Πεντανόστιμο νηστίσιμο κοκκινιστό κριθαρότο γαρίδας

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας.

MasterClass: Συνταγή για πάπια με πουρέ γλυκοπατάτας από τον Κουτσόπουλο

Ο σεφ έφτιαξε νηστίσιμο κοκκινιστό κριθαρότο γαρίδας και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Εύκολο κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο με επική σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:

800 γρ. γαρίδες ολόκληρες
45 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 πιπεριά φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
15 γρ. πελτέ τομάτας
500 γρ. κριθαράκι
120 γρ. ούζο
250 γρ. τομάτα κονκασέ ή στον τρίφτη
6 – 7 στήμονες σαφράν (προαιρετικά)
1.250 λτ ζωμό γαρίδας*
40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
120 γρ. ελαιόλαδο
 
Για τον Ζωμό Γαρίδας


45 γρ. ελαιόλαδο
Κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσαμε
1 καρότο (χοντροκομμένο)
1.500 λτ νερό
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
3 αστεροειδής γλυκάνισους (προαιρετικά)

Για τον Ζωμό Γαρίδας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλά τα κεφάλια και τα κελύφη. Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά.
Tα 2 πρώτα βήματα μπορούν να παραλειφθούν, όμως το ψήσιμο στο φούρνο εγγυάται το τέλειο αποτέλεσμα γεύσης στο ζωμό.
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, τα κελύφη και τσιγαρίζουμε καλά για 2 – 3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι και το γλυκάνισο και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Σουρώνουμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και αποσύρουμε τα στερεά (κελύφη, καρότα κλπ).

Για το Κριθαρότο και το τελείωμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (5-6).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν αρκετά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή και αφού ανακατέψουμε για 1 λεπτό, σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το σαφράν και περίπου το 1 λίτρο ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε πάντα σε υψηλή θερμοκρασία για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή (4-5).
Στον ενδιάμεσο χρόνο κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος ακριβώς στη μέση και μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι.
Οι γαρίδες είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και χρειάζονται συνολικά 2 – 3 λεπτά μαγείρεμα.
Περίπου 2 – 3 λεπτά πριν το κριθαράκι να φτάσει προς το τέλος του βρασμού (στα 10 λεπτά από τη στιγμή που προσθέσαμε το ζωμό), προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία.
Σε ένα multi προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ελαιόλαδο και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα πράσινο λάδι.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή στην εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου»

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top