«Όλη η Ελλάδα» τραγούδησε για τον Μίκη το βράδυ της Δευτέρας! Η ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στην καριέρα του μεγάλου συνθέτη, ήταν μοναδική... 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες, πρώην υπουργός και βραβευμένος ακτιβιστής, ο άνθρωπος που μελοποίησε τους σπουδαίους ποιητές μας, ο επαναστάτης που πήγε στην εξορία για την δράση του κατά της δικτατορίας ήταν πολύ συγκινημένος.

Ο διεθνής καλλιτέχνης, μπορεί να ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, ωστόσο η ψυχή του "πέταγε", σαν το «ένα το χελιδόνι». Ο αγαπημένος συνθέτης έδινε το ρυθμό, δεν σταματούσε να κουνά τα χέρια του, να χαμογελά και να βουρκώνει….

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του, ενώ το "παρών" έδωσαν φίλοι του από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο της πολιτικής. Όλοι υποκλίθηκαν μπροστά του, του χάρισαν ζεστές αγκαλιές και θερμές ευχές. Ανάμεσα τους ήταν: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Β.Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Π.Λαφαζάνης, και ο Σάκης Ρουβάς

Για πρώτη φορά στην ιστορία 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας σχημάτισαν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας απέδωσε μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού. Την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση είχε αναλάβει ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης.

Στη συναυλία ακούστηκαν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων», όλα σε χορωδιακή διασκευή του Παναγή Μπαρμπάτη.

Τα πρωτότυπα κείμενα, έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας, υπεύθυνος για τους φωτισμούς ήταν ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπέγραφε η Σοφία Σπυράτου.

Εκτός από τους 1.000 χορωδούς και τη Συμφωνική Μαντολινάτα, στην παράσταση συμμετείχαν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννα Παππά, οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Tags: