Το Tinos World Music Festival επιστρέφει!

Μια 3μερη γιορτή που θα μας ταξιδέψει

Το Tinos World Music Festival επιστρέφει ανανεωμένο από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στην Τήνο και είναι αφιερωμένο στα πνευστά όργανα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Από το θιαμπόλι –την παραδοσιακή φλογέρα της Κρήτης– έως το νέυ –τον καλαμένιο αυλό των Δερβίσηδων– και από τα εντυπωσιακά χάλκινα των Βαλκανίων στις διονυσιακές τσαμπούνες –τους άσκαυλους των Κυκλάδων! 

Δείτε το πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου!
 

Μετά από δύο χρόνια «υποχρεωτικής» απουσίας, το φεστιβάλ που από το 2013, παρουσιάζει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου επανέρχεται δυναμικά για να αναδείξει το έργο σημαντικών καλλιτεχνών που αφομοιώνουν με δημιουργικό τρόπο τις παραδοσιακές μουσικές του τόπου τους. 

Τinos World Festival
 
Με νέες συνεργασίες, πρωτότυπα μουσικά εργαστήρια και εμφανίσεις διακεκριμένων μουσικών, το 7ο Tinos World Music Festival, θα αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά γεγονότα των Κυκλάδων φέτος το καλοκαίρι, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό. 
 
Μια τριήμερη γιορτή που θα μας ταξιδέψει σε παλιές και σύγχρονες μουσικές διαδρομές.  Μια γιορτή όπου η πνοή γίνεται μουσική!


 
Εργαστήρια

Το 2021 το TWMF επεκτείνει τις δράσεις του, εγκαινιάζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Φέτος θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο γνωριμίας με την κυκλαδίτικη ζυγιά, το μουσικό «ζευγάρι» δηλαδή της τσαμπούνας με το τουμπάκι. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζεται και ένα εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού για ενήλικες με θέμα «Τα τραγούδια του 1821» με τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σχετίζονται με τους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, που βρίσκεται στον Πύργο. 
 
TWMF και Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Η συνεργασία του Tinos World Music Festival με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει την πολυετή εμπειρία του Ιδρύματος όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να προωθήσει τη βιωσιμότητα του φεστιβάλ αξιοποιώντας, για τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, τους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, που βρίσκεται στον Πύργο, αλλά και να προσελκύσει κοινό από άλλες περιοχές της Τήνου. Παρουσιάζοντας τη μία από τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων, στην οποία συμμετέχουν και μουσικοί από την Τήνο και τα γύρω νησιά, στο Μουσείο, το φεστιβάλ στοχεύει στο να καθιερώσει ένα σημείο συνάντησης νέων μουσικών από τις Κυκλάδες.

Mάρθα Μαυροειδή

Μάρθα Μαυροειδή, Καλλιτεχνική διεύθυνση TWMF

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η μουσικός και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή.
 
Το TWMF διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο  Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ),  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με δωρεά της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
 
Παρασκευή 2 Ιουλίου, 21:00 | 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου
«Καλώς ξανα-ανταμώνουμε» 

Αντάμα: Ειρήνη Δερέμπεη, θιαμπόλι  και ο Κάρολος Κουκλάκης, μπουλγαρί

Αντάμα: Ειρήνη Δερέμπεη, θιαμπόλι  και ο Κάρολος Κουκλάκης, μπουλγαρί
 

Α μέρος: Θιαμπόλι - Η φλογέρα της Κρήτης

Αντάμα
Ειρήνη Δερέμπεη, θιαμπόλι 
Κάρολος Κουκλάκης, μπουλγαρί
 
Το φεστιβάλ ανοίγει με το ντουέτο «Αντάμα». Η Ειρήνη Δερέμπεη στο θιαμπόλι και τη φωνή και ο Κάρολος Κουκλάκης στο μπουλγαρί, μας παρασύρουν σε μελωδίες και σκοπούς που έρχονται από τις οροσειρές και τα φαράγγια της Κρήτης.  Δύο μουσικοί που συναντήθηκαν το 1993 µε αφορμή τη δημιουργία του μουσικού συνόλου «Παλαιινά Σεφέρια» όπου µε αφετηρία τη μουσική της Κρήτης και το προσωπικό τους ερμηνευτικό ύφος υπέγραψαν  τρεις δισκογραφικές δουλειές με πιο πρόσφατη την «Όπου κι αν είσαι… γεια σου!» που αφορά στη μουσική της Κρήτης µε πρωταγωνιστές τους αυλούς και τα έγχορδα όργανα όπως το θιαµπόλι (κρητικό πνευστό) και το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς).

Διονύσης Θεωδόσης

Διονύσης Θεοδώσης 
 

Β μέρος: Κλαρίνο 
Διονύσης Θεοδώσης, κλαρίνο
Πασχάλης Παπαζούδης, πιάνο
Δημήτρης Σίντος, κοντραμπάσο
 
Ο Διονύσης Θεοδώσης στο κλαρίνο, συνομιλεί επί σκηνής με τον Πασχάλη Παπαζούδη στο πιάνο και τον Δημήτρη Σίντο στο κοντραμπάσο, σε μια μουσική παράσταση αυτοσχεδιασμού, όπου το κλαρίνο της παράδοσης συναντά τη μουσική του κόσμου, μεταξύ Ανδαλουσίας και Βηρυτού. Με την εμπειρία των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας και της Μεσογείου, τα βιώματα της βυζαντινής μουσικής και τις επιρροές της world σκηνής, ο Διονύσης Θεοδώσης φέρνει στο TWMF συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο του «Life after life» και διαπραγματεύεται εκ νέου τον παραδοσιακό ρόλο του κλαρίνου, αντλώντας από τις λαϊκές μουσικές φόρμες των καταβολών του. 
 

