Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την παγκόσμια θεατρική κοινότητα να τιμήσει την τέχνη που ενώνει λαούς, πολιτισμούς και γενιές.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1961 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΙΤΙ) της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη της θεατρικής τέχνης και της σημασίας της στη σύγχρονη κοινωνία.
Το θέατρο αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης και επικοινωνίας. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, συνεχίζει να λειτουργεί ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ψυχαγωγίας και κοινωνικού σχολιασμού. Μέσα από το θέατρο, οι άνθρωποι εξερευνούν θέματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές δομές, την ηθική και την πολιτική.
Κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου, διοργανώνονται θεατρικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παραστάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια, συζητήσεις και ειδικές δράσεις που αναδεικνύουν τη δύναμη του θεάτρου. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είναι το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο γράφεται κάθε χρόνο από μια διακεκριμένη προσωπικότητα του θεάτρου και διαβάζεται σε θέατρα και πολιτιστικούς χώρους παγκοσμίως.
Στη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2024-2025, η Αθήνα φιλοξενεί πλήθος παραστάσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεατρικών ειδών.
Το star.gr έχει δημιουργήσει μία νέα ενότητα με τίτλο «Θέλεις να πας Θέατρο;» και παρουσιάζει μία πρόταση κάθε εβδομάδα!
@stargrnews 🎭✨ Θες να πας θέατρο; H @georgina_g1n και το star.gr σου έχουν την πρόταση : "Αντικείμενα" στο Θέατρο Ροές! ❤️ #fyp #stargr #stargrlifestyle #θεατρο #εξοδος #παράσταση #theatre #mustsee ♬ πρωτότυπος ήχος - stargrnews
Παρακάτω παρουσιάζονται 7 παραστάσεις που προλαβαίνεις να δεις:
Το πάρτυ της ζωής μου
(Mέχρι 13 Απρλιλίου)
Η παράσταση φαινόμενο, «Το Πάρτυ της Ζωής μου» με την Ελένη Ράντου σ’ένα ρόλο ζωής και σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, μετά από 2 σεζόν απόλυτων sold out, με περισσότερους από 100.000 θεατές και του πλέον δυσεύρετου εισιτηρίου στο θέατρο, Έδωσε ραντεβού από τον Νοέμβρη στο θέατρο Διάνα για τρίτη χρονιά με ανανεωμένη διάθεση και σύνθεση. Στο φετινό μουσικό ταξίδι της παράστασης συμμετέχει η Μιρέλα Πάχου σε τραγούδι και ακορντεόν και ο Αλέξανδρος Ιακώβου στο βιολί. Ένα ταξίδι αισθήσεων και μνήμης με τις μελωδίες των String Demons και τις μουσικές της συλλογικής μας μνήμης.
Μία παράσταση Ύμνος στη ζωή, σε κείμενο Ελένης Ράντου, μια θεατρική εμπειρία, ένας υποκριτικός άθλος, μια πρωτοφανής επιτυχία,
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ελένη Ράντου Εμπνευσμένο απο το θεατρικό καμβά Every Brilliant Thing, των Ντανκαν Μακμιλαν και Τζονυ Ντοναχιου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανέστης Αζάς
Το Γάλα
(Μέχρι 6 Απριλίου)
Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Σταθμός επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το έργο - τομή του νεοελληνικού θεάτρου, που υπολογίζεται ότι έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραπάνω από 500.000 θεατές, επανέρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός - είκοσι χρόνια από τη συγγραφή του και δέκα μετά το τελευταίο του ανέβασμα στη σκηνή.
Το γάλα στα ρωσικά λέγεται «μαλακό». Έτσι, περίεργα, μια άλλη ελληνική λέξη, σπαρμένη μέσα σε μια άλλη γλώσσα, δίνει εκεί, στο ξένο χωράφι, πολύ πιο άμεσα και ανάγλυφα την αίσθηση του πράγματος, απ’ ότι η αντίστοιχη που το ονοματίζει στα ελληνικά. Γι’ αυτήν ακριβώς την αίσθηση θέλει να μιλήσει «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη και οι ήρωες του.
Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και οι δυο της γιοι συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία όπου φωτίζεται δεξιοτεχνικά από τον συγγραφέα ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και οι ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως η αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται… Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Μάνος Καρατζογιάννης και η Ερμίνα Κυριαζή. Η παράστασή αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε το ρόλο του Λευτέρη το 2006 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης - Ερμίνα Κυριαζή. Ερμηνεύουν: Στέλλα Γκίκα, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά
Ανεξάρτητα Κράτη
(Μέχρι 1 Ιουνίου)
Ένα δημοσιογραφικό δράμα, των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργο Παλούμπη. Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης.
