους.

«Απαγορεύεται ουσιαστικά γιατί αν δείτε από τη διεύθυνση αλιείας ποια ψάρια είναι επιτρεπόμενα και ποια όχι , τα βλέπει ο καθένας ποια είναι τα μεγέθη που επιτρέπονται» λέει ο ψαράς, Έκτορας Ντούλης. 

Την Παρασκευή, οι ψαράδες μαζί με το δίκτυο προστασίας του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου Νηρέας, θα παραδώσουν στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από την βιντζότρατα που κατέστρεψε τον βυθό.  Έχοντας πλέον  χειροπιαστά δεδομένα, θα λάβει  άραγε μέτρα ο Σταύρος Αραχωβίτης;

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top