10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

Νέα φθινοπωρινά αναγνώσματα

11 Βιβλία Που Μόλις Κυκλοφόρησαν

Το star.gr  και η Γεωργία Χάρδα παρουσιάζουν 11 νέους τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αξίζει να διαβάσεις. 

Κλασικά διηγήματα από τον αγαπημένο μυθιστοριογράφο Γρηγόρη Ξενόπουλο, ένα αξεπέραστο, όσα χρόνια και αν περάσουν, μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ. Μια  εθιστική αποτύπωση της ψυχαναλυτικής εμπειρίας, ένα κείμενο ύμνος στην απελευθερωμένη γυναικεία και ανδρική σεξουαλικότητα και 24 ενδιαφέρουσες ιστορίες γυναικών που η ζωή τους δεν ήταν σίγουρα συνηθισμένη.

«Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον» της Λόρι Γκότλιμπ 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

Το βιβλίο της Λόρι Γκότλιμπ με τίτλο «Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση της Μαριάννας Λουκάτου και  φωτίζει την ανάγκη των ανθρώπων να μιλήσουν σε κάποιον. Η γραφή της ψυχοθεραπεύτριας είναι εξαιρετική, γλαφυρή, δυνατή και γεμάτη ευαισθησία. Αποτυπώνει αριστοτεχνικά την ψυχαναλυτική εμπειρία από την πλευρά του θεραπευόμενου .Όμως δεν μένει μόνο εκεί. Κάνει ένα βήμα παρακάτω και παρουσιάζει την εμπειρία αυτή και από την άλλη πλευρά του θεραπευτή.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και η ίδια η ψυχοθεραπεύτρια αποκαλύπτει πτυχές της ζωής της αποδεικνύοντας ότι κανένας δεν είναι ξεχωριστός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει« Ο κόσμος είναι γεμάτος από δύσκολους ανθρώπους. Στοιχηματίζω ότι όλοι μπορούμε να σκεφτούμε στα γρήγορα πέντε πραγματικά δύσκολους ανθρώπους.....Αλλά μερικές φορές - συχνότερα απ' ό,τι έχουμε την τάση να συνειδητοποιούμε - αυτοί οι δύσκολοι άνθρωποι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ω, ναι πολλές φορές , η κόλαση είμαστε εμείς! Πολλές φορές εμείς είμαστε η αιτία των δυσκολιών μας. Και αν σταματήσουμε να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας , συμβαίνει κάτι εκπληκτικό.
Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής , συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Ίρβιν Γιάλομ αναφέρει χαρακτηριστικά για το βιβλίο της Λόρι Γκότλιμπ: «Διαβάζω βιβλία σχετικά με την ψυχοθεραπεία εδώ και πάνω από μισόν αιώνα, ποτέ πριν, όμως, δε συνάντησα βιβλίο σαν κι αυτό: τόσο δυνατό και τολμηρό, τόσο γεμάτο με εξαιρετικές ιστορίες και βαθιά νοήματα, τόσο ειλικρινές και καθηλωτικό».
                                                                                                  
«Kείμενο για όλους» της Κριστίνα Μοράλες 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ

Το βιβλίο της Κριστίνα Μοράλες με τον ευφυέστατο τίτλο «Κείμενο για όλους» αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας και είναι ένας ύμνος στην απελευθερωμένη γυναικεία και ανδρική σεξουαλικότητα. Η συγγραφέας τιμήθηκε με το Βραβείο Herralde και με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.

Παρουσιάζει τέσσερις γυναίκες  μεταξύ 32 και 43 ετών, συγγενείς, «νοητικά καθυστερημένες» σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βαρκελώνης που μοιράζονται ένα διαμέρισμα «ημιαυτόνομης διαβίωσης» που τους παραχωρεί η Καταλανική Κυβέρνηση.
Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε εποπτευόμενες δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπτύσσουν, καθεμιά με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο, την ικανότητα να αντιστέκονται στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και στις συνθήκες υποταγής που τους επιβάλλονται από τη νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική και φαλλοκρατική πολιτεία η οποία επιδιώκει, πέραν του εγκλεισμού τους, την διά της βίας στείρωση μιας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστριών.
Η Άντζελς —η γυναίκα με τον χαμηλότερο δείκτη αναπηρίας— αρχίζει να γράφει τα απομνημονεύματά της ακολουθώντας τη μέθοδο ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, σύμφωνα με την οποία: «Όταν γράφεις πρέπει να εξηγείς όλες τις λέξεις που νομίζεις ότι ο κόσμος δε θα καταλάβει επειδή είναι δύσκολες ή όχι και τόσο γνωστές». Το μυθιστόρημα της Μοράλες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση της Μαρίας Μπεζαντάκου.

