Κοκίτσι Τσουμπουράγια: Ο δρομέας που κουράστηκε να τρέχει και αυτοκτόνησε

Ο σπουδαίος αθλητής αυτοκτόνησε σαν σήμερα - «Δεν μπορώ να τρέξω πια»

«Δεν μπορώ να τρέξω πια», έγραφε το σημείωμα που άφησε προτού κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στο Τόκιο, ο Ιάπωνας δρομέας, Κοκίτσι Τσουμπουράγια, ο οποίος αποφάσισε να αυτοκτονήσει σαν σήμερα στις 09 Ιανουαρίου του 1967. Ήταν μόλις 27 χρόνων.

Πύρρος Δήμας: Τα χρυσά μετάλλια, η απώλεια και ο νέος έρωτας

Το σημείωμα αυτοκτονίας του σπουδαίου αθλητή

Το σημείωμα αυτοκτονίας του Κοκίτσι Τσουμπουράγια αποτύπωνε την άσχημη ψυχολογία του και την απογοήτευση που ένιωθε: «Αγαπημένε μου πατέρα, αγαπημένη μου μητέρα, απήλαυσα τις πεντανόστιμες σούπες τορόρο, τους ξηρούς λωτούς και τα κέικ ρυζιού. Αγαπημένε μου αδελφέ Τόσιο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα το πεντανόστιμο σούσι. Αγαπημένε μου αδελφέ Κατσούμι και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσαν το πεντανόστιμο κρασί και τα μήλα. Αγαπημένε μου αδελφέ Ιβάο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα το πεντανόστιμο ρύζι βοτάνων σίσι και τις πίκλες νάνμπαν ζούκε».

Ο Κοκίτσι σας είναι πολύ κουρασμένος για να τρέχει πια...

«Αγαπημένε μου αδελφέ Κικούζο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα τον πεντανόστιμο χυμό σταφύλι και το κρασί Γιομεΐσου. Τα απόλαυσα. Και σε ευχαριστώ, αγαπημένη μου αδελφή, για την μπουγάδα που πάντα έκανες για μένα. Αγαπημένε μου αδελφέ Κόζο και αγαπημένη μου αδελφή, εγώ σας ευχαριστώ για τις βόλτες που κάναμε με το αμάξι σας, από και προς. Απόλαυσα την πεντανόστιμη σουπιά μόνγκο. Αγαπημένε μου αδελφέ Μασάο και αγαπημένη αδελφή, λυπάμαι πολύ για όλες τις ανησυχίες που σας προκάλεσα.

Τσασλάφσκα: Η θρυλική αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής και το «αγκάθι»

Σάτσιο-κουν, Χίντεο-κουν, Μίκιο-κουν, Τοσίκο-τσαν-Ριοζούκε-κουν, Τακαχίσα-κουν, Μιγιόκο-τσαν, Γιούκιε-τσαν, Μιτσούε-τσαν, Ακίρα-κουν, Γιοσιγιούκι-κου, Κέικο-τσαν, Κοκέι-κουν, Γιου-τσαν, Κίι-τσαν, Σόγι-κουν: Είθε να μεγαλώσετε και να γίνετε ωραίοι άνθρωποι. Αγαπημένε μου πατέρα και αγαπημένη μου μητέρα, ο Κοκίτσι σας είναι πολύ κουρασμένος για να τρέχει πια. Παρακαλώ συγχωρήστε τον. Λυπάται που σας ανησυχούσε όλη την ώρα. Αγαπημένοι μου πατέρα και μητέρα, στον Κοκίτσι θα άρεσε να έχει ζήσει δίπλα σας».

Το σημείωμα αυτοκτονίας βρέθηκε δίπλα στον σπουδαίο αθλητή στις 10 Ιανουαρίου του 1968. Μία μέρα πριν, ο 27χρονος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Κοκίτσι Τσουμπουράγια, είχε προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Έκανε χαρακίρι. Έκοψε τις φλέβες του.

Ο τραυματισμός που τον «γονάτισε» ψυχολογικά

Στις 21 Οκτωβρίου του 1964, ο Κοκίτσι ήταν ο πρώτος Ιάπωνας αθλητής που κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο σε αγώνα Μαραθωνίου. 

Η χρυσή Oλυμπιονίκης που αποδείχτηκε ότι είχε ανδρικά γεννητικά όργανα

Όταν πήρε μέρος στον Μαραθώνιο, πίστευε, όπως και όλοι οι Ιάπωνες, ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Όμως, λογάριαζε χωρίς τον Αιθίοπα Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος υπερασπίστηκε το χρυσό της Ρώμης πριν από τέσσερα χρόνια, τερματίζοντας πρώτος και με αξιόλογη διαφορά (2:12:11.2).

Ο Τσουμπουράγια, εμφανώς καταπονημένος, μπήκε δεύτερος στο στάδιο, με διαφορά 25 μέτρων από τον Άγγλο Μπέιζιλ Χέιτλι (2:16:19.2), ο οποίος τον προσπέρασε εν τέλει εύκολα, αφήνοντάς τον στην τρίτη θέση με επίδοση 2:16:22.8.

Ο Τσουμπουράγια, θεώρησε ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και άρχισε να προπονείται εντατικά, με στόχο το χρυσό στους επόμενους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968. 

Όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι' αυτόν: Στα τέλη του 1967 ο Τσουμπουράγια υποβλήθηκε σε εγχείρηση για να διορθωθεί ένα πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη που τον ταλαιπωρούσε.

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Μεξικού ήταν αμφίβολη έως αδύνατη. Έτσι, πήρε τη μεγάλη απόφαση και έδωσε το τέλος στη ζωή του μόλις στα 27 χρόνια του, προκαλώντας την απόλυτη θλίψη του Ιαπωνικού λαού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top