Δείτε τους νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Η βράβευση των έργων αφορά εκδόσεις του 2014

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Τους  νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ανακοίνωσε το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας κατέληξε σ’ αυτά τα βραβεία από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων και των έργων τους για το έτος 2014.

Το μεγάλο βραβείο γραμμάτων, κέρδισε ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος για το σύνολο του έργου του, ενώ το βραβείο μυθιστορήματος πήρε ο Χρήστος Χωμενίδης για το έργο του με τίτλο «Νίκη» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό βραβείο διηγήματος και νουβέλας πήρε ο Ανδρέας Μήτσος  για το έργο του με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια», εκδόσεις Καστανιώτη.

Το κρατικό βραβείο ποίησης απονεμήθηκε  στην  Ζέφη Δαράκη για το έργο της με τίτλο «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά», εκδόσεις Νεφέλη.

Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές των βραβείων


Κρατικό βραβείο δοκιμίου- ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σχινά για το έργο της με τίτλο «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού», εκδόσεις  Κίχλη.

Κρατικό βραβείο διαμαμαρτυρίας – βιογραφίας – χρονικού – ταξιδιωτικής λογοτεχνίας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Μπακουνάκη για το έργο του με τίτλο “Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος - 20ος αιώνας”, Εκδόσεις Πόλις.

Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα

Απονέμεται εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη για το έργο του με τίτλο «Μια Χαρά», εκδόσεις Πατάκη και στην Μαρία Φίλη για το έργο της με τίτλο «Το πιο Παράξενο Απόκτημα των Εντόμων», εκδόσεις Μελάνι.

Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα

Απονέμεται ομόφωνα την Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της με τίτλο  “Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940”,  εκδόσεις Πόλις.

Διακρίσεις

Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Ευθύνη» και «Φρέαρ» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.



 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top