Μία ωραία ιδέα σ’ αυτούς που νηστεύουν το κρέας έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης το πρωί της Παρασκευής στους τηλεθεατές του Star.
O σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και ετοίμασε κριθαρότο με μανιτάρια και τυρί κρέμα.
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.
Υλικά
• 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
• 1 κρεμμύδι μέτριο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
• 100 γρ. μανιτάρια λευκά
• 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
• 500 γρ. ζωμό μανιταριών ή κοτόπουλο
• 20 γρ. μαϊντανό
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 80 γρ. τυρί
Εκτέλεση
• Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο σε μέτρια φωτιά.
• Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα αποξηραμένα μας πορτσίνι να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ζωμό μανιταριού, αφήνοντας το στην άκρη για 10 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι.
• Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.
• Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
• Βάζουμε το κριθαράκι τελευταίο και το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο και να στεγνώσει σχεδόν εντελώς η κατσαρόλα μας.
• Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.
• Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα καθώς και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.
• Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
• Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ
Δείτε και άλλες ξεχωριστές συνταγές εδώ