Το εμβληματικό έργο του Σεπούλβεδα «Η Σκιά του Εαυτού μας» σε graphic novel

Η πρώτη διασκευή της «Σκιάς» στα αριστοτεχνικά χέρια του Χαλίλ Μπεντίμπ

«Η Σκιά του Εαυτού μας» σε graphic novel

O Χαλίλ Μπεντίμπ, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς σκιτσογράφους της εποχής μας, εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα «Η Σκιά του Εαυτού μας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera το 2009 σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη και δίνει για πρώτη φορά γραφιστική μορφή στους γερασμένους του αντιήρωες.Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το «Premio Primavera de Novela».

Συνέντευξη star.gr: Το δημιουργικό «Πέρασμα» της Δελίνας Βασιλειάδη

«Είμαι η σκιά αυτού που υπήρξαμε και θα υπάρχουμε όσο θα υπάρχει φως» λέει ο Σεπούλβεδα στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από  το πραξικόπημα του Πινοσέτ και οι τρεις πρώην εξόριστοι φίλοι ο Κάτσο Σαλίνας, ο Λόλο Γαρμενδία και ο Λούτσο Αρανσίβια συναντιούνται ξανά στη Χιλή, με πρωτοβουλία του Πέδρο Νολάσκο.

Τα χρόνια πέρασαν... Οι  εξηντάχρονοι πλέον φίλοι μεγάλωσαν, έχουν κοιλιά, φαλάκρα και γκρίζα γένια.... όμως δεν το βάζουν κάτω και ετοιμάζονται να προβούν σε μια παράτολμη επαναστατική πράξη.

 

«Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη»

Θυμούνται το παρελθόν τρώγοντας και πίνοντας  ενώ περιμένουν έναν τέταρτο άντρα. Αντί γι' αυτόν όμως εμφανίζεται ένας άλλος και η ιστορία περιπλέκεται. Βυθίζονται στις αναμνήσεις των επαναστατικών ημερών που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Αποφασίζουν να ανακαλύψουν έναν θησαυρό από μια διάσημη ληστεία τράπεζας που έγινε το 1925 και την ευθύνη τότε ανέλαβε μια ομάδα αναρχικών.

Στοργικό, ειρωνικό, αστείο...Οι ήρωες του Σεπούλβεδα δεν χάνουν την πίστη τους στο χιούμορ και τελικά καταλήγουν νικητές

«Για τους νικημένους, η ζωή είχε μετατραπεί σ' ένα στρώμα ομίχλης, στην καταχνιά των καταδικασμένων να συντηρούν με νύχια και με δόντια τις καλύτερες αναμνήσεις τους, αυτά τα λίγα χρόνια ανάμεσα στο εξήντα οκτώ και το εβδομήντα τρία, σημαδεμένα μέρα τη μέρα με το χαμόγελο της πιο στρατευμένης ασιοδοξίας», επειδή, τελικά, «δεν υπάρχει καταστροφή που να μην την ξεπερνάει κανείς μ' ένα καλό ξέσπασμα γέλιου.»

«Συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό»

 Ο Σεπούλβεδα δεν χρειάζεται συστάσεις ...είναι άλλωστε ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Αγωνιστής, αντικαπιταλιστής και ακτιβιστής συνδέθηκε με τη δημοκρατική επανάσταση του Αλιέντε, εξορίστηκε, φυλακίστηκε μα σ' όλη του τη ζωή παρέμεινε επαναστάτης.

Είχα την τύχη αρχικά να διαβάσω τα παραμύθια του, με συγκίνησε η γραφή του, η έγνοια του για τη διαφορετικότητα, η αγωνία του να μεταφέρει στα παιδιά οικουμενικές αλήθειες.
Στα έργα του φαίνεται έντονα η επιθυμία του να διαποτίσει τις παιδικές ψυχές με αξίες όπως η δύναμη της αλληλεγγύης που μπορεί να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο. Ο αναγνώστης διαπιστώνει την ομορφιά της ψυχής του μέσα από το  «νοιάξιμο» του να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο. Μας προτρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για έναν ανώτερο σκοπό.

Όλα τα βιβλία του καταγράφουν εμπειρίες του...δύσκολες καταστάσεις που βίωσε αλλά και τα αγαπημένα του ταξίδια. Εντυπωσιάζει το επαναστατικό του φρόνημα και η αποδοχή άνευ όρων. Έφυγε νωρίς άφησε όμως πίσω του ένα πλούσιο έργο που θα αποτελεί έμπνευση για τους νεότερους αναγνώστες του και θα θυμίζει σε όλους μας ότι τίποτα δεν μας χαρίζετε!

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top