Ιράκ: Ανακάλυψαν 66 χρυσά νομίσματα 1.400 ετών

Χρονολογούνται από την εποχή των Σασσανιδών

​Στην ανακάλυψη 66 χρυσών νομισμάτων που χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από 1.400 χρόνια, ανακάλυψαν Ιρακινοί αρχαιολόγοι, με την ελπίδα να τα εκθέσουν στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης.

Τα νομίσματα, που χρονολογούνται από την εποχή των Σασσανιδών (225 π.Χ. έως 640 μ.Χ.), θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα τους.

Ανακαλύφθηκαν στην πόλη Αζιζίγια, στην επαρχία Ουάσιτ, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας, Χοσανέιν Μοχάμεντ Άλι.

Τα νομίσματα απεικονίζουν ένα βασιλιά ή ένα θεό, ενώ απεικονίζονται και φλόγες, πρόσθεσε ο Άλι.
Ένας μεγάλος αριθμός ιρακινών αρχαιολογικών χώρων υπέστη βανδαλισμούς κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003.

Πριν την εισβολή, χιλιάδες αρχαιότητες είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια λαθρανασκαφών σε απομακρυσμένες περιοχές. ην περίοδο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, το Ιράκ είχε θεσπίσει αρκετούς νόμους για την προστασία των αρχαιολογικών του χώρων.

Μετά την πτώση του πρώην δικτάτορα, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της χώρας που επλήγη σοβαρά από τα χρόνια του πολέμου και παραμελεί τη συντήρηση των χώρων αυτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top