To Freud café ξαναχτυπά με θέμα «Περιοδικές ανοικτές συζητήσεις για τις ψυχαναλυτικές ιδέες σήμερα»

Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκκη θα συζητήσει το πολιτικό μυθιστόρημα της «Η Άκρα Ταπείνωση»

To Freud café ξαναχτυπά!

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ώρα 11:30-13:30 η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη και η ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν συνομιλούν για την Άκρα Ταπείνωση στο Freud Café.

Η συγγραφέας θα συζητήσει το πολιτικό μυθιστόρημα της "Η Άκρα Ταπείνωση" με την προσκεκλημένη ψυχαναλύτρια, πριν η συζήτηση διευρυνθεί με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 2012 την νύχτα που η Αθήνα πυρπολήθηκε από τις εξεγέρσεις: Δυο ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκονται ξαφνικά, από το προστατευμένο περιβάλλον του ξενώνα που τους φιλοξενούσε, να ζουν στο δρόμο. Ο κόσμος, όπως τον είχαν γνωρίσει, καταρρέει, ενώ ταυτόχρονα η γενιά του πολυτεχνείου ανοίγει έναν δύσκολο αλλά αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογο με τις σημερινές εξεγέρσεις.

Το μυθιστόρημα προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις, καταρχάς κοινωνιολογικές. Αλλά και από ψυχαναλυτική άποψη μπορούμε να σκεφτούμε πώς ο ψυχικός πόνος των ατόμων και οι πιο βαθιές αγωνίες αφανισμού μπορεί να αναζωπυρώνονται, να διαψεύδονται, να σιωπούν ή να εκδηλώνονται μέσα από τις συλλογικές εκφράσεις οργής, όταν τα εξωτερικά όρια των πλαισίων μέσα στα οποία ζουν, αναταράσσονται βίαια.

Η Ρέα Γαλανάκη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια, μεταξύ των οποίων και Η Άκρα Ταπείνωση, εκδ. Καστανιώτη, 2015. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

Η Μαρίλια Αϊζενστάιν είναι διδάσκουσα αναλύτρια της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας των Παρισίων και του Ψυχοσωµατικού Ινστιτούτου των Παρισίων. Από το πλούσιο συγγραφικό της έργο σημειώνουμε την Ψυχαναλυτική Ψυχοσωματική(επιμ.), εκδ. Καστανιώτης (2006), το An Analytic Journey: From the Art of Archery to the Art of Psychoanalysis, Karnac Books (2017).

Μη το χάσετε!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top