Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας - Ενημερωθείτε, μιλήστε, απευθυνθείτε σε ειδικούς

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην ψυχική υγεία;

Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Αυτή η εβδομάδα, από τις 10 έως τις 16 Μαΐου, είναι η Εβδομάδα Ψυχική Υγείας. Ένα θέμα τόσο κοινό, καθημερινό και παράλληλα παραγνωρισμένο, ταμπού και παραμελημένο.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στην ψυχική υγεία;

Με απλά λόγια αναφερόμαστε στην κατάσταση της καθημερινής μας ζωής όπου μπορούμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς να πιεζόμαστε, χωρίς να έχουμε δυσανάλογους προβληματισμούς που έχουν μεγάλη διάρκεια, σε όλες τις προκλήσεις της ζωής, στο σπίτι, στη δουλειά, στις προσωπικές σχέσεις. Με άλλα λόγια όταν καταφέρνουμε κι αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις της ζωής κι όλα τα ευχάριστα ή δυσάρεστα που μας συμβαίνουν με έναν τρόπο που να είναι ισορροπημένος και μπορούμε να προχωράμε στη ζωή μας και τους επόμενους στόχους μας, τότε έχουμε μία καλή ψυχική υγεία.

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αναγνωρίσουμε πότε ένα θέμα γίνεται πρόβλημα.

Το να έχουμε άγχος, θλίψη, ένταση, απογοήτευση, όλα είναι μέρος της ζωής, της καθημερινότητας και με όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε όλοι. Οι πολλές και μεγάλες αλλαγές, η αβεβαιότητα, η ανησυχία είναι προκλήσεις που όλοι βιώνουμε έντονα παραπάνω από ένα χρόνο. Είναι λεπτό το σημείο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση πλέον να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις προκλήσεις. Το γεγονός ότι μπορεί όλα αυτά να τα αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα αποτελεσματικά και να συνεχίζαμε τη ζωή μας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και σήμερα. Είμαστε άνθρωποι και κάθε μέρα, κάθε ώρα κάτι αλλάζει, κάτι προστίθεται στη ζωή μας.

Έχουμε στιγμές αδυναμίας και δεν είναι απαραίτητο ότι μπορούμε να κάνουμε και σήμερα αυτό που κάναμε χθες. Αν μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε αυτό το σημείο που αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς υποστήριξη, είναι μία πολύ καλή αρχή.

Η συμβολή των φίλων και της οικογένειας

Σε αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να μας βοηθήσει πάρα πολύ το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Άνθρωποι που μας γνωρίζουν καλά και στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε για να μάθουμε αν και αυτοί βλέπουν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά μας που να τους προβληματίζει.

Είναι πολύ καλό να μπορέσουμε να αποδεχτούμε ότι είμαστε άνθρωποι, έχουμε συναισθήματα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε υποστήριξη, να μην μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, να θυσιαζόμαστε χωρίς λόγο ή να προσπαθούμε να γίνουμε υπερήρωες. Το να το αναγνωρίσουμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το παραδεχτεί και να ζητήσει βοήθεια είναι ένδειξη θάρρους, τόλμης κι αγάπης για τον εαυτό μας.

Το είδος της βοήθειας που χρειαζόμαστε είναι ένα κομμάτι που μπορούμε να εξερευνήσουμε σταδιακά. Μπορεί να χρειαζόμαστε απλά την υποστήριξή των δικών μας ανθρώπων, μπορεί να χρειαζόμαστε συμβουλές από κάποιον ειδικό, μπορεί να χρειαζόμαστε και μία πιο ειδική σταθερή θεραπεία. Είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι, να μην το αφήσουμε στην τύχη του και να προχωρήσουμε μέχρι να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Όλοι δικαιούμαστε μια ζωή όπου θα είμαστε χαρούμενοι, θα αντιμετωπίζουμε τα καλά και τα κακά που φέρνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα μπορούμε να προχωρήσουμε με υγεία προς το αύριο και την επίτευξη των στόχων μας.

Για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε υγιείς σε όλους τους τομείς, τόσο το σώμα μας όσο και το πνεύμα μας. Για αυτό και είναι σημαντική αυτή η εβδομάδα ενημέρωσης, ώστε να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε η πρώτη προτεραιότητα και είναι καλό να κάνουμε κι έναν έλεγχο στην ψυχική μας υγεία, όπως θα κάναμε και για το σώμα μας.

Ενημερωθείτε. Μιλήστε. Απευθυνθείτε σε ένα ειδικό.

Χάρης Λυμπερόπουλος
Life Coach
ahappier.life

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top