MasterChef: Ζουμερό μπούτι κόκορα κονφί

Το πιάτο του Γιάννη Μαρινόπουλου που αντέγραψαν οι παίκτες

Πιάτο του καταξιώμενου chef Γιάννη Μαρινόπουλου κλήθηκαν να αντιγράψουν ο Μάριος, ο Αλέξανδρος και ο Γιάννης Γ. στη δοκιμασία αποχώρησης που είδαμε το βράδυ της Παρασκευής (12/04) στο MasterChef

Φτιάξε κι εσύ κόκορα στην πιο νόστιμη και γκουρμέ εκδοχή του ακολουθώντας βήμα - βημα τη συνταγή:

Για 2 μπούτια

  • 2 μπούτι κοτόπουλο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • Θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • Βούτυρο κλαριφιέ (όσο χρειαστεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεκοκαλίζουμε τα μπούτια και τα κόβουμε στη μέση (αυτό για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα).
  • Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα μπούτια σε ένα ταψί με δύο σκελίδες σκόρδο, θυμάρι και ένα φύλλο δάφνης.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μια ώρα (κανονικά ψήνουμε στους 120 για 2 ώρες περίπου).
  • Αφού κρυώσουν, τα ξεψαχνίζουμε.
  • Αναμιγνύετε μαζί με τη μους και τοποθετείτε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

ΒAΣΗ MOUSSE

200 gr πρωτεΐνη

30 gr ασπράδι αυγού

5 gr corn Flour

4 gr αλάτι

90 gr κρέμα γάλακτος 35%

4 gr σπετσερικό

  • Κόβουμε την πρωτεΐνη σε κύβους και τοποθετούμε στον κάδο του multi και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μους.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ασπράδια μέχρι να ομογενοποιηθούν, έπειτα ρίχνουμε το corn flour, το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και το σπετσερικό.
  • Περνάμε το μείγμα από ψιλή σίτα για τυχόν κομματάκια και τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

ΠΟΥΡΕΣ ΨΗΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

  • 300 γρ. καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
  • 40 γρ. βουτυρο κλαριφιέ
  • 25 γρ. βούτυρο σε κύβους κρύο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
  • 10 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος 35%

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα σκεύος γαστρονόμ ή σε πυρίμαχη γάστρα με λαδόκολλα στη βάση τοποθετούμε ομοιόμορφα τα κομμάτια της κολοκύθας κομμένα κατά μήκος.
  • Ραντίζουμε με το βούτυρο κλαριφιέ, αλατοπιπερώνουμε και περνάμε την καστανή ζάχαρη επάνω τους και τοποθετούμε και τον αστεροειδή γλυκάνισο στο μέσο.
  • Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μια ώρα περίπου σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Αφαιρούμε και τοποθετούμε στον κάδο του Thermomix τα ψημένα κομμάτια, τον γλυκάνισο και δουλεύουμε στην 7η ταχύτητα ώστε να γίνουν πολτός.
  • Χαμηλώνουμε ταχύτητα στην 5η και προσθέτουμε το βούτυρο διαδοχικά και την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά, αφήνουμε για να χτυπηθεί για άλλα 2’.
  • Διορθώνουμε γεύση και περνάμε από ψιλή σίτα.

ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΥΡΤΙΛΟ

  • 200 γρ. Μύρτιλο (4 κουπάκια)
  • Ξύσμα & χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • 50 γρ. ξερό κόκκινο κρεμμύδι μπρινουάζ κομμένο
  • 30 ml βούτυρο κλαριφιέ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λίγη καστανή ζάχαρη για πουδράρισμα
  • 60 ml Λευκό ξηρό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και περνάω ελαφρά και τα μύρτιλα.
  • Πουδράρω με τη ζάχαρη και κατόπιν σβήνω με το κρασί.
  • Προσθέτω το αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα ξύσματα.
  • Αφήνω σε πολύ χαμηλή φωτιά να δέσουνε.
  • Τραβάω από τη φωτιά, προσθέτω τα ξύσματα και διορθώνω γεύση αν χρειαστεί.

CRISPY SKIN

Υλικά

  • 200 γρ. α.γ.χ
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. πιπέρι καγιέν
  • 100 γρ. ξινόγαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε καλά τις πέτσες και τις ξύνουμε για να είναι όσο πιο λεπτές και καθαρές γίνεται από το λίπος του κόκορα.
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στο αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Έχουμε σε φριτούρα το λάδι στους 180 βαθμούς.
  • Περνάμε τις πέτσες κομμένες σε ανόμοια κομμάτια από αλεύρι, μετά ξινόγαλο και ξανά αλεύρι, τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουνε χρυσοκίτρινο χρώμα και να είναι τραγανές. Ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ RILETTE

Φύλλο κρούστας

Βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και κόβουμε κατά μήκος με πλάτος 20 εκατοστά.
  • Βουτυρώνουμε καλά το φύλλο και στην αρχή του απλώνουμε τη γέμιση από τη μους στο μέσω ώστε να μείνει περιθώριο από τις δυο πλευρές ώστε να τυλίξουμε το ρολό από 4 εκατοστά περίπου.
  • Τυλίγουμε τα ρολά και τοποθετούμε σε σκεύος για φύλαξη με λαδόκολλα στη βάση.
  • Τηγανίζουμε σε φριτούρα στους 170 βαθμούς και ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας.

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΕΝΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

20 γρ. φιστικιά Αιγίνης καβουρντισμένα ελαφρά σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΚΟΡΑ “AU POIVRE”

YΛΙΚΑ

  • Μισό στήθος κόκορα κομμένο κατά μήκος (περίπου 150γρ)
  • Ανθούς αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 ml σπορέλαιο περίπου
  • 5-6 κλωναράκια λεμονοθύμαρο
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος 82% σε κύβους
  • 100 ml κρασί Πόρτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλατοπιπερώνουμε το στήθος και σε αντικολλητκό τηγάνι με σπορέλαιο ξεκινάμε το αροζάρισμα, δίνοντας χρώμα στο φιλέτο, γυρνώντας το σταδιακά και βρέχοντάς το συνεχώς.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους το μισό στην αρχή και τα κλωναράκια λεμονοθύμαρο επάνω στο φιλέτο και αροζάρουμε συνεχώς.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλα βούτυρα.
  • Μετά από 10΄ περίπου βγάζουμε το στήθος από τη φωτιά και το τοποθετούμε σε ταψάκι σε προθερμασμένο ξηρό φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 7΄ και τσεκάρουμε με θερμόμετρο να φτάσουμε εσωτερικά μεταξύ 72-75 βαθμών.
  • Αν όχι αφήνουμε ακόμη λίγα λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε 2΄-3’ να ξεκουραστεί.
  • Στο τηγάνι που αροζάραμε αδειάζουμε τα βούτυρα και προσθέτουμε το κρασί, αφού ρεντουίρει ρίχνουμε τη βάση της σάλτσας κοτόπουλο αφήνοντας να ρεντουίρει επίσης.
  • Τραβάμε από τη φωτιά και δένουμε με παγωμένους κύβους βούτυρο, διορθώνουμε τη γεύση, περνάμε από ψιλή σίτα και σερβίρουμε.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top