Γιατί το διαζύγιο προκαλεί άγχος αποχωρισμού στα παιδιά

Ο ψυχολόγος, Χρίστος Χρυσοστόμου μας βοηθά να κατανοήσουμε την κατάσταση

διάζυγιο-παιδί

Αν ο μπαμπάς έφυγε, μήπως θα φύγει και η μαμά;”Mια σκέψη και ένα ερώτημα που βασανίζει πολλά παιδιά όταν οι γονείς τους αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Το διαζύγιο προκαλεί άγχος αποχωρισμού στα παιδιά. Η μεγαλύτερη αρχική ανησυχία των παιδιών που χωρίζουν οι γονείς τους, είναι ο φόβος οτι θα χάσουν τους γονείς τους ή τους συγγενείς των γονέων τους, ειδικά αν οι σχέσεις μεταξύ τους μέχρι τώρα είναι συχνές και δυνατές.

Η συγκεκριμένη ανησυχία δεν είναι παράλογη γιατί βασίζεται σε εμπειρίες της ζωής τους. Συνήθως χωρίς καμία προειδοποίηση, βλέπουν τον ένα γονέα (συνήθως τον πατέρα) να μαζεύει τα πράγματα του και να φεύγει (ενώ πριν μπορεί να είχε ακούσει και απο τη μητέρα ότι θα φύγει και θα τους αφήσει).

Πώς να κάνεις τον σκύλο σου χαρούμενο ακόμη και σ’ ένα μικρό σπίτι

Εκτός ότι βλέπουν τον έναν γονέα να φεύγει απο το σπίτι, στην πορεία τον βλέπουν πολύ αραιά, είτε απο επιλογή του πατέρα, είτε απο επιλογή της μητέρας, είτε απο επιλογή και των δυο.

Το διαζύγιο δεν είναι απαραίτητα το τέλος, αλλά ευκαιρία για μια νέα αρχή. Το διαζύγιο μπορεί να αποτελέσει τη “λύση” για όλους, εφόσον η διαχείρισή του από τους γονείς είναι η κατάλληλη.

Πήρες κουτάβι; Δες πώς να του συμπεριφερθείς σωστά

Ο χωρισμός προκαλεί μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, άγχος, φόβο και πολλά αρνητικά συναισθήματα, ειδικά αν το παιδί τα κρατάει μέσα του και δεν μπορεί να εκφραστεί, ή δεν του επιτρέπεται να εκφραστεί.

Τελικά τι σημαίνει το «είμαι καλή μαμά»;

“Άκουσε” κάθε κίνηση των παιδιών σου πολύ προσεκτικά και δώσε του κάθε ευκαιρία για έκφραση συναισθημάτων. Θυμήσου ότι για να μπορεί να εκφραστεί το παιδί, πρέπει να βλέπει και τη δική σας έκφραση συναισθημάτων για να καταλάβει οτι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, κατανοητά και φυσιολογικά.

Γράφει ο Χρίστος Χρυσοστόμου 

Πηγή: mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top