Χάρης Λαμπράκης, νέυ, Νίκος Παραουλάκης, νέυ, Σόλης Μπάρκης, κρουστά 

Χάρης Λαμπράκης, νέυ, Νίκος Παραουλάκης, νέυ, Σόλης Μπάρκης, κρουστά 
 

Σάββατο 3 Ιουλίου, 21:00 | 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου
«Οριάν εξπρές: Από την κλασική οθωμανική μουσική ως τη βαλκανική τζαζ»
 
Α μέρος: Νέυ - Το καλαμένιο πνευστό της Ανατολής
Χάρης Λαμπράκης, νέυ
Νίκος Παραουλάκης, νέυ
Σόλης Μπάρκης, κρουστά 
 
Νέυ και κρουστά συνδιαλέγονται, αυτοσχεδιάζουν και εμπνέονται από τις μακραίωνες παραδόσεις που κουβαλούν αλλά και από το σήμερα. Οι τρεις διακεκριμένοι μουσικοί, Χάρης Λαμπράκης και Νίκος Παραουλάκης στο νέυ και Σόλης Μπάρκης στα κρουστά, αναζητούν μέσα από τον ήχο των αρχέγονων αυτών οργάνων, τη σύνδεσή τους ανάμεσα στο τότε και το τώρα. 

Nedyalko Nedyalkov, καβάλ

Nedyalko Nedyalkov, καβάλ

 

Β μέρος: Καβάλ - Ο παραδοσιακός αυλός της Βουλγαρίας

Nedyalko Nedyalkov, καβάλ
Μάρθα Μαυροειδή, ηλεκτρική λάφτα
Πασχάλης Παπαζούδης, πιάνο
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά
 
O Nedyalko Nedyalkov, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Βουλγαρίας, επιστρέφει στο TWMF, σε μια συναυλία με πρωταγωνιστή το kaval, τον παραδοσιακό αυλό της Βουλγαρίας. Με πολυετή παρουσία τόσο στον χώρο της παραδοσιακής Βαλκανικής μουσικής όσο και στον διεθνή χώρο της σύγχρονης μουσικής, ο Nedyalkov έχει αναπτύξει ένα προσωπικό στυλ παιξίματος και σύνθεσης. Στην σκηνή του TWMF θα τον συνοδέψουν ο Πασχάλης Παπαζούδης (πιάνο, κιθάρα), ο Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και η Μάρθα Μαυροειδή (ηλεκτρική λάφτα, φωνή).
 
 
Κυριακή 4 Ιουλίου, 21:00 | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, Πύργος
Στην Έξω Μεριά 
 
Α μέρος: Χάλκινα - Τα πνευστά των Βαλκανίων  
Medusa Brass Band
Peter Jaqes, τρομπέτα, κλαρίνο
Fausto Sierakowski, σαξόφωνο
James Wylie, σαξόφωνο
Domenico Bonassi, τούμπα
Πάνος Γουρνάκης, νταούλι
Δημήτρης Κάσσης, ευφώνιο
 
Το σχήμα Βαλκανικής μουσικής Medusa Brass Band μας μεταφέρει στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια μέσα από τους ήχους των χάλκινων πνευστών. Έξι μουσικοί διαφορετικής καταγωγής πλέκουν τις παραδόσεις των νότιων Σλάβων και της Βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας ακόμα και τους πιο άκαμπτους ακροατές να χορέψουν.

Medusa Brass Band

Medusa Brass Band

 

Ο Θεόδωρος Χίου

Ο Θεόδωρος Χίου
 

Β μέρος: Τσαμπούνα - Ο άσκαυλος των Κυκλάδων
Θεόδωρος Χίου, τσαμπούνα
Ακριβός Ζερβός, τσαμπούνα
Σταύρος Λαρίος, τσαμπούνα
Γιάννης Μιχαήλ, λαούτο
Κωνσταντίνος Βιδάλης, λαουτοκίθαρο
 
Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με μια συναυλία αφιερωμένη στην κυκλαδίτικη τσαμπούνα. Ένα όργανο με μακρά παράδοση στα νησιά των Κυκλάδων που παραγκωνίστηκε από το βιολί, αλλά επανέρχεται στη μουσική πράξη χάρη στις προσπάθειες μιας νέας γενιάς μουσικών. Τρεις τσαμπουνιέρηδες, ο Θεόδωρος Χίου από την Τήνο, ο Ακριβός Ζερβός από την Σύρο και ο Σταύρος Λαρίος από την Άνδρο, συνοδευόμενοι από τους Τηνιακούς Γιάννη Μιχαήλ στο λαούτο και Κωνσταντίνο Βιδάλη στο λαουτοκίθαρο, θα παρουσιάσουν τραγούδια και σκοπούς από τις Κυκλάδες και το Αιγαίο. 
 
H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Το φεστιβάλ θα ακολουθήσει τα επίσημα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία. 
 
Κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία καθώς και για τα εργαστήρια στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, γίνονται τηλεφωνικά στον αριθμό: 22830 31290 καθημερινά 10:00 - 18:00, εκτός Τρίτης.
 
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Δημιουργικό Μουσικό Νησί
 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top