Κήρυξε πτώχευση η «Cambridge Analytica»

Μετά το σκάνδαλο με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook

Κήρυξε πτώχευση η «Cambridge Analytica»

Λουκέτο βάζει η βρετανική εταιρία «Cambridge Analytica», μετά το σκάνδαλο με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η εταιρία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Όουκς, ιδρυτής του ομίλου SCL όπου υπάγεται η Cambridge Analytica, επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal ότι και οι δύο εταιρίες κλείνουν. Η εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι εταιρίες χάνουν πελάτες και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενα δικαστικά έξοδα από την έρευνα για την υπόθεση του Facebook.

Η βρετανική εταιρία Cambridge Analytica ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων. Συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων από δημοσκοπήσεις, social media και πλατφόρμες όπως το Facebook και στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας τις επιλογές τους.

Το σκάνδαλο

Όλα ξεκίνησαν όταν «πληροφοριοδότης» μαρτύρησε στον «Observer» ότι η εταιρία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων «Cambridge Analytica» (ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μέρσερ και επικεφαλής ο σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον), χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα χρηστών –χωρίς έγκριση- το 2014, ώστε να «χτίσει» μέσω αυτού ένα σύστημα που θα μπορούσε να στήσει το προφίλ των Αμερικανών ψηφοφόρων, προκειμένου να κάνει στοχευμένη διαφήμιση σε πολιτικές καμπάνιες και να επηρεάσει τον κόσμο στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σκάνδαλο μεγατόνων με το Facebook: Στο μάτι του κυκλώνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών

Ζούκερμπεργκ: Ενώπιον του Κογκρέσου μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Ντοκουμέντα που έφερε στο φως ο «Observer» και επιβεβαίωσε με δήλωσή του το Facebook, αποκαλύπτουν πως μέχρι τα τέλη του 2015, η εταιρία «Cambridge Analytica» είχε συλλέξει πληροφορία δίχως προηγούμενο σε πρωτοφανές σημείο. Ωστόσο δεν ειδοποίησε τους χρήστες του Facebook, ανακτώντας τις προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 80 εκατομμυρίων προφίλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top