Συνθέτης, ερμηνευτής και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ο Γιώργος Ζαμπέτας, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 25 Ιανουαρίου του 1925.
Έλενα Ναθαναήλ: Οι τολμηρές σκηνές, το παιδί εκτός γάμου & το πρόωρο τέλος
«Ζωή χωρίς συμπτώσεις, δεν είναι ζωή...», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο FB, ο εγγονός του Γιώργου Ζαμπέτα, Γιώργος Ζαμπέτας junior, γιος του Μιχάλη Ζαμπέτα και της Ελένης Νταράλα, παραθέτοντας στίχους του τραγουδιού, «Σαν σήμερα», σε σύνθεση του παππού του.
Σαν σήμερα
βαριά με δέσαν σίδερα.
αυτά σαν συλλογίζομαι ,
με τριγυρίζει ο πόνος
τώρα που όλα τέλειωσαν
και έχω μείνει μόνος
Βασίλης Αυλωνίτης: Ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και εγκατέλειψε τη σύζυγό του
«Αυτό που βλέπετε στις ταινίες ίσχυε και στην πραγματικότητα»
Ο Γιώργος Ζαμπέτας αγαπήθηκε όσο λίγοι σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις μελωδίες του. Υπήρξε σόουμαν, ατακαδόρος, με πένα που «άγγιζε βαθιά την ψυχή» και είχε την ικανότητα να εξαφανίζει τα ντέρτια και τους καημούς του κόσμου, ο οποίος συνέρεε όπου εμφανιζόταν για να ακούσει από κοντά και να γλεντήσει στου Ζαμπέτα…
«Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος, φιλικός με όλους, δοτικός, άνθρωπος της προσφοράς. Αυτό που βλέπετε στις ταινίες ίσχυε και στην πραγματικότητα. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν και ο μάγκας, ο σωστός», είχε πει στο star.gr, το 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 98 χρόνων από τη γέννησή του, ο εγγονός του, Γιώργος Ζαμπέτας junior.
Όταν έφυγε από τη ζωή το 1992, ο ίδιος ήταν 6μιση χρόνων, ωστόσο θυμάται ακόμη τα σαββατοκύριακα στο σπίτι του παππού του, στο Χαϊδάρι, όπου ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με τους φίλους του, έπαιζε παλιές μελωδίες.
«Ήταν όλοι αυτοί οι παλιοί τραγουδιστές με τους οποίους είχε συνεργασίες... Έχω και τις μνήμες του από τις τηλεοπτικές ταινίες. Έπαιζαν τα τραγούδια που έπαιζε και η τηλεόραση».
Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ: Δείτε συλλεκτικό βίντεο από τον γάμο τους!
«Αγαπούσε πάρα πολύ όλα τα τραγούδια του και τα θεωρούσε παιδιά του. Πολλή αδυναμία είχε στον Πάνο Τζανετή, τον οποίο θεωρούσε έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές στην Ελλάδα. Αδυναμία είχε όμως και στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και σε αρκετούς άλλους».
Γιώργος Ζαμπέτας: H κόρη και o εγγονός του στη συναυλία προς τιμήν του
Γιώργος Ζαμπέτας: «Ο πιο καλός ο μαθητής»
Το 2016 ο εγγονός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, συνεργάστηκε με τον σκιτσογράφο Νικόλα Στεφαδούρο (Stef) και τον σεναριογράφο Σωκράτη Μιχαηλίδη, παρουσιάζοντας μοναδικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα σε μορφή κόμικ.
Όπως αποκάλυψε, όλες αυτές οι ιστορίες που αποτυπώθηκαν στο κόμικ, “Ο πιο καλός ο μαθητής”, με τις ατάκες, τις ανέκδοτες ιστορίες και τις απίστευτες στιχομυθίες του Ζαμπέτα με τους πολύ μεγάλους καλλιτέχνες που είχε συνεργαστεί, είναι πέρα ως πέρα αληθινές.
«Πολλές από αυτές τις ιστορίες μου τις εκμυστηρεύονται άλλοι ζαμπετόφιλοι. Ο Ζαμπέτας πίστευε ότι τα χρήματα δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Πίστευε, επίσης, πολύ και στην ψυχή του ανθρώπου», είπε ο Γιώργος Ζαμπέτας junior.
Η αγαπημένη πράσινη «Λίμνη» του Ζαμπέτα
Τρία από τα αγαπημένα μπουζούκια του Γιώργου Ζαμπέτα ήταν η «Λίμνη», η «Κλάρα» και το «Πουλάκι».
«Έπαιζε κυρίως με αυτά... Σε πόσες ταινίες, πόσες ηχογραφήσεις και πόσα πάλκο έχει παίξει με τη “Λίμνη” ο Γιώργος Ζαμπέτας... », γράφει ο εγγονός του σε μια ανάρτησή του στο Facebook. Μεταξύ άλλων εκεί αποκαλύπτει και την ιστορία πίσω από την πρωτότυπη «Λίμνη» που είχε κατασκευαστεί το 1968, όπως του τη διηγήθηκε ο Σωκράτης Μιχαηλίδης.
«Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση του μπουζουκιού αυτού ήταν στην ταινία “Ο τρελός τα 'χει τετρακόσια” με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Από τα καλλιτεχνικά παιδιά του Ζαμπέτα, όπου ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νικολόπουλος, ο Μητροπάνος και η Βίκυ Μοσχολιού, ένας εξ αυτών έπαιζε μπουζούκι, ο Νικολόπουλος. Είχε δει τη “Λίμνη” και του άρεσε. Λέει “δάσκαλε, να με πας και μένα. Θέλω και εγώ ένα τέτοιο μπουζούκι”. Του λέει ο Ζαμπέτας, “ξέχνα το, το μπουζούκι αυτό είναι για την πάρτη μου. Δεν έχει άλλος το ίδιο”.
Τη φιγούρα αυτή με τη “Λίμνη” την είχε φτιάξει η γυναίκα του Ζοζέφ και ήταν το πρώτο πράσινο μπουζούκι στην Ελλάδα.
Από δω από εκει, επειδή ο Ζαμπέτας τον αγαπούσε, τον είχε σαν γιο του, δηλαδή σε κάποια τραγούδια έλεγε, “παίζει ο γιος μου, ο γιος μου ο Νικολόπουλος”, τον πήγε στον Ζοζέφ να του κάνει ένα παρόμοιο.
Στο μεταξύ εδώ, υπάρχει μια διχογνωμία για την ιστορία, η πρώτη εκδοχή είναι ότι ο Ζαμπέτας πήγε τον Νικολόπουλο στον Ζοζέφ και του έφτιαξε ένα ίδιο και η δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο Ζαμπέτας δάνεισε τη “Λίμνη” στον Νικολόπουλο. Το πιθανότερο είναι ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή. Πήγε ο Ζαμπέτας τον Νικολόπουλο στον Ζοζέφ και ο Ζοζέφ του έφτιαξε μια δεύτερη “Λίμνη”. Την είδαν αυτήν τη “Λίμνη” άλλοι οργανοπαίκτες, ενδιαφέρθηκαν, τον ρώτησαν πώς φτιάχτηκε αυτό το μπουζούκι με τέτοιο τρόπο και του ζήτησαν να το πάνε σε άλλους μάστορες. Ο Νικολόπουλος την πάτησε και το πήγε. Είδαν οι άλλοι μάστορες πώς έφτιαξαν το μπουζούκι και έκτοτε γέμισε η Ελλάδα με πράσινα μπουζούκια».
Μουσικός και ο ίδιος, (συνθέτει, τραγουδάει και παίζει μπουζούκι και σαξόφωνο), εμφανίζεται με τη “Λίμνη” του παππού του, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του.
«Του είχε πέσει κάτω και είχε κάποιον τραυματισμό στο σκάφος του. Το πήγα σε έναν οργανοποιείο και μου το ανακατασκεύασε όμως».

«Ο Γιώργος Ζαμπέτας έφυγε με παράπονο…»
Ο Γιώργος Ζαμπέτας «έφυγε νωρίς», στις 10 Μαρτίου 1992, στα 67 του μόλις χρόνια, από καρκίνο στα οστά.
«Ταλαιπωρήθηκε πολύ. Η πίκρα του ήταν ότι το σύστημα τον πέταξε απ' έξω, δεν αναγνωρίστηκε το έργο του εν ζωή και δεν είχε πάρει κάποιο χρυσό δίσκο από τις δισκογραφικές εταιρείες, ενώ είχε κάνει χιλιάδες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πικρία είχε και από ανθρώπους… Δεν ήταν πολλοί αυτοί... Ο Θεοδωράκης δεν είχε γράψει ότι είχε παίξει στην εισαγωγή από τον “Ζορμπά”... Η εισαγωγή ήταν δική του, αλλά το όνομά του δεν είχε μπει τότε στα credits του δίσκου. Ήταν στο τραγούδι, “Στρώσε το στρώμα σου για δύο”. Το τραγούδι είχε γραφτεί για μία παράσταση. Έψαχνε μουσική ο Θεοδωράκης και την έβγαλε ο Ζαμπέτας.
Το δεύτερο μέρος του Ζορμπά είναι από τον “Αρμενοχωριανό συρτό”, από ένα κρητικό παραδοσιακό τραγούδι. Έτσι προέκυψε ο Ζορμπάς, πήρε την εισαγωγή από τον Ζαμπέτα και το δεύτερο μέρος από το παραδοσιακό κρητικό τραγούδι... », είπε ο Γιώργος Ζαμπέτας junior.
Νίκος Ξανθόπουλος: Ο λόγος που δε φιλούσε ποτέ τις συμπρωταγωνίστριές του
Γιώργος Ζαμπέτας: Άφησε πίσω του 500 ακυκλοφόρητα τραγούδια
Όπως πρόσθεσε ο Ζαμπέτας junior, πριν πεθάνει ο παππούς του, έκανε ηχογραφήσεις για τρία χρόνια σε στούντιο και το σαλόνι του.
«Ολοκλήρωσε το έργο του και έχω 500 ακυκλοφόρητα τραγούδια του Ζαμπέτα αυτή τη στιγμή στο αρχείο μου, τα οποία θέλω να εκδώσω. Σε κάποια από αυτά υπογράφει και τους στίχους, ενώ σε άλλα μόνο τη μουσική.
Έχω βγάλει δύο δίσκους με ακυκλοφόρητα. Τον πρώτο δεν κατάφερα να τον κυκλοφορήσω. Στο δεύτερο δίσκο συμμετέχει ο Νταλάρας, ο Ζουγανέλης και ο Ανδρεάτος. Ονομάζεται “Στον Γιώργο με αγάπη” και θα τον βρείτε στο ίντερνετ», είχε δηλώσει στο star.gr ο Γιώργος Ζαμπέτας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.