Γιορτή της Μητέρας: Mια ημέρα προς τιμήν των μαμάδων και της μητρότητας

Πότε καθιερώθηκε- Η σύνδεσή της με τη γιορτή της Υπαπαντής

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για τη Γιορτή της Μητέρας πέρυσι, που «έπεφτε» στις 10/5/20

To πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο στη ζωή κάθε ανθρώπου, η «μαμά» του, έχει την τιμητική της σήμερα! Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, προς τιμήν της μητρότητας.

Χρόνια πολλά Μητέρα, Μάνα, Μαμά! Τι γιορτάζουμε σήμερα

Όπως κι αν την αποκαλούμε... «μάνα, μανούλα, μαμά», είναι δική μας, είναι μοναδική και είναι αναντικατάστατη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου!

Μάλι: Συγκλονιστικό βίντεο από τη γέννηση των εννιάδυμων

Η θεά που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

To λογότυπο «Best mom ever» κυκλοφορεί συχνά σε προϊόντα, ειδικά αυτή τη μέρα- φωτογραφία από pexels

Γιορτή της Μητέρας: Πότε καθιερώθηκε

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.[1] Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Η εκκλησία την τιμά στις 2 Φεβρουαρίου με την γιορτή της Υπαπαντής

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top