Καθαρά Δευτέρα: Πόσες θερμίδες έχουν τα σαρακοστιανά

Πώς θα αποφύγουμε φουσκώματα, πρηξίματα και δυσφορία μετά το τραπέζι

Όλα όσα είπε η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, (φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου) και μαζί η Σαρακοστή, οπότε ο περισσότερος κόσμος θα ξεκινήσει τη νηστεία για το Πάσχα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα το star.gr επικοινώνησε με τη διαιτολόγο- διατροφολόγο, Ηλιαλένα Λυσικάτου, η οποία έδωσε χρήσιμες οδηγίες για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφών που μπορεί να μας βαρύνουν και να μας δημιουργήσουν, πρηξίματα, φουσκώματα, καούρες και δυσφορία. 

«Στο παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι κυρίαρχα εδέσματα είναι η λαγάνα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς και τα όσπρια. Συνήθως την Καθαρά Δευτέρα, επικρατούν το τσιμπολόγημα, η υπερκατανάλωση τροφής και το αλκοόλ. Σε μεγάλες ποσότητες τα σαρακοστιανά εδέσματα μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία, να ανεβάσουν τη χοληστερίνη ή ακόμη και το ουρικό οξύ, εάν υπάρχει προδιάθεση, ενώ μπορεί να αυξήσουν απότομα το βάρος μας», σημείωσε η κ. Λυσικάτου, εφιστώντας την προσοχή όλων.

η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πώς θα φάμε υγιεινά την Καθαρά Δευτέρα χωρίς να στερηθούμε τίποτα

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου στο σαρακοστιανό τραπέζι μπορούμε να φάμε από όλα με μέτρο, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας τις αναλογίες του πιάτου της Υγιεινής Διατροφής. Όπως εξήγησε το πιάτο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Σαλάτα (σε ποσοστό ½ του πιάτου). Μπορεί να είναι φρέσκια σαλάτα, ψητά ή βραστά λαχανικά κτλ  
  • Πρωτεΐνη (το ¼ του πιάτου), δηλαδή καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες 
  • Υδατάνθρακα (το ¼ του πιάτου), π.χ. λαγάνα, πατάτες, όσπρια, κινόα, ζυμαρικά

Το πιάτο της Υγιεινής Διατροφής, όπως δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ  

Το πιάτο της Υγιεινής Διατροφής, όπως δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ  

«Με αυτό τον τρόπο θα δοκιμάσουμε όλα τα εδέσματα που υπάρχουν στο τραπέζι και δεν θα στερηθούμε τίποτα», συμπλήρωσε.

12+1 προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Οι θερμίδες των σαρακοστιανών εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε η κ. Λυσικάτου, είναι σημαντικό προκειμένου να μην «ξεφύγουμε» την Καθαρά Δευτέρα, να γνωρίζουμε τη θρεπτική αξία αλλά και τις θερμίδες που έχουν τα εδέσματα, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Συγκεκριμένα:

Λαγάνα (256kcal/ 100γρ)

Ο βασιλιάς της ημέρας είναι η λαγάνα, αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο (1- 2 φετες)

Η παραδοσιακή λαγάνα

Η παραδοσιακή λαγάνα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Όσπρια (γίγαντες- 160kcal/ 100γρ/ μαυρομάτικα 158kcal/ 100γρ)

Τα όσπρια θα είναι σίγουρα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σαν κρύα σαλάτα ή σαν συνοδευτικό, ψητά στον φούρνο ή βραστά. Εάν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους σε 1 κουταλιά της σούπας για να μην υπάρχουν φουσκώματα.

όσπρια- φασόλια

Για να μην υπάρχουν φουσκώματα θα πρέπει τα όσπρια να καταναλώνονται με μέτρο (φωτ. αρχείου unsplash)

Χταπόδι ψητό (164kcal/ 100γρ)

Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. σίδηρο σελήνιο, βιταμίνη Β12, χαλκό κ.α.) Επίσης, είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και ευνοεί την καλή λειτουργία της καρδιάς. Είναι χαμηλό σε χοληστερόλη, σε σχέση με άλλα θαλασσινά.

χταπόδια στην Βαρβάκειο

Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Γαρίδες (99kcal/ 100γρ)

Είναι πλούσιες σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, αλλά και σε χοληστερόλη, οπότε καλό είναι να μην καταναλώνονται από άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Καλό είναι επίσης, να την αποφεύγουν άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις και υψηλές τιμές σε ουρικό οξύ.

ψητές γαρίδες

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε χοληστερόλη (φωτ. unsplash)

Καλαμαράκια τηγανιτά (175kcal/100γρ)

Είναι πλούσια σε σελήνιο και ψευδάργυρο, αλλά και σε χοληστερόλη, οπότε καλό είναι να μην καταναλώνονται από άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

τηγανιτά καλαμαράκια

Τα τηγανιτά καλαμαράκια έχουν διπλάσιες θερμίδες από τα ψητά (φωτ. unsplash)

Ταραμάς (72,5kcal/ 1 κουταλιά σούπας)

Θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί είναι πλούσια σε λίπος και αλάτι. 2 κουταλιές είναι αρκετές για να συνοδεύουμε το γεύμα μας.

ταραμάς

Ο ταραμάς είναι ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Χαλβάς (237kcal/ 50γρ) 

Αναμφίβολα είναι το γλυκό της ημέρας. Μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες για όσους δεν θέλουν να πάρουν κιλά.

χαλβάς

Ο χαλβάς, αποτελεί πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Αλκοόλ

Μπορούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή 1- 2 ποτήρια κρασί ή μπύρα για τις γυναίκες και 2- 3 για τους άνδρες, ώστε να αποφύγουμε την κατακράτηση την επόμενη ημέρα.

κρασί

Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση. Αφυδατώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Αλάτι 

Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση αλατιού, καθώς είναι κρυμμένο παντού. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μυρωδικά και λεμόνι ή ξύδι για βελτίωση της γεύσης του φαγητού.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, καθώς κάνει κακό στην καρδιά, στο κεφάλι και τα οστά, ενώ συνδέεται με αυξημένη κατακράτηση υγρών

«Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση, καλό να καταναλώσουν τα σαρακοστιανά εδέσματα και το ποτό με μέτρο. Επίσης, να αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων, υψηλά σε χοληστερόλη, όπως γαρίδες, καραβίδες, καβούρια και αστακό.

Όσοι πάλι θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες τους, μπορούν να προτιμήσουν ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά στο φετινό τραπέζι και να αποφύγουν τα τηγανιτά, καθώς έτσι διπλασιάζονται οι θερμίδες», είπε στο star.gr η κ. Λυσικάτου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top