4 νέα βιβλία που δε θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου!

Πρωτότυποι χαρακτήρες θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές

τέσσερα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Ετοιμαστείτε να παρασυρθείτε μέσα από τέσσερα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Gutenberg.

Με συναρπαστική πλοκή και πρωτότυπους χαρακτήρες θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Συγκινητικές μαρτυρίες, αγώνες για επιβίωση, ιστορίες αληθινές... άψογα τεκμηριωμένες. Βεβαιωθείτε μόνο ότι έχετε αρκετό χρόνο γιατί δεν θα τα αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Συνέντευξη star.gr: Το δημιουργικό «Πέρασμα» της Δελίνας Βασιλειάδη

«Ο Εφιάλτης» του Hans Fallada

«Ο Εφιάλτης» γράφτηκε το 1946 και αφηγείται τα γεγονότα που έζησε  ο συγγραφέας μαζί με τη δεύτερη σύζυγο του τους πρώτους μήνες μετά την πτώση στου Τρίτου Ράιχ. Πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης στη Γερμανία, «μια πιστή καταγραφή της αλήθειας» όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο Φάλαντα στην εισαγωγή του έργου του. «Ο Εφιάλτης» αποτελεί ένα πορτρέτο των καιρών με την αβεβαιότητα να είναι έντονη σε κάθε σελίδα ενώ μας μεταφέρει με ανατριχιαστικό τρόπο μια ατμόσφαιρα ψευδαισθήσεων. Άνθρωποι έρχονται και εξαφανίζονται, βοηθούν και χάνονται στον δικό τους κόσμο.

Ο πρωταγωνιστής , ο γιατρός Doll, γίνεται δήμαρχος μιας μικρής πόλης από τους Ρώσους και βρίσκεται αντιμέτωπος με πρώην μέλη του κόμματος. Στη συνέχεια μαζί με τη σύζυγο του, εθισμένοι και οι δυο στη μορφίνη, επιστρέφουν στο Βερολίνο το φθινόπωρο του 1945. Φοβισμένοι ...γεμάτοι  ενοχές...  βρίσκουν το διαμέρισμά τους κατειλημμένο. Κάνουν ότι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν  μέσα από ένα ιατρικό σύστημα που υπολειτουργεί .... Θα καταφέρνουν τελικά να εδραιωθούν και να αποκτήσουν μια ασφάλεια; Θα βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν; Η πάντα εξαιρετικά εύστοχη πένα του Φάλαντα παρασύρει τον αναγνώστη στο πιο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα. Kυκλοφορεί στη σειρά  OBRIS LITERAE σε άψογη μετάφραση του Άγγελου Αγγελίδη και της Μαρίας Αγγελίδου.

Η Sigrid Nunez γράφει για τις απροσδόκητες αποχρώσεις μιας φιλίας

«Πρόσωπα σε Aπόγνωση» της Πόλα Φοξ

Το μυθιστόρημα της Πόλα Φοξ μας μεταφέρει στο Μπρούκλιν του 1960. Σε μια άθλια και ερημική πόλη με εγκαταλειμμένους δρόμους γεμάτο σκουπίδια και μεθυσμένους. Η δράση ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά επεισοδίων  στις ζωές του Ότο και της Σόφη Μπέντγουντ, ενός  παντρεμένου ζευγαριού ,χωρίς παιδιά,  που ζει σε ένα όμορφα ανακαινισμένο αρχοντικό σε μια γειτονιά  που εξακολουθεί να είναι εν μέρει παραγκούπολη.

Ο 'Οτο είναι ένας δικηγόρος του οποίου η συνεργασία με τον συνέταιρο του μόλις διαλύθηκε. Η γυναίκα του συνήθιζε να κάνει λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα γαλλικά, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει χάσει την όρεξη της ,κοιμάται αρκετά ενώ συναντά για μεσημεριανό φίλες της με μοναδικό σκοπό να δώσει ένα νόημα στις μέρες. Της αρέσει να μαγειρεύει  γεύματα που αναδεικνύουν την καλλιεργημένη αίσθηση του  καλού γούστου της. Ένα δάγκωμα στο χέρι της από μια αδέσποτη γάτα που προσπαθεί να ταΐσει και η υποψία ότι η γάτα είναι λυσσασμένη γίνονται αφορμή για να αποκαλυφθούν τα προβλήματα  στον φαινομενικά επιτυχημένο γάμο τους. Το έργο της Φοξ είναι ρεαλιστικό με πολλούς συμβολισμούς....Η φτώχεια και η δυσαρέσκεια βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από την πανάκριβη πόρτα του ζευγαριού....και απειλεί την κάθε τους στιγμή....

Κυκλοφορεί στη σειρά Aldina  σε εξαιρετική μετάφραση της Ρένας Χατχούτ.

«Φάκελος Aπόδρασης» της Τζούλι Όριντζερ

Ο πολυαναμενόμενος «Φάκελος Απόδρασης» έχει σίγουρα μια σημαντική θέση στα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα. Παρουσιάζει τον  Βάριαν Φράι  έναν αληθινό ήρωα...Είναι ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που  πρωτοστάτησε το 1941 στη διάσωση σχεδόν 2.000 καλλιτεχνών, διανοουμένων και πολιτικών ακτιβιστών—συμπεριλαμβανομένων  των Αντρέ Μπρετόν, Μαρκ Σαγκάλ, Χάνα Άρεντ,  Μαξ Ερνστ και  Χάινριχ Μαν την ώρα που οι στρατιές του Χίτλερ κατακτούσαν  την Ευρώπη.

Για έναν ολόκληρο χρόνο και μέσα από παράτολμες ενέργειες κάνει το αδύνατο δυνατό. Την ίδια ώρα όμως στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται και ο έρωτας του για έναν παλιό συμφοιτητή του. Μέσα από τις περίπου 600 σελίδες του βιβλίου ο Φράι ταλαντεύεται ... από τη μια  το  δύσκολο καθήκον του να φυγαδεύσει.....να σώσει ζωές και από την άλλη να αρπάξει μια δεύτερη ευκαιρία για ευτυχία.
Η Τζούλι Όριντζερ μέσα από μια ενδελεχή έρευνα, από τη βιογραφία του Φράι μας παραδίδει ένα άψογα τεκμηριωμένο  ιστορικό μυθιστόρημα που συναρπάζει. Κυκλοφορεί στην αξιόλογη σειρά Aldina σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

«Ζώα στον Εθνικοσοσιαλισμό» του Jan Mohnhaupt

 

Μέσα από ιστορίες με «φυλετικά κατώτερα» και «φυλετικά ανώτερα» ζώα, και ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους εξαιτίας του κατοικίδιου που είχαν επιλέξει, ο δημοσιογράφος Γιαν Μονχάουπτ καταρρίπτει τη φήμη των «φιλόζωων» ναζί. Δείχνει τον ιδιαίτερο ρόλο που είχαν κάποια ζώα επί εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει πως οι ρατσιστικές θεωρίες εφαρμόζονταν παντού.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει , με αφηγηματικό τρόπο, άγνωστες πτυχές της φυλετικής κτηνωδίας του εθνικοσοσιαλισμού, αντλώντας από ημερολόγια, υλικό προπαγάνδας , μέχρι και σχολικά βιβλία της εποχής. Μας δείχνει μια άλλη πλευρά που έμοιζε αθώα, αλλά δηλητηρίαζε το ίδιο βαθιά και επικίνδυνα τον λαό.

Κυκλοφορεί στη σειρά Ιστορία σε μετάφραση του Γιάννη Κέλογλου.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top