Παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης του αναγκαστικού εγκλεισμού τους στο σπίτι

Πώς να τους μιλήσουμε για την κατάσταση που βιώνουμε

παιδιά και κορωνοϊός

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στις συνθήκες που ζούμε είναι τα παιδιά και το γεγονός ότι καλούνται να διαχειριστούν μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα, από αυτήν που ήδη βίωναν, με το κλείσιμο των σχολείων αλλά και με τον αναγκαστικό εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους μιλήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο για αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά και για το πώς μπορούν να την διαχειριστούν.

«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

«Προκειμένου να νιώσουν ασφαλή τα παιδιά, θα πρέπει πρωτίστως οι γονείς να φροντίσουν τους εαυτούς τους και να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν το άγχος τους, ακριβώς επειδή τα παιδιά αναζητούν στους γονείς τους και στη δική τους συναισθηματική κατάσταση ενδείξεις σχετικά με το πόσο επικίνδυνα ή τρομακτικά είναι τα πράγματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους, καθώς κάτι τέτοιο τους δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν, και να τους μιλήσουν με τρόπο απλό και κατάλληλο για την ηλικία τους για τον κορωνοϊό και τη σημασία των μέτρων προστασίας», λέει στο star.gr η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Θεοδώρα Παπανικολάου.

Σχέσεις σε κρίση… λόγω καραντίνας

«Οι γονείς χρειάζεται να παραμείνουν ανοιχτοί στη συζήτηση και να δώσουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν το πώς νιώθουν γι’ αυτή την πραγματικότητα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι είναι ορατά στους γονείς τους και ότι οι ανησυχίες τους έχουν εισακουστεί. Μόνο τότε μπορούν να καθησυχαστούν. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν και να επιβεβαιώνουν τα συναισθήματα των παιδιών τους και όχι να τα ακυρώνουν με φράσεις τύπου «Μη φοβάσαι».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας από εμάς θα βιώσει αυτή την εμπειρία, του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας στο σπίτι λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Πώς επηρεάζει η καραντίνα την ψυχολογία μας – Πρακτικές συμβουλές

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε λέει η κα Παπανικολάου είναι το εξής «Πιστεύω ότι κάθε κρίση, όπως αυτή που ζούμε, μας φέρνει σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μας που χρειάζονται να επουλωθούν, κομμάτια που συνδέονται με επώδυνες εμπειρίες του παρελθόντος και που ενεργοποιούνται στο τώρα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτά τα κομμάτια, να τα φροντίσουμε και να αποδεχθούμε την ευαλωτότητά μας, που τόσο μας φοβίζει κάποιες φορές και την αποφεύγουμε, απαιτώντας από τους εαυτούς μας να είμαστε πάντα δυνατοί. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια πιο συμπονετική και λιγότερο επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό μας και στη δυσκολία του, αλλά και απέναντι στους άλλους. Ας είναι αυτό ένα από τα μαθήματα που θα κρατήσουμε».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top