Ετήσια συνάντηση των πρέσβεων καλής θελήσεως της Ουνέσκο

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς,η Παιδεία και η ανάπτυξη μικρών χωρών στο επίκεντρο

Ετήσια συνάντηση των πρέσβεων καλής θελήσεως της Ουνέσκο

Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες, η πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών χωρών ήταν τα θέματα συζήτησης στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων Καλής θελήσεως της Ουνέσκο.

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η δική μας απάντηση στις συρράξεις. Είναι η δική μας απάντηση στην βία, το μίσος, τον πόλεμο. Να κάνετε κατανοητό ότι η προστασία του πολιτισμού δεν μπορεί να διαχωριστεί από την προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε η Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα.

Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι συμμετείχε και η Ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. «Η ετήσια συνάντηση των πρέσβεων καλής θελήσεων μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί για φλέγοντα θέματα των καιρών μας που η Ουνέσκο θέτει ως προτεραιότητα κάθε χρόνο. Φέτος όπως και κάθε φορά η παιδεία έχει πρωτεύοντα ρόλο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην διάσωση μνημείων στις εμπόλεμες ζώνες αλλά και στην στήριξη αναπτυσσόμενων μικρών χωρών .Τέλος, συζητήσαμε για πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Οργανισμού που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015 » είπε από την πλευρά της η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Μιλήσαμε για πολύ σημαντικά θέματα .Για τα καταστρεμμένα μνημεία και τα καμένα βιβλία στο Τιμποκτού, για αυτά που συμβαίνουν στην Συρία σήμερα .Για μένα είναι ένας μεγάλος αγώνας που πρέπει να διεξάγουμε» είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μπερζε .

Οι πρέσβεις καλής θελήσεως της Ουνέσκο παρουσίασαν τα μελλοντικά τους σχέδια και τις κοινές τους δράσεις, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και η προβολή του οργανισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τα κατάλληλα μηνύματα στον κόσμο και να συνεισφέρουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο συνυπάρχοντας» είπε ο παγκόσμιος πρωταθλητής άλμα επί κοντώ Σεργκεϊ Μπουμπκα

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην ομιλία της ενημέρωσε για την πορεία του ανθρωπιστικού της έργου. «Ζητήματα που αφορούν την υγεία των παιδιών, στο σχολικό εκφοβισμό, στην προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση , στην σωματεμπορία και παιδοφιλία πρέπει να αναδειχτούν από την Ουνέσκο. Θα πρότεινα επίσης οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως να εμπλακούν πιο ενεργά στους στόχους της Ανάπτυξης της Χιλιετίας από το 2015 . Συνδράμοντας την Γενική Διευθύντρια ιδίως σε ζητήματα ευαισθητοποίησης του κοινού με σκοπό την ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και κάνοντας δυνατότερη την φωνή των ανθρώπων ώστε να ακουστεί από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις» τόνισε η Ελληνίδα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι εορτασμοί για τα 70 χρόνια από τη δημιουργία της Ουνέσκο, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2015 . Όπως ανακοινώθηκε η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα ο οποίος ήταν και εκείνος πρέσβης καλής θελήσεως της Ουνέσκο.

«Πιστεύω ότι ενσαρκώνει τις αξίες μας και θα προσκαλέσω όλους τους Πρέσβεις» πρόσθεσε η Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμάσουμε και να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Ζάρ.

Στο περιθώριο της συνόδου η κυρία Βαρδινογιάννη συνάντησε την γενική διευθύντρια του οργανισμού, Ιρίνα Μποκοβα και την ενημέρωσε για τη διεθνή εκστρατεία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για τα πορίσματα της διεθνούς συνάντησης, που πρόσφατα διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη», στο μουσείο της ακρόπολης.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με την γενική διευθύντρια κυρία Ιρίνα Μποκοβα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και να την ενημερώσω για τα πορίσματα της πρόσφατης διεθνούς μας συνάντησης στο πλαίσιο της νέας μας εκστρατείας "Return Restore Restart"» εξήγησε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο τέλος της συνάντησης οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως συνυπέγραψαν έκκληση προς τα κράτη-μέλη της UNESCO, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου, αναφέροντας ότι ο πολιτισμός είναι η ουσία της ανθρωπότητας, που μεταφέρει τις αξίες και τις ταυτότητες των λαών, διαδραματίζοντας θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη όλων των κοινωνιών.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top