Δεκέμβριος 1977. Έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, ο γιατρός Βασίλης Τσιρώ- νης κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Φάληρο μαζί με την οικογένειά του, αρνείται να παραδοθεί και ύστερα από τετράμηνη πολιορκία το κηρύσσει «ανεξάρτητο κράτος». 11 Ιουλίου 1978. Τρίτη, ξημερώματα γύρω στις τέσσερις. Στα γραφεία γνωστής εφημερίδας φτάνει η είδηση του θανάτου του γιατρού μετά από εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για επέμβαση και τερματισμό της πολιορκίας. Μέσα σε αυτά τα γραφεία γινόμαστε μάρτυρες της ζωής των δημοσιογράφων του οργανισμού, από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού μέχρι και τον θάνατο του Βασίλη Τσιρώνη, ακολουθώντας τη φανταστική ιστορία της Μαρίας Θεοφίλου, μιας νεαρής δημοσιογράφου, η οποία γοητευμένη από την περίπτωση του γιατρού αποφασίζει να εισχωρήσει στην υπόθεση και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Ήταν αυτοκτονία, όπως ισχυρίστηκε η αστυνομία, ή κρατική δολοφονία;
Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Μια άλλη Θήβα
(Μέχρι 27 Απριλίου)
του Σέρχιο Μπλάνκο
Ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Όσο συνεχίζονται όμως οι συναντήσεις τους σ’ ένα μικρό περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή της φυλακής, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου.
Ένα περίτεχνο σπιράλ από την πραγματικότητα στην καλλιτεχνική της μετάπλαση. Ένα πολυβραβευμένο έργο για τις σχέσεις πατέρα – γιου, για την αντρική ταυτότητα, για την ψυχική ασθένεια, για τον ερωτισμό. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό.
Μια παράσταση που σημείωσε αλλεπάλληλα sold out και παρατάσεις από το 2022 που πρωτοανέβηκε ως σήμερα, μεταφέρεται στο Θέατρο Κνωσός, τον νέο χώρο που ανακαίνισε το Θέατρο του Νέου Κόσμου για να φιλοξενήσει ένα μέρος του ρεπερτορίου του.
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.
@stargrnews 🎭✨ Θες να πας θέατρο; Η @georgina σου προτείνει την παράσταση "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο Κνωσός! ❤️ #fyp #stargr #Θέατρο #εξοδος #παρασταση #mustsee #theatre ♬ original sound - stargrnews
Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
(Μέχρι 13 Απριλίου)
Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», ένα αριστουργηματικό μείγμα σάτιρας, πολιτικού σχολιασμού και σκοτεινού χιούμορ, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Ο Μπρεχτ, γράφοντάς το έργο αυτό το 1941, κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια πολλές από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούσαν οι ναζί για να κατακτήσουν την εξουσία.
Ο χαρακτήρας του Αρτούρο Ούι είναι εμπνευσμένος από τη φιγούρα του Αδόλφου Χίτλερ. Και οι δύο άντρες ξεκίνησαν από τα βάθη της κοινωνίας, εκμεταλλεύτηκαν τις κοινωνικές αναταραχές και τον φόβο των ανθρώπων, χρησιμοποίησαν τη ρητορική και τη διαφήμιση για να κερδίσουν την εξουσία και, τελικά, κατέστρεψαν εκατομμύρια ζωές.
Με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο του Μεγάλου Κραχ, τα γεγονότα του έργου αντικατοπτρίζουν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και “σημαδεύουν” τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό.
Τελικά, «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» λειτουργεί σαν προειδοποιητικό παράδειγμα ενάντια στη γοητεία της δημαγωγίας και του αυταρχισμού και υπενθυμίζει πως η χειραγώγηση της πληροφορίας μπορεί να επηρεάσει νευραλγικά την κοινή γνώμη και να εδραιώσει την εξουσία.
Ο Άρης Μπινιάρης με τον μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό του τρόπο απεικονίζει την άνοδο της δημαγωγικής φιγούρας του Αρτούρο Ούι και μεταμορφώνει το θέατρο ΑΡΚ σε μία σκοτεινή και απόκοσμη πασαρέλα πάνω στην οποία βλέπουμε τους θλιβερούς αντικατοπτρισμούς της κοινωνίας μας.
Απόλυτα συμπορευόμενος με τον Μπρεχτ υποστηρίζει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αποκομμένο από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Αντίθετα, αποτελεί μια λογική συνέπεια του καπιταλισμού, όταν αυτός οδηγεί σε ακραίες ανισότητες και κοινωνικές συγκρούσεις.
