Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, σήμερα, Κυριακή 16 Μαρτίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη των Γρηγορίου του Παλαμά, Οσίου Χριστοδούλου θαυματουργού εν Πάτμω, Αγίου Ιουλιανού και τη Σύναξη της Παναγίας Ρόδον Αμάραντον. Επίσης, είναι η Β΄ Κυριακή των νηστειών.
Ο Γρηγόριος Παλαμάς διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (1347-1359) και αναδείχθηκε ως ο κύριος εκπρόσωπος της Ησυχαστικής Θεολογίας κι ένας από τους σπουδαιότερους και επιδραστικότερους θεολόγους της Ορθοδοξίας.
Ο Γρηγόριος Παλαμάς γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές παρακολούθησε μαθήματα στην ανώτερη σχολή της γενέτειράς του, κοντά στον φιλόσοφο Θεόδωρο Μετοχίτη. Διέκοψε, όμως, τις σπουδές του για να αφιερωθεί στον ασκητισμό στο όρος Παπίκιο της Ροδόπης. Μυήθηκε στην άσκηση της νοεράς προσευχής (ή «προσευχή της καρδιάς»), που είναι η βάση της ησυχαστικής μεθόδου προσευχής, από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο Α’ και τον επίσκοπο Φιλαδελφείας Θεόληπτο. Μετά το Παπίκιο όρος κατέφυγε στο Άγιο Όρος, όπου ασκήτευσε μέχρι το 1331. Ενδιάμεσα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, το 1326, στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα:
- Χριστόδουλος*
- Χριστοδούλη *
- Ιουλιανός, Γιουλιανός, Γιολανός
- Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης*
- Γρηγορία *
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Ανατολή ήλιου: 06:34
Δύση ήλιου: 18:33
Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 59 λεπτά
Σελήνη 16.7 ημερών