Κυρά της Ρω: Η νησιώτισσα που ύψωνε την ελληνική σημαία για 40 χρόνια

39 χρόνια από τον θάνατο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Κυράς της Ρωμιοσύνης

Κυρά της Ρω Δέσποινα Αχλαδιώτη

Στις 13 Μαΐου 1982 πέθανε η κυρά της Ρω, η γυναίκα που ύψωνε επί σαράντα χρόνια την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω, κοντά στο Καστελόριζο απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Το όνομα της ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη και είχε γεννηθεί το 1890. Την αποκαλούσαν «Κυρά της Ρω» ή διαφορετικά «Κυρά της Ρωμιοσύνης», για τον πατριωτισμό που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια που έμενε ολομόναχη στη βραχονησίδα.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη εγκαταστάθηκε το 1924 μαζί με το σύζυγό της, Κωνσταντίνο, στη βραχονησίδα Ρω, όπου ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία.

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή της Δωδεκανήσου.

H συνέντευξη της Κυράς της Ρω στον Φρέντυ Γερμανό στην ΕΡΤ

Πηγή βίντεο

Δέσποινα Αχλαδιώτη:  Η «Κυρά της Ρωμιοσύνης»

Από το 1943 η Δέσποινα Αχλαδιώτη ύψωνε κάθε πρωί στη Ρω την ελληνική σημαία, την οποία υπέστελλε με τη δύση του ηλίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη νησίδα αυτήν, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό και τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top