59ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1 – 11 Νοεμβρίου!

253 ταινίες και όλη η πόλη μια μεγάλη cine - γιορτή!!!

Κινηματογραφικό φεστιβάλ

Φώτα, κάμερα, πάμε και... πάμε Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα του ελληνικού σινεμά... Φέτος από το πρώτο καρέ της έναρξης του 59ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης έγινε σαφές ότι η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης έχουν διάθεση, όρεξη και πάθος να δώσουν έναν νέο, δημιουργικό αέρα…

Το φιλόδοξο στίγμα δόθηκε ήδη από την εναρκτήρια τελετή που αποδομούσε το παραδοσιακό φορμά. Τώρα όλα αλλιώς: Στον κινηματογραφο Ολύμπιον, μια ομάδα μαυροφορεμένων  νεών, σαν να αποχαιρετούν τον παλιό τρόπο έναρξης, πέταξαν μακριά το πόντιουμ που περίμενε, παραδοσιακά, τους ομιλητές…  Στην συνέχεια η μεγάλη οθόνη υποδέχτηκε τους καλεσμένους με τα λόγια «Αυτή την φορά διαφορετικά». 3, 2, 1, και  τον… λόγο πήρε ένα κλιπ 10 λεπτών όπου οι οικοδεσπότες μας έδωσαν με στυλ και άνεση τα στοιχεία του φεστιβάλ. Ακολούθησαν οι ολιγόλεπτες, μαγνητοσκοπημένες και κυρίως γρήγορες σε ρυθμό ομιλίες των επισήμων ( τελικά ποτέ δεν μπορείς να ξεφύγεις από εκείνους) ενώ εμβόλιμα «έπεφταν» σκηνές από τις ταινίες που θα προβληθούν… Η μικρού μήκους ταινία της έναρξης (σενάριο – σκηνοθεσία του Περικλή Πηλείδη ) άρχισε και τελείωσε με τους δίδυμους αδελφούς Ανέστη και Μιχάλη Κόντη, δυο από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της πόλης και του ίδιου του Φεστιβάλ. Οι ίδιοι ήταν παρόντες και χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από το κοινό.

H αγαπημένη κινηματογραφική συνήθεια της Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες.  Όλη η πόλη στρέφει τα φώτα πορείας της  στις 253 ταινίες, 92 από τις οποίες είναι ελληνικές και στα 7 αφιερώματα. Στο κινηματογραφικό μελίσσι θα δώσουν το παρών  περισσότεροι από 350 καλεσμένοι στην Αγορά «το πιο δυναμικό τμήμα του Φεστιβάλ» όπως τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό. 

Οι σινεφίλ όμως θα γνωρίσουν και ανεξάρτητους δημιουργούς από όλο τον κόσμο αλλά και  πειραματικές φωνές…  Στο πρόγραμμα προβολών και ταινίες που μοιάζει να μην τελειώνουν ποτέ με τη μεγαλύτερη να διαρκεί 14 ώρες.  Το cine-ψηφιδωτό συνθέτουν ακόμα έκθεση, δρώμενα, παράλληλες εκδηλώσεις, πάρτι (άλλωστε η Θεσσαλονίκη δεν κοιμάται ποτέ, πολύ περισσότερο την εποχή του Φεστιβάλ)…

Στο επίκεντρο του 59ου  Κ.Φ.Θ. ο Ελληνικός κινηματογράφος: θα προβληθούν 20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ταινίες. Από την κινηματογραφική ομπρέλα οι 12 ταινίες είναι σε πρώτη προβολή και οι 5 ταινίες έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα και ανήκουν στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά». Ξεχωριστή μνεία στις 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη.

Η απόσταση Δράμα - Θεσσαλονίκη δεν μετριέται μόνο με χιλιόμετρα αλλά τους ενώνει και ο κινηματογράφος. Στο 59 Κ.Φ.Θ. θα προβληθούν και οι 17 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Δεν είναι μόνοι οι συνήθεις... κινηματογραφικοί ύποπτοι αφού πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, αθώς και έμπειροι δημιουργοί εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  σε πρώτη προβολή 12 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης.

Έκπληξη η παρουσία του αγαπημένου τραγουδοποιού και φανατικού κινηματογραφόφιλου Φοίβου Δεληβοριά που γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει και την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς. 

Το Φεστιβάλ δεν κλίνει τα μάτια στην Ελλάδα του σήμερα και για αυτό συστήνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το queer ελληνικό σινεμά μέσα από  38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους σε μια διαδρομή από τα τέλη του ’60 έως σήμερα! Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας επίσημος οργανισμός επιχειρεί ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της queer θεματολογίας.

Δυνατό χαρτί και μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ η ειδική προβολή της ταινίας Roma του Αλφόνσο Κουαρόν, μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι.

Τώρα όμως… σςςςςς ξεκινάνε οι προβολές και «η μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης», όπως  είπε ο πολύπειρος κριτικός κινηματογράφου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, είναι εδώ και μας περιμένει….

Έλγκα Νταϊφά

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top