«Ένας σκύλος» του Αλεχάντρο Παλόμας 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ

Ο Αλε​χάντρο Παλόμας έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό καθώς «μιλάει» απευθείας στην καρδιά του. Μετά το βιβλίο του «Μια μητέρα» , «Ένας γιος» και «Ένα μυστικό» μας παρουσιάζει μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια ενός ζώου και τον τρόπο που διαμορφώνονται οι σχέσεις των μελών της οικογένειας. Η αφήγηση δεν αποτυπώνει μόνο τον δεσμό μεταξύ του άνδρα και του σκύλου, αλλά παρουσιάζει ολόκληρο το σύμπαν της οικογένειας μέσα από την τρυφερή και συνάμα φιλοσοφική  ματιά του. Ο Παλόμα προεκτείνει του χαρακτήρες που γνωρίσαμε στα προηγούμενα  έργα του. Δίνει ευκαιρίες στους πρωταγωνιστές όπως άλλωστε και η ζωή. Το σημαντικό είναι να τις αρπάξουν και να αφεθούν, να οδηγηθούν μακριά. Να βγουν στο φως πιο ανάλαφροι γεμάτοι καλοσύνη και τρυφερότητα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε εξαιρετική μετάφραση της Αλεξάνδρας Γκολφινοπούλου.

«Ο Ποπολάρος και άλλα διηγήματα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -3

Στην κλασική σειρά των εκδόσεων Μίνωας κυκλοφορεί «Ο Ποπολάρος και άλλα διηγήματα». Πρόκειται για απολαυστικές ιστορίες από τον αγαπημένο μυθιστοριογράφο Γρηγόρη Ξενόπουλου. Πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο «ο Αντάρτης». Πρωταγωνιστής είναι ο Ζέππος ο Πεμπονάρης ,ο ποπολάρος, που ερωτεύεται μια όμορφη αρχοντοπούλα ,την κοντεσίνα Έλδα. Το ειδύλλιο τους θα αναπτυχθεί ένα καλοκαίρι στον λόφο της μαγευτικής Μπόχαλης στη Ζάκυνθο. Εκείνη του συμπεριφέρεται απάνθρωπα και τελικά τον απορρίπτει, λόγω της αγεφύρωτης κοινωνικής διαφοράς. Στην ψυχή του όμως ριζώνει το μίσος και ως γνήσιος επαναστάτης αρχίζει μια άγρια μάχη.

Κεντρικό θέμα του διηγήματος είναι  ο διχασμός της επτανησιακής κοινωνίας το 19ου αιώνα και το χάσμα ανάμεσα στους αριστοκράτες και τους ποπολάρους. Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης ,τα διηγήματα : Μανταλένα, Οι ερωτευμένοι, Νανότα, Το ζακυθινό μαντίλι, Η κούκλα της νύφης, Ερμίνα, το πουλημένο κορμί, Η Φανερωμένη, Ο τύπος και η ουσία και Η Σκουφάτη.

«Τζέιν Έιρ» της Σαρλότ Μπροντέ

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -4

Όσα χρόνια και αν περάσουν το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ συγκινεί καθώς η συγγραφέας μέσα από τον αγώνα της Τζέιν Έιρ δείχνει ότι με τη πίστη, τη δύναμη, την επιμονή  και την αξιοπρέπεια μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια. Έχοντας μεγαλώσει ορφανή και μες στη φτώχεια, η γκουβερνάντα Τζέιν Έιρ βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο του κυρίου Ρότσεστερ, του στρυφνού και απόμακρου ιδιοκτήτη της απομονωμένης έπαυλης στην οποία εργάζεται. Στους άγριους βάλτους του Θόρνφιλντ τίποτα, ωστόσο, δεν είναι όπως φαίνεται. Σκοτεινά μυστικά και προδοσίες έρχονται στην επιφάνεια και συνεχίζουν να ταράζουν τη ζωή της ηρωίδας, της οποίας τα βάσανα δεν τελειώνουν εύκολα. Αποφασίζει τότε να εγκαταλείψει το Θόρνφιλντ και βρίσκει καταφύγιο στο Μόρτον, στο σπίτι του πάστορα Σεν Τζον. Διδάσκει σε φτωχά κορίτσια και είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει στην Ινδία για να τον βοηθήσει στο ιεραποστολικό του έργο. Όμως ο έρωτάς της για τον Ρότσεστερ την ωθεί να επιστρέψει και να τον αναζητήσει…
Η Τζέιν Έιρ αποτελεί ένα μοναδικό αριστούργημα με το οποίο η Σαρλότ Μπροντέ θέλησε να υπερασπιστεί την καταπιεσμένη και στερημένη από κοινωνικά προνόμια γυναίκα στις τραχιές συνθήκες της πρώιμης βικτοριανής Αγγλίας.Το κλασικό μυθιστόρημα αγάπης που λατρεύτηκε και κινηματογραφήθηκε όσο κανένα άλλο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.

