Σαμ Πανόπουλος: Ο Έλληνας που είχε την έμπνευση για τη «χαβανέζικη» πίτσα

Την πίτσα με ανανά υπερασπίστηκε μέχρι και ο Τζαστίν Τριντό

Σαμ Πανόπουλος

Κάποιοι τη λαχταρούν και κάποιοι άλλοι τη μισούν! Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι ο Σαμ Πανόπουλος, εμπνευστής της πίτσας με ανανά, είχε άπλετη φαντασία. Και λέμε «είχε» γιατί πέθανε σαν σήμερα 8 Ιουνίου του 2017.

Σαμ Πανόπουλος

Ο Σαμ Πανόπουλος

Ποιος ήταν ο Σαμ Πανόπουλος

Ο Σωτήριος Πανόπουλος γεννήθηκε στα Βούρβουρα Αρκαδίας στις 20 Αυγούστου 1934. Μετανάστευσε στον Καναδά το 1954, σε ηλικία 20 ετών, φτάνοντας στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας.

«Γνώρισε» την πίτσα στη Νάπολη, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Στη περιοχή Οντάριο, όπου κατοικούσε, άνοιξε μερικά μικρά εστιατόρια με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, ήταν μαζί με τα αδέρφια του, Ηλία και Νικήτα, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Satellite στο Τσάταμ-Κεντ του Οντάριο.

Πωλούσαν τυπικά αμερικάνικα φαγητά όπως μπέργκερς με τηγανητές πατάτες, καθώς και αμερικανο-κινέζικα πιάτα που συχνά συνδύαζαν γλυκές και αλμυρές-πικάντικες γεύσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Πανόπουλος άρχισε να φτιάχνει πίτσες, φαγητό που πρόσφατα είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλές στις ΗΠΑ.

Η ιδέα της πίτσας με ανανά

 Το 1962 είχε την ιδέα να προσθέσει ανανά από κονσέρβα πάνω στην πίτσα.Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.

Ο Τριντό και η πίτσα του Σαμ Πανόπουλου

Τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γιοχάνεσον δήλωσε ότι ο ανανάς πρέπει να απαγορευτεί ως συστατικό πίτσας, ο Καναδός πρωθυπουργός Tζαστίν Τριντό έγραψε σε tweet:« Ι have a pineapple. I have a pizza. And I stand behind this delicious Southwestern Ontario creation». («Έχω έναν ανανά. Έχω μία πίτσα. Και στηρίζω αυτή τη νόστιμη δημιουργία από το νοτιοδυτικό Οντάριο»)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top