Τρεις ελληνικές ταινίες υποψήφιες στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Στις 7 Δεκεμβρίου η απονομή στο Βερολίνο

Τρεις ελληνικές ταινίες υποψήφιες στα 26α βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

​Η παρουσίαση των βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στο Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου και στις υποψηφιότητες συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες: η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και η συμπαραγωγή Κύπρου - Ελλάδας «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη.

Στην αρχική πρώτη λίστα συμμετέχουν συνολικά 32 ταινίες από 46 χώρες, ενώ οι επιλεγμένες ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών και θεμάτων. Τις επόμενες εβδομάδες, τα 2.900 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες και οι υποψηφιότητες και οι τελικές επιλογές υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης, στην Ισπανία.

Οι υποψήφιες ελληνικές ταινίες

«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

3.jpg
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου απέσπασε το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Works in Progress» του Φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας. Από εκεί παρακολουθεί τις εξελίξεις στην «υπόθεσή» του έχοντας όλες τις ανέσεις. Τον αγνοούμενο παρουσιαστή ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου ενώ παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας.

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»

to-agori-troei.jpg
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έκτορα Λυγίζου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία έχει συμμετάσχει σε 30 διεθνή Φεστιβάλ, έχει αποσπάσει βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και τα βραβεία καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ανδρικής ερμηνείας στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στην ταινία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλης Κομματάς, Χαράλαμπος Γωγιός.

«Οικόπεδο 12»

oikopedo_12i_0.jpg
Η ταινία μεγάλου μήκους του Κυριάκου Τοφαρίδη, θέτει υποψηφιότητα στις κατηγορίες καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογικής επιμέλειας, σχεδιασμού ήχου και μουσικής σύνθεσης.

Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να συμβιώσει στο μικρό σπίτι του «πάτερ φαμίλια» στην ερημιά. Ξαφνικά, το μέρος γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, με όλα τα ευτράπελα συνεπακόλουθα. Το σενάριο ανήκει στον Κυριάκο Τοφαρίδη και τον Πάνο Σταθογιάννη, ενώ τους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κώστας Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μιχάλης Μαρίνος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Πολ Στιούαρτ, Osman Alkas και η ανερχόμενη ηθοποιός του Μπόλιγουντ, Neetu Chandra.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top