«Περιδιαβαίνοντας στη Γερμανία- Σήμερα και Χθες» του Γιάννη Κατσίκη

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ

Ταξιδιωτική λογοτεχνία:

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Φύσσας αυτό που κυρίως ξεχωρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο από άλλα ταξιδιωτικά είναι το διπλό βλέμμα: ο συγγραφέας, πλήρης κάτοχος των εκφραστικών του μέσων πια μετά από τόσα πετυχημένα βιβλία, αποτολμά σύγκριση όχι μόνο των δυο Γερμανιών τού χτες με την ενιαία Γερμανία τού σήμερα, αλλά και του τοτινού δικού του, νεανικού βλέμματος, με το τωρινό ώριμο. Έτσι, πέρα από τα πολλά εντυπωσιακά που μαθαίνουμε για τις πόλεις, τα χωριά, τον Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ποτάμια, τα κάστρα, τις μπιραρίες, τα μουσεία, τους αυτοκινητόδρομους, τους ανά τους αιώνες σχέσεις Ελλήνων-Γερμανών, τα συνοριακά μικροεπεισόδια, το αναπόφευκτο τείχος του Βερολίνου, τις γερμανικές νοοτροπίες και πολλά άλλα, γινόμαστε σοφότεροι και μέσα από τη συγκαταβατική ματιά που ο Κατσίκης ρίχνει στις εντυπώσεις, τις ιδέες και την πραγματικότητα όπου ζούσε ο παλιός του εαυτός- και η ματιά του αυτή μάς κάνει να σταματάμε πρόσκαιρα την ανάγνωση και να χαμογελάμε στοχαζόμενοι· ή να στοχαζόμαστε χαμογελαστοί.  Το νέο βιβλίο του Γιάννη Κατσίκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ.

«Ο Αλεκτρύων» του  Αντρέα Γαλανάκη και του Στράτου Θεοδοσίου

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -5

Ο Αλεκτρύων είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επιστημονικό και φιλοσοφικό βιβλίο του γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη και του αστροφυσικού Στράτου Θεοδοσίου. Είναι ένα ηλιακό ρολόι. Πρόθεση του Αλεκτρύονα, όμως, δεν είναι να αποτελέσει απλώς ένα μετρητικό όργανο. Το όνομά του δείχνει και τη διάθεσή του. Θέλει να συμπεριλάβει στη διδακτική του την αισθητική και τη μυθολογία, ως συμπληρωματικά αλλά και βασικά στοιχεία της γνώσης.
Ο Αλεκτρύων γνωμοδοτεί. Μας προσανατολίζει. Μας λέει κατά πού φυσάει ο άνεμος. Τι θα φυτέψουμε και πότε «κατά την κρίση του χρόνου». Είναι ένας οδηγός για τις κύριες αγροτικές και «θαλασσινές» εργασίες μας. Μας δηλώνει ποια εποχή τελειώνει και ποια έρχεται καθώς αλλιώς πέφτει η σκιά το καλοκαίρι κι αλλιώς το χειμώνα. Μας ξεναγεί στον ουρανό δίδοντας μας το σταθερό σημείο της Άρκτου για αφετηρία. Αλλά και μας προτρέπει να σκεφτούμε με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ρολογιών για την έννοια του χρόνου. Κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του από τις Εκδόσεις ΑΩ.

«Γυναίκες στο ντιβάνι -24 μονόλογοι γυναικών» της Βούλας Αργυροπούλου 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -6
Το νέο βιβλίο της Βούλας Αργυροπούλου πραγματεύεται ιστορίες γυναικών που μια φορά κι έναν καιρό έτυχε να βρεθούν στο ντιβάνι της ψυχολόγου. Εκεί άνοιξαν την καρδιά τους και εξομολογήθηκαν μυστικά, καημούς και πίκρες:
• γιατί ο άντρας ήταν παιδεραστής, ο γιος βιαστής, η κόρη θύμα του πατέρα της, ο γιος ομοφυλόφιλος, το παιδί ανάπηρο, η μάνα καταπιεστική, ο πατέρας μπεκρής και απών·
• γιατί η αγάπη ήρθε από εκεί που δεν την περίμεναν, από τον πεθερό, τον προγονό, τον πατριό, το αφεντικό·
• γιατί το φονικό ήρθε σαν λύση στην απανθρωπιά του άντρα, την εκμετάλλευση του θεατρώνη, το ψέμα του πολιτικού·
• γιατί ο γάμος ήταν αταίριαστος, χωρίς αγάπη, μια λύση στη φτώχεια·
• γιατί τα χρήματα ήταν λίγα, κλεμμένα, ουρανοκατέβατα·
• γιατί τα παιδιά ήταν πολλά, αχάριστα, αδελφοκτόνα·
• γιατί ο θάνατος δίνει λύση στα προβλήματα, διορθώνει πολλά.
Μια σειρά από είκοσι τέσσερις –όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου– μονολόγους γυναικών, που η ζωή τους δεν ήταν συνηθισμένη. Το βιβλίο  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Ένα χνάρι στο χώμα» της Χαράς Ανδρεϊδου

