Πώς καταλαβαίνω εάν έχω κάποια τροφική αλλεργία;

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες και ποια τα πιο πιθανά συμπτώματά τους

φαγητό

Η τροφική αλλεργία είναι η κατάσταση στην οποία μια τροφή (ή μια ολόκληρη διατροφική ομάδα) προκαλεί αντίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, με συμπτώματα που εμφανίζονται άμεσα και σχετίζονται με το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, καθώς και με δερματικές εκδηλώσεις ή φλεγμονές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αλλεργίας μπορεί επίσης να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, κατάσταση επικίνδυνη που χρίζει άμεσης μεταφοράς στο νοσοκομείο.

4 κατηγορίες τροφών που σαμποτάρουν τον μεταβολισμό μας

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες φαίνεται πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με επιστήμονες, διατροφολόγους και τον ΕΦΕΤ να συστήνουν τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν κάποιος αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα. Αυτές έχουν τη μορφή δερματικών  τεστ, αιματολογικών εξετάσεων, ή τροφικών δοκιμών και αποκλεισμού τροφών.

Τα πιο πιθανά συμπτώματα αλλεργίας/δυσανεξίας:

  • Ναυτία
  • Βαρυστομαχιά
  • Διάρροια, εμετός
  • Χαμηλή πίεση, ζαλάδα, απώλεια αισθήσεων
  • Εξάνθημα και πρήξιμο τοπικά γύρω από τα χείλη ή εσωτερικά στο λαιμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Τροφές που προκαλούν συχνά αλλεργίες:

  • ροδάκινο (ιδιαίτερα στη Μεσόγειο)
  • μήλο
  • ακτινίδιο
  • αχλάδι
  • πεπόνι
  • ρόδι
  • μπανάνα
  • σέλινο
  • τομάτα
  • πιπεριά
  • αβοκάντο
  • καρότο
  • μαρούλι
  • ξηροί καρποί
  • θαλασσινά (όπως οι γαρίδες και τα οστρακοειδή)
  • ψάρια
  • αβγό
  • σιτηρά
  • σόγια
  • αγελαδινό γάλα

Πηγή: allyou.gr 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top