ΔΕΙΤΕ: Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι μαρμάρινες Σφίγγες στην Αμφίπολη-ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Βρέθηκε τμήμα από τη ράχη του Λέοντος

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Έτσι λοιπόν, μετά την αφαίρεση μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου, ενώ βρέθηκε τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης.

a5_533_355.jpg
Έπειτα, από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις ανασκαφές, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

«Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

Η δεξιά Σφίγγα στην είσοδο του τάφου

W2214PFT.jpg
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επιβλέπει την πορεία των ερευνών.

Η αριστερή Σφίγγα του τάφου

GYJOYNKP.jpg
3621JJ2A.jpg

Τα φτερά της Σφίγγας!
KZ06RLU2.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top