Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος-χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος

Στα έργα εξέφραζε πάντα την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη φύση

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος-χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος

Πλήρης ημερών απεβίωσε χθες ο ζωγράφος-χαράκτης Γιώργης Βαρλάμος.

Γεννημένος στην Πάρο το 1922, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Ecole des Beaux-Arts του Παρισιού κι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε το 1953 μαζί με τους άλλους δύο φοιτητές στην έκδοση του μνημειώδους και συλλεκτικού πλέον λευκώματος «Δέκα Λευκές Λήκυθοι», μια ζωγραφική και χαρακτική αποτύπωση δέκα αριστουργηματικών αρχαίων αγγείων, που ανήκουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι αφίσες, τα εξώφυλλα των βιβλίων του και τα χαρακτικά του Γιώργη Βαρλάμου κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και σ’ αυτά εκφράστηκε η αγάπη του για τον άνθρωπο και τη φύση, καθώς και τα δεινά του ελληνικού λαού και για τον αγώνα του ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Διακρίθηκε σε Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας για την επιμέλεια βιβλίου με ποίηση του Νερούντα, όπως και στο χαρακτικό λεύκωμα «Σοφοκλής», που εκδόθηκε στη Γαλλία. Χάραξε σειρά γραμματοσήμων, επιμελήθηκε και σχεδίασε πολλά εξώφυλλα βιβλίων, ενώ εικονογράφησε με τη χαρακτική του μεγάλους ποιητές, με τελευταίο τον Ανδρέα Κάλβο, στο έργο του «Ωδές».

Ως ζωγράφος παρήγαγε σειρές έργων με τοπία, διακρίθηκε για τις τολμηρές χρωματικές του συνθέσεις στην απόδοση της ελληνικής χλωρίδας με μοναδικό και αξεπέραστο τρόπο που εκφράσθηκε στα «Αγριολούλουδα» και τα «Μετέωρα».

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος απευθύνει, με ανακοίνωσή του, συλλυπητήρια στους οικείους τού εκλιπόντος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Ο Γιώργης Βαρλάμος υπηρέτησε με πάθος τη χαρακτική. Χωρίς να θυσιάζει τα αντικειμενικά στοιχεία της οπτικής πραγματικότητας, δεν περιορίσθηκε στην απλή μεταφορά τους στην εικόνα, αλλά επέμεινε στη ζωγραφική ερμηνεία τους, στην έκφραση της ιδεολογίας και του συναισθήματος και θεωρούσε πάντα την τεχνική ως μέσον και όχι ως αυτοσκοπό».

Η κηδεία του Γιώργη Βαρλάμου θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top