Το Freud Café ξαναχτυπά με θέμα «Σκέψεις για την εξουσία και την πολιτική του σήμερα»

Ο Ψυχαναλυτής Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και ο Στέφανος Κοτσίκος εκκινούν τη συζήτηση

Freud cafe Φιλοκτήτης

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11:00-13:00 ο ψυχαναλυτής  Αθανάσιος Αλεξανδρίδης και ο σκηνοθέτης Στέφανος Κοτσίκος θα αναλύσουν το θέμα με τίτλο  «Φιλοκτήτης του Σοφοκλή. Σκέψεις για την εξουσία και την πολιτική βία σήμερα»


Ο ψυχαναλυτής Αθανάσιος Αλεξανδρίδης  θα εκκινήσει τη συζήτηση από το θέμα της δημιουργίας της ταυτότητας και τους συσχετισμούς της με τη φύση, τη γενεαλογία και την πολιτεία. Θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σχέση πολίτη-κράτους μέσα από την αποδοχή του νόμου ή την επιβολή της βίας. Θα εξετασθούν ιδιαίτερα οι σχέσεις εξουσίας και λόγου, ως γενεσιουργές αλλοτριωτικών ή απελευθερωτικών-νεωτερικών αφηγημάτων.

 

Ο Στέφανος Κοτσίκος βιώνει την πρόσκληση στη συζήτηση ως «ελεύθερη πτώση» και βρίσκει ως λύση διάσωσης τη νοερή σκηνοθεσία του «Φιλοκτήτη» την οποία και θα μας κοινωνήσει. Εικόνα-κλειδί ας είναι ο πίνακας «το νησί των νεκρών» του Böcklin. Ο «νεκρός» ως φαντασιακή συνθήκη απαραίτητη για τη συνοχή της ομάδας των συνενόχων εταίρων, ο «νεκρός» ως σήμα του διαρκούς εμφυλίου που βρίσκεται στα θεμέλια της κάθε κοινωνίας.

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Α.Ρ.F. και της Ε.Ψ.Ε. Έχει εκδώσει ψυχαναλυτικά βιβλία, ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα.
Ο Στέφανος Κοτσίκος είναι σκηνοθέτης θεάτρου, μαθητής του Κάρολου Κουν και του Πιέρ Βιντάλ-Νακέ. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από σαράντα έργα κλασσικού και σύγχρονου θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Η συζήτηση θα λάβει χώρα στο Freud café. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top