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -8

Το νέο μυθιστόρημα της Χαράς Ανδρεϊδου μας μεταφέρει στον συναρπαστικό κόσμο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Η Θάλεια, δυναμική νέα αρχαιολόγος και πανεπιστημιακός, και γύρω της ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων –φοιτητές, καθηγητές, εργάτες... Ονειρεύονται, ερωτεύονται, εργάζονται αλλά και πληγώνονται, υπονομεύουν και υπονομεύονται, δοκιμάζοντας τα όριά τους κάτω από τον ανελέητο ήλιο της ανασκαφής.

Ο μαγικός χώρος μιας αρχαιολογικής ανασκαφής και οι έντονες συγκινήσεις που γεννά η ανακάλυψη της ιστορίας των ανθρώπων, της θαμμένης στο χώμα, αντιμάχονται τις δυσκολίες, τις ίντριγκες και τις παγίδες που παραφυλάνε σε κάθε βήμα στο πανεπιστημιακό κατεστημένο. Τα όνειρα, οι προσδοκίες, ο αγνός ενθουσιασμός, η συγκινητική αφοσίωση, από τη μια, οι ανεκπλήρωτες ευχές, η ανελέητη πάλη για επικράτηση, τα βαθιά τραύματα και η επιδίωξη της επιτυχίας με κάθε τρόπο, από την άλλη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.


«Αυτή η νύχτα μένει»  του Θάνου Αλεξανδρή 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -9

Ένα σαγηνευτικό οδοιπορικό ανά την Ελλάδα της νύχτας, μια προσωπική μαρτυρία δοσμένη με την ανεπανάληπτη γραφή του Θάνου Αλεξανδρή.

Από την Τρίπολη στη Δράμα, κι από τη Λάρισα στη Ρόδο, το επικό οδοιπορικό του Θάνου Αλεξανδρή ζωντανεύει τη νύχτα -μιας άλλης εποχής, που έχει πλέον παρέλθει- και τους πρωταγωνιστές της, την καψούρα και τις υπερβολές της, τις ιεροτελεστίες και τους κινδύνους της... «Αυτή η νύχτα μένει».

Αυτή που σε κρατάει ως τα χαράματα, σε αφήνει ταπί, σε δοκιμάzει με κάθε είδους πειρασμό κι αντιπερισπασμό. Είναι η νύχτα που στενάζει, ονειρεύεται, φαλτσάρει, πλακώνεται, ξοδεύεται στα «μαγαζιά» κάθε επαρχιακής πόλης...Το  βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή «Αυτή η νύχτα μένει», στο οποίο βασίζεται η νέα τηλεοπτική σειρά του ALPHA, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

«Αυτοηγεσία» του Μαρίας Γιαννιού 

10+1 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ΧΑΡΔΑ -10

Το βιβλίο της Δρ Μαρίας Γιαννιού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και είναι ένας πρακτικός οδηγός, που συνοδεύεται από μια «εργαλειοθήκη» για να εξασκηθείς στην αυτοηγεσία, την ικανότητα δηλαδή να ηγείσαι εσύ της ζωής σου - και κανένας άλλος. 

Ποιες είναι οι αξίες μου και ποιος ο θεμελιώδης σκοπός της ζωής μου; Πώς διαχειρίζομαι την αλλαγή και πώς κατακτώ τη δεξιότητα της ανθεκτικότητας; Πώς θέτω στόχους και πώς βρίσκω κίνητρο για να τους πετύχω; Πώς επικοινωνώ με τους ανθρώπους γύρω μου και πώς διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τις καθημερινές προκλήσεις;
Διαβάζοντάς το, θα αποκτήσεις όχι μόνο το θεωρητικό πλαίσιο, αλλά και όλα τα απαραίτητα πρακτικά εργαλεία για να μπορέσεις να γίνεις πραγματικός ηγέτης και πραγματική ηγέτιδα του εαυτού σου και να κατακτήσεις τους στόχους σου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και μην ξεχνάς ότι κάθε ηλικία έχει τις δικές της προκλήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις πώς μπορείς εσύ να ορίζεις συνειδητά τη ζωή σου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top