Τι δεν πρέπει να κάνεις με τα παιδιά σου αυτές τις γιορτές

Απόφυγε λάθη που τα κάνεις εν αγνοία σου

μαμά και παιδί

Όλοι οι γονείς θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους το πραγματικό νόημα των ημερών, το ίδιο φαντάζομαι κι εσύ. Ίσως φέτος λοιπόν, να χρειαστεί να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειες για να αποφύγεις τα λάθη των γιορτών. 

Έξι κλασικές φράσεις που κάθε μαμά λέει στο παιδί της

Μην κάνεις αμέτρητα δώρα 

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πεις «όχι» σε ένα παιδί που, «εκμεταλλευόμενο» τον Άγιο Βασίλη, ζητάει συνεχώς δώρα, όμως έτσι χάνει το ουσιαστικό νόημα των γιορτών, μαθαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια και κανένα δώρο τελικά δεν το εντυπωσιάζει. Αυτό, λοιπόν, που μπορείς να κάνεις είναι να συμφωνήσεις από πριν στον αριθμό των δώρων που θα πάρει φέτος.

Αν το μικρό σου ακόμα πιστεύει στον Άι- Βασίλη, εξήγησε του ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που πρέπει να επισκεφθεί, γι’ αυτό θα πρέπει να περιορίσει τη λίστα του.
 
Μην τα αφήσεις να βλέπουν πολλή τηλεόραση

Ξέρουμε ότι η τηλεόραση είναι η εύκολη λύση γι’ αυτές τις δύο εβδομάδες διακοπών, όμως θα πρέπει να βάλεις ένα όριο στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη αλλά και να είσαι σίγουρη για την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούν. Tα βράδια μπορείτε να οργάνωσε οικογενειακές βραδιές σινεφίλ και να επιλέγετε ταινίες και παιδικά που αρέσουν τόσο στα μικρά σου όσο και σε εσάς.

Έτσι, ο χρόνος των παιδιών μπροστά στην τηλεόραση θα περιοριστεί (όσο δηλαδή διαρκεί η κάθε ταινία) ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε μαζί ζεστές, οικογενειακές στιγμές.

Μην χρησιμοποιείς τον Άγιο Βασίλη σαν απειλή

«Αν είσαι καλό παιδί, θα σου φέρει το δώρο σου. Αν, όμως, δεν είσαι, δεν θα έρθει». Δεν είναι λίγοι οι γονείς που, κάποια στιγμή, πάνω στα νεύρα τους έχουν εκτοξεύσει στα παιδιά αυτή την απειλή.

Από τη μία, μπορεί όντως να έχει αποτέλεσμα, από την άλλη, όμως, εξακολουθεί να είναι απειλή. Παρουσιάζοντας τον Άγιο Βασίλη ως έναν «κακό» που τιμωρεί, χαλάτε την ουσία και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Tέσσερις τρόποι να κρατήσεις το παιδί σου απασχολημένο σπίτι

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, οφείλεις να εξηγήσεις στο παιδί γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε, αλλά να κάνεις σαφείς τις συνέπειες των πράξεων του.

Μην βάζεις τις υποχρεώσεις σου πάνω απ’ τις στιγμές που περνάς μαζί τους

Αν θέλεις να ζήσεις τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τα μικρά σου, θα πρέπει να πεις «όχι» σε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις και να κάνεις τα παιδιά προτεραιότητα του καθημερινού μας προγράμματος.

Μπορείς, για παράδειγμα, να συνδυάσεις τα χριστουγεννιάτικα ψώνια με μία βόλτα παρέα με τα παιδιά -σας εγγυόμαστε ότι θα ενθουσιαστούν με την ιδέα- ή να οργανώσεις οικογενειακές βραδιές με ταινίες και επιτραπέζια.

 Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top