Στον ρόλο του Αρτούρο Ούι ο Γιώργος Χρυσοστόμου, που ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό τον αποτρόπαιο αυτόν γκάνγκστερ του μεσοπολέμου, ενώ οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης συμπληρώνουν την εξαιρετική διανομή δημιουργώντας ζωντανούς και πολυδιάστατους χαρακτήρες.
Η διαρκώς παρούσα μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Κτιστάκη δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα με την οποία εναρμονίζονται οι υπέροχοι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Πάρι Μέξη.
@stargrnews 🎭✨ Θες να πας θέατρο; Η @georgina_g1n πήγε στην παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» και την προτείνει ανεπιφύλακτα! ❤️ Εσύ θα τη δεις; #stargrlifestyle #fyp#stargr#Θέατρο#MustSee#Παράσταση#εξοδος#θεατροαρκ ♬ πρωτότυπος ήχος - stargrnews
Αντικείμενα
(Μέχρι 8 Απριλίου)
Εμπνευσμένοι από την αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν, δύο υπηρετριών στο Λε Μαν της Γαλλίας του 1933 που κατακρεούργησαν την εργοδότρια τους και την κόρη της, ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος, επιδιώκουν με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο, να αφηγηθούν μια ιστορία που κρύβεται σε αυτή την υπόθεση, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
Σίγουρα, πάντως, όλα συνέβησαν ένα βράδυ στο Λε Μαν.
Σε αυτή την εκδοχή, δύο εξαντλημένες υπηρέτριες της άρρωστης Κυρίας τους, φαντασιώνονται ένα σύμπαν εκδίκησης αλλά και αυτοπροσδιορισμού ενάντια σε έναν κόσμο στον οποίο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από δύο ακόμα αντικείμενα για το σπίτι. Εξουσιαστικές σχέσεις, εξαρτητικές συμπεριφορές, σαδομαζοχιστικές εμμονές και η νοσταλγία ενός ομιχλώδους παρελθόντος, πρωταγωνιστούν σε αυτή την νέα εκδοχή της ιστορίας που ενέπνευσε σημαντικούς καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.
Με τη φράση του Groucho Marx «Οι άντρες είναι γυναίκες που δεν τα κατάφεραν» στο επίκεντρο, οι Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος & Κωνσταντίνος Πλεμμένος υποδύονται τρεις κωμικοτραγικούς χαρακτήρες, παγιδευμένοι σε έναν εξωφρενικό, παραισθησιογόνο εφιάλτη.
@stargrnews 🎭✨ Θες να πας θέατρο; H @georgina_g1n και το star.gr σου έχουν την πρόταση : "Αντικείμενα" στο Θέατρο Ροές! ❤️ #fyp #stargr #stargrlifestyle #θεατρο #εξοδος #παράσταση #theatre #mustsee ♬ πρωτότυπος ήχος - stargrnews
The Doctor
(Μέχρι 13 Απριλίου)
Στο πολυβραβευμένο θρίλερ ιδεών του Robert Icke, οι αντικρουόμενες οπτικές για τον εαυτό μας και τον κόσμο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Το "The Doctor", ελεύθερα βασισμένο στο έργο Καθηγητής Μπερνάρντι (1912) του Άρτουρ Σνίτσλερ, ανεβαίνει τη φετινή σεζόν με μεγάλη επιτυχία στο Αμφι-Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού Λυκόφως, του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.
Έργο ευφυές και πολυπρισματικό, το «The Doctor» καταπιάνεται με ζητήματα ηθικής, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των θεατών απέναντι στα στερεότυπα και προκαλώντας τα όρια των δικών τους προκαταλήψεων. Το φύλο, η καταγωγή, η κοινωνική τάξη, αλλά και η θρησκεία ή η σεξουαλικότητα, με τους αυτοματισμούς και τις «ταμπέλες» που τα συνοδεύουν, λειτουργούν σαν έναυσμα για ένα επί σκηνής παιχνίδι πολλαπλών ρόλων και ταυτοτήτων που κόβει την ανάσα.
Σκηνοθεσία-Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Πρωταγωνιστούν:
Στεφανία Γουλιώτη
Νίκος Χατζόπουλος
Κίττυ Παϊταζόγλου
Μαριάννα Δημητρίου
Aurora Marion
Νίκη Σερέτη
Μιχάλης Μιχαλακίδης
Σταύρος Καλλιγάς
Μαρία Κοραχάη
Αλίκη Ανδρειωμένου
και η Ζωή Ρηγοπούλου