Μάλι: Συγκλονιστικό βίντεο από τη γέννηση των εννιάδυμων

Ο αγώνας των γιατρών για να γεννηθούν όλα ζωντανά

Η γέννηση των εννιάδυμων από μια 25χρονη γυναίκα στο Μάλι έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και όλη η υφήλιος προσεύχεται τα εννιά μωράκια να τα καταφέρουν και να πάνε στο σπίτι τους, στην αγκαλιά των γονιών τους. 

Μάλι: 25χρονη γυναίκα γέννησε εννιάδυμα!

Οι γιατροί της ιδιωτικής κλινικής Ain Borja στην Καζαμπλάνκα έδωσαν στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της γέννησης των μωρών και από τις προσπάθειές τους να φροντίσουν για το καλύτερο δυνατό για εκείνα τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό. 

Όπως είπαν η 25χρονη γυναίκα έφερε στον κόσμο την Τρίτη πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια. Όλα τα μωρά, αλλά και η μητέρα τους είναι καλά στην υγεία τους. 

θερμοκοιτίδες με μωρά

Τα εννέα μωράκια νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής νεογνών

Η Halima Cisse από το Τιμπουκτού ανέμενε να γεννήσει επτά παιδιά, καθώς αυτό είχαν διαπιστώσει οι γιατροί στο Μάλι και στο Μαρόκο από τους υπερήχους. 

Η 25χρονη είχε μείνει για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Μάλι, πριν μεταφερθεί στο Μαρόκο τον Μάρτιο για εξειδικευμένη φροντίδα. Εκεί οι γιατροί προσπάθησαν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν και τελικά γέννησε πρόωρα στις 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης με καισαρική τομή. 

Η γυναίκα υπέστη σοβαρή αιμορραγία και υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος και αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για αρκετό καιρό ακόμα. 

η μονάδα νεογνών στην κλινική του Μαρόκου

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα εννιάδυμα δείχνουν καλά στην υγεία τους, αλλά παρακολουθούνται στενά

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα μωρά τελικά είναι εννέα και αν καταφέρουν να επιζήσουν η γέννησή τους θα σπάσει το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ της Νάντια Σούλεμαν, η οποία γέννησε οχτώ μωρά τον 2009 που επέζησαν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η περίπτωση της Cisse είναι η τρίτη που έχει καταγραφεί, με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις σε Αυστραλία και Μαλαισία να χάνουν τελικά τα μωρά τους λίγο μετά τον τοκετό.

Το βίντεο από τη γέννηση των εννιάδυμων

Στο βίντεο που δημοσίευσε η κλινική πρωταγωνιστές είναι οι γιατροί και οι νοσοκομές που έκαναν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι εννιά μικροί μαχητές θα έρθουν στον κόσμο με ασφάλεια. 

«Θα αποκτούσε 7 παιδιά κανονικά. Στις 25 εβδομάδες, 6 μηνών εισήχθη στην κλινική και ήταν εδώ για 5 εβδομάδες.  Προσπαθήσαμε τα πάντα, κι έτσι καταφέραμε να κερδίσουμε επιπλέον πέντε εβδομάδες με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα», λέει στο βίντεο ο γυναικολόγος Dr. Mourad.

οι γιατροί της 25χρονης

Οι γιατροί που ανέλαβαν τον τοκετό της 25χρονης από το Μάλι

«Ευτυχώς ή δυστυχώς βρήκαμε εννέα μωρά που μεταφέρθηκαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Τα περισσότερα από τα μωρά είναι διασωληνωμένα, μερικά έχουν οξυγόνο, […] αλλά με την πρώτη ματιά τα μωρά είναι καλά», συνεχίζει. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιθανότητα επιβίωσης ενός μωρού αυξάνεται σε περίπου 80% εάν γεννηθεί περίπου στις 30 εβδομάδες και εάν του δοθεί κατάλληλη θεραπεία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι και τα εννέα θα είχαν επιβιώσει στις 25 εβδομάδες δεδομένου ότι θα ήταν σαφώς μικρότερα, γι 'αυτό χρειάστηκε να κερδίσουμε λίγο χρόνο», λέει στο βίντεο.

Μέσα στο χειρουργείο ο γιατρός και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται πυρετωδώς για να πάνε όλα καλά. Τα μωρά γεννιούνται και οι μαίες τα μεταφέρουν γρήγορα σε άλλο χώρο, τα καθαρίζου και τα βάζουν σε θερμοκοιτίδα. Σε κάποια από αυτά χορηγούν οξυγόνο, ενώ σε ένα μικρούλι φαίνεται ένας γιατρός να κάνει μια γρήγορη μικροεπέμβαση. 

νοσοκομείο Μαρόκο

Αν τα μωράκια επιβιώσουν θα σπάσουν το τελευταίο ρεκόρ της Νάντια Σούλεμαν που γέννησε οχτάδυμα κι επέζησαν όλα

Ο πατέρας των μωρών, Adjudant Kader Arby, που βρίσκεται στο Μάλι με την μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού, είπε στο BBC ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον των νεογέννητων παιδιών του. 

«Ο Θεός μας έδωσε αυτά τα παιδιά. Είναι αυτός που αποφασίζει τι θα τους συμβεί. Δεν ανησυχώ για αυτό. Όταν ο παντοδύναμος κάνει κάτι, ξέρει γιατί», είπε.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την εγκυμοσύνη της 25χρονης, όμως οι πολλαπλές εγκυμοσύνες είναι συνήθως αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πάντως, όπως σημειώνει το Mali24, οι γιατροί είχαν δώσει 50% πιθανότητες να επιβιώσει έστω κι ένα από τα εννέα έμβρυα, οπότε η γέννησή τους αποτελεί ένα μικρό θαύμα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top