Σας αρέσουν οι γαρίδες; Δείτε δύο ξεχωριστές συνταγές

Είναι εύκολες και νόστιμες

Δύο υπέροχες συνταγές με γαρίδες  είχε φτιάξει  ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου». 

ΜasterClass: Η συνταγή του Σωτήρη Κοντιζά για Shoyu Ramen

 Σπαγγέτι με γαρίδες μπολονέζ και τριμμένη ντομάτα

Για τη σάλτσα γαρίδας

15-16 γαρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρό φινόκιο
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. αλεύρι
1/2 φλ. ούζο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
1/2 στικ κανέλας (μικρό)
1 λίτρο νερό

Για την “μπολονέζ” γαρίδας

3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεσαίο καρότο ψιλοκομμένο
2 σέλερι στικ ψιλοκομμένα
400 γρ. τριμμένη τομάτα
1 συσκευασία ζυμαρικά λιγκουίνι
200 γρ. φέτα

Για τη σάλτσα γαρίδας

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τα ψήνουμε στο φούρνο για 20’. Παράλληλα κόβουμε το σώμα από της γαρίδες σε 5-6 κομμάτια και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Βήμα  2

Σε ένα ταψί προσθέτουμε το φινόκιο κομμένο στη μέση και τις πιπεριές Φλωρίνης ολόκληρες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45’ ή μέχρι να έχουν πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 – 3 κτσ. ελαιόλαδο, το σκόρδο και πολύ σύντομα το τσιγαρίζουμε για να μην μαυρίσει περίπου 30’’. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα  κελύφη από τις γαρίδες που έχουμε ψήσει και τα καβουρδίζουμε και αυτά για 2΄-3΄(προσοχή να μην μας μαυρίσουν γιατί θα πικρίσει η σάλτσα).

Βήμα  4

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι. Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί.

Βήμα 5

Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το νερό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με καπάκι σιγοβράζουμε για 1 ώρα ανακατεύοντας περιστασιακά.

Βήμα 06

Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε μόνο το ζωμό.

Για τη μπολονέζ γαρίδας

Βήμα 01

Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για περίπου 4 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη τριμμένη τομάτα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια.

Βήμα 2

Παράλληλα στο μούλτι πολτοποιούμε τις πιπεριές Φλωρίνης και το φινόκιο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια πάστα και την προσθέτουμε και αυτή στη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό από τις γαρίδες.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε περίπου για 20’ μέχρι όλες οι γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους και η σάλτσα να είναι πηχτή.

Βήμα 4

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα λιγκουίνι 2-3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και καυτά τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, μαζί με τις κομμένες γαρίδες με αλάτι και πιπέρι (που έχουμε στο ψυγείο) και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 2’.

Βήμα 5

 Αποσύρουμε από την εστία και τελειώνουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Λεμονάτο αρακά με γαρίδες και μυρωδικά

Υλικά

450γρ. αρακάς
500-600 γραμμάρια γαρίδες 
1 κρεμμύδι
½ φινόκιο
4-5 κ. σούπας ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο

Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση της Συνταγής 

1.  Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη. Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις κάψει καλά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα κελύφη και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε με 1 λίτρο κρύο νερό και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι. Αφού σιγοβράσουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε μόνο το ζωμό.
2.    Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία (5-7). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το φινόκιο και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεπαγώνει και να έχει έντονο πράσινο χρώμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 250 γρ. (1 κούπα) από το ζωμό της γαρίδας και μαγειρεύουμε για περίπου 15-25 λεπτά.
3.    Παράλληλα κόβουμε τις γαρίδες σε τρία κομμάτια και της μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι.
4.    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στον αρακά και διορθώνουμε τη γεύση. Σε περίπτωση που έχει στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το ζωμό. Σε αυτό το σημείο αφαιρούμε από την κατσαρόλα δυο με τρείς μεγάλες κουτάλες από τον αρακά, τις προσθέτουμε στο μούλτι μαζί με μισή κούπα από τον ζωμό που μας έχει μείνει και πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά.
5.    Επαναφέρουμε το πολτοποιημένο αρακά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς το πολύ για 2 – 3 λεπτά, έτσι ώστε να μην πάρα-μαγειρευτούν οι γαρίδες.
6.    Τέλος, αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού. Σε περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε την οξύτητα προσθέτουμε επιπλέον χυμό λεμονιού. Γαρνίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.


 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top