5+1 κανόνες για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις

Αν ακολουθήσεις τα παρακάτω θα δεις τον στόχο σου να επιτυγχάνεται

Αδυνάτισμα: 6 Κανόνες Για Να Χάσεις Βάρος

Το να μπεις σε ένα πρόγραμμα διατροφής, για να χάσεις βάρος -αλλά και για να το διατηρήσεις- δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αν όμως ακολουθήσεις τη σωστή στρατηγική και ακολουθήσεις τις πιο κάτω συμβουλές, θα δεις τον στόχο σου να επιτυγχάνεται.

Αμύγδαλα: Δείτε ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη τους

1. Πες το τρόπο ζωής

"Για να χάσεις βάρος για πάντα, πρέπει να κάνεις μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μερικές παρασπονδίες πού και πού δεν επιτρέπονται" επισημαίνει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος.

Από τη θεωρία στην πράξη: Τα κιλά που χάνεις στο ξεκίνημα μιας δίαιτας ανεβάζουν τη διάθεσή σου και σε κινητοποιούν για να συνεχίσεις. Γι’ αυτόν το λόγο οι διατροφολόγοι είναι συνήθως πιο αυστηροί τις 2 πρώτες εβδομάδες. Καλό είναι, λοιπόν, αρχικά να κόψεις τη ζάχαρη και το αλκοόλ και να αποφεύγεις την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων. "Έπειτα από αυτή την περίοδο ένταξε σταδιακά μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές στη διατροφή σου για ένα πλάνο που θα μπορείς να ακολουθείς μακροπρόθεσμα" συμβουλεύει η ειδικός.

2.Βάλε την άσκηση στο μενού

Με τη γυμναστική καις πολλές θερμίδες και λίπος, ενώ, χτίζοντας μυϊκό ιστό, ενισχύεις το μεταβολισμό σου. Δυστυχώς, ο οργανισμός σου είναι βιολογικά προγραμματισμένος να "κλειδώνει" στα παραπανίσια κιλά! Έτσι, όπως έχουν δείξει μελέτες σχετικά με τη μείωση βάρους, όταν αρχίζεις να ασκείσαι, το σώμα σου αισθάνεται το έλλειμμα και αυξάνει τα μηνύματα πείνας.

Αν δεν είσαι συγκεντρωμένη στο στόχο σου, θα φας όλες τις θερμίδες που έχεις κάψει – και μερικές ακόμη! Από τη θεωρία στην πράξη: Η αεροβική άσκηση είναι η κορυφαία επιλογή και η διαλειμματική προπόνηση ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις.

"Συμβάλλουν στο χτίσιμο άλυπου μυϊκού ιστού, που αυξάνει το μεταβολισμό και τις θερμίδες που καις ακόμη και όταν κοιμάσαι" εξηγεί ο Lance Dalleck, PhD, επίκ. καθηγητής Άσκησης και Επιστήμης των Σπορ στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Κολοράντο. Η συμβουλή του;

"Κάνε 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα προπόνηση ενδυνάμωσης. Πρόσθεσε μερικές προπονήσεις αεροβικής, όπου σε καθεμία θα καις 250-400 θερμίδες".

3.Μη φοβάσαι να πεινάσεις 

Κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονο το άγχος μήπως πεινάσουν, ενώ άλλοι τρώνε επειδή είναι αγχωμένοι ή επειδή βαριούνται. Παρότι δε θέλεις να φτάσεις στο σημείο να... πεθαίνεις της πείνας,  μη σε πτοήσει μια σουβλιά πείνας.

Από τη θεωρία στην πράξη: Όταν νιώθεις την επιθυμία να φας, κάνε το τεστ του μήλου. "Αν πεινάς πραγματικά, το φρούτο θα σου φανεί πεντανόστιμο. Αν όχι, τότε δεν πεινάς στ’ αλήθεια! Μην ξεχνάς: Αν το πρόβλημα δεν είναι η πείνα, τότε το φαγητό δεν είναι η λύση!" επισημαίνει η ειδικός.

4.Δίαιτα αστραπή: Πες όχι 

Όταν μειώνεις το βάρος σου με αυτό τον τρόπο δεν αποκτάς καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Μόλις ολοκληρώσεις τη δίαιτα τα κιλά επιστρέφουν πολύ γρήγορα.

Από τη θεωρία στην πράξη: "Ανάλογα με τα κιλά που θέλεις να χάσεις, προσπάθησε να μειώσεις 500 με 1.000 θερμίδες τη μέρα μέσω διατροφής και άσκησης" συμβουλεύει η ειδικός. Το ζητούμενο δεν είναι να λιμοκτονείς, αλλά να βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου που θα σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις.

Πώς να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου από τη χειμερία νάρκη

5.Μην ξεχνάς τη ζυγαριά

Η ζυγαριά δίνει την καλύτερη ένδειξη για το αν η προσπάθειά σου αποδίδει ή όχι. Όταν βλέπεις τον αριθμό να αυξάνεται ή να μειώνεται, έχεις το κίνητρο να προσπαθήσεις. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell το 2015 βρέθηκε πως το καθημερινό ζύγισμα βοήθησε ανθρώπους να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν στα επιθυμητά κιλά ακόμη και μετά από 2 χρόνια.

Από τη θεωρία στην πράξη: Να ζυγίζεσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν διαπιστώσεις ότι το βάρος σου αλλάζει σημαντικά μεταξύ δύο ζυγισμάτων, μην τρελαθείς. Εάν έχεις φάει πολύ αλατισμένα φαγητά ή σνακ το βράδυ, ή αν περιμένεις περίοδο, είναι φυσιολογικό να έχεις κατακράτηση υγρών. Όμως, μια αύξηση που επιμένει θα πρέπει να σε βάλει σε εγρήγορση.

6.Κάποια στιγμή ο δείκτης θα κολλήσει

"Αν χάσεις το 10% του βάρους σου, η λεπτίνη μειώνεται κατά περίπου 50%" επισημαίνει η ειδικός. Ο εγκέφαλός σου θεωρεί ότι έχεις χάσει πολύ βάρος και λέει στο σώμα σου ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή και να καίει λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, όταν είσαι πιο αδύνατη, χρειάζεσαι λιγότερες θερμίδες.

Από τη θεωρία στην πράξη: Για να μη "βολευτεί" το σώμα σου, βάζε στο πρόγραμμά σου νέες ασκήσεις και περισσότερα διαστήματα έντασης ή πρόσθεσε ακόμη μία προπόνηση την εβδομάδα. Εναλλακτικά, δοκίμασε να κόψεις 100 θερμίδες τη μέρα από τη δίαιτά σου. Ή δοκίμασε να τρως τους υδατάνθρακες στο τέλος του γεύματος, μετά την πρωτεΐνη και τα λαχανικά. Έρευνα έχει δείξει πως έτσι μειώνεται το σάκχαρο του αίματος που επηρεάζει το βάρος.

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top