Σπιτικές πίτες για σουβλάκια

Βήμα- βήμα πώς να τις φτιάξετε

Σας αρέσουν τα τυλιχτά σουβλάκια όμως θέλετε να τα κάνετε πιο light; Μπορείτε εσείς η ίδια να φτιάξετε τις πίτες. 

Ριζότο με κρέμα σπαραγγιών δια χειρός Πάνου Ιωαννίδη

Υλικά

600γρ. αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.γλ. αλάτι 340 ml χλιαρό νερό 

Εκτέλεση της Συνταγής 

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα, αδειάζουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη, ρίχνουμε πολύ λίγο νερό και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας ή με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το αλάτι, και συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να ζυμώνουμε. Θέλουμε η ζύμη να είναι αρκετή σφιχτή. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, την πλάθουμε για λίγο ακόμη με τα δάχτυλά μας, τη βγάζουμε από το μπολ που την έχουμε ζυμώσει και τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια για να πλάσουμε τις πίτες. Κόβουμε τη ζύμη με μαχαίρι σε 8 ισόποσα μέρη. Κάνουμε τα κομματάκια της ζύμης μπαλίτσες. Τις πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, τις σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τις αφήνουμε εκεί για 20 περίπου λεπτά. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης στα χέρια μας και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει ένας δίσκος διαμέτρου περίπου 12-14 εκατοστών και πάχους μισού εκατοστού. Αυτό μπορεί να γίνει και με μικρό πλάστη αλλά είναι καλύτερα να το κάνετε με τα χέρια, αποκτά η πίτα καλύτερη υφή, κάνει μικρά βαθουλώματα και έτσι ψήνεται πολύ καλύτερα. Η υφή και το σχήμα που έχει η πίτα κάνοντάς την με τα χέρια είναι πολύ πολύ καλύτερη. Πλάθετε όλες τις πίτες και τις αραδιάζετε σε ένα μεγάλο πιάτο, τη μια πάνω στην άλλη, αφού ρίχνετε πολύ λίγο αλεύρι ενδιάμεσα για να μην κολλήσουν. Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, το αφήνετε να ζεσταθεί, ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιολάδου, το απλώνετε με ένα πινέλο και βάζετε μέσα μια πίτα. Ρίχνετε ξανά λίγες σταγόνες λαδιού πάνω στην πίτα, το απλώνετε με το πινέλο. Αφήνετε την πίτα να ψηθεί για 3-4 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη γυρίζετε, την αφήνετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Αν χρειαστεί πιέζετε ελαφρά την πίτα με μια σπάτουλα. Ξαναγυρνάτε την πίτα στο τηγάνι, και ψήνετε άλλα 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Δηλαδή, οι πίτες χρειάζονται περίπου 9-10 λεπτά συνολικά για να ψηθούν. Επίσης, αν δείτε ότι οι πίτες κατά το ψήσιμο έχουν στεγνώσει, απλώστε με ένα πινέλο λίγες σταγόνες ελαιολάδου, βοηθάει και στο καλύτερο ψήσιμο και στο να διατηρηθούν μαλακές. Πάντα όμως να παρατηρείτε πως πάει το ψήσιμό σας, γιατί οι χρόνοι αυτοί δεν μπορεί να είναι απολύτως ακριβείς για όλους, καθώς εξαρτώνται από το πάχος την πίτας, την ένταση της φωτιάς, από το πάχος της βάσης του τηγανιού που τις ψήνετε. Γενικά, να έχετε εμπιστοσύνη στο κριτήριό σας όταν μαγειρεύετε, εσείς είστε εκεί, εσείς ξέρετε καλύτερα. Κάθε φορά που μια πίτα θα βγαίνει από το τηγάνι ακουμπήστε την σε ένα σκεύος που είτε θα κλείνει είτε θα το σκεπάζετε εσείς με ένα αλουμινόχαρτο. Όταν βγαίνουν από τη φωτιά πρέπει να διατηρηθούν ζεστές μέχρι να τις φάτε ή έστω να κρυώσουν σιγά σιγά σκεπασμένες με το αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν από τον αέρα. Αν έχετε ψησταριά -βολεύει πολύ η γκαζιού γιατί ελέγχεις καλύτερα τη θερμοκρασία- προτιμήστε την, κάνει καλή δουλειά. Αν πάλι δεν έχετε μην πτοείστε, το τηγάνι αλλά και ο φούρνος της κουζίνας θα ψήσουν τις πίτες μια χαρά.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com/
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top