Πέθανε η δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτη την είδηση της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Σε ηλικία 105 ετών

Πέθανε η δημοσιογράφος που μετέδωσε πρώτη την είδηση της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 105 ετών, η βρετανίδα πολεμική ανταποκρίτρια που έβγαλε πρώτη την είδηση για την επικείμενη έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κλαρ Χόλινγκγουορθ, που εργαζόταν τότε για την εφημερίδα Daily Telegraph, εντόπισε γερμανικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Πολωνία, ενώ ταξίδευσε ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1939.

Στις 29 Αυγούστου, η «Telegraph» εξέδωσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «1,000 τανκ συγκεντρωμένα στα πολωνικά σύνορα». Τρεις ημέρες αργότερα η Βέρμαχτ προήλαυνε τα πολωνικά εδάφη.

Η γερμανική εισβολή οδήγησε σε κήρυξη πολέμου κατά των Ναζί από τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες είχαν εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας.

Πριν προσληφθεί ως δημοσιογράφος η Χόλινγκγουορθ είχε ταξιδέψει στη Γερμανία ώστε να βοηθήσει χιλιάδες αμάχους να ξεφύγουν από το καθεστώς Χίτλερ, βοηθώντας στην έκδοση βρετανικών βίζα για λογαριασμό τους.

Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας της η Χόλινγκγουορθ κάλυψε συγκρούσεις στο Βιετνάμ, στην Αλγερία και την Μέση Ανατολή. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Χονγκ Κονγκ.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top