25η Μαρτίου 1821: Ποια άλλη επέτειο γιορτάζουμε σήμερα;

Η άγνωστη μάχη πριν από την Έξοδο του Μεσολογγίου στο νησάκι Κλείσοβα

Ελληνική Επανάσταση 1821: Καρύταινα, η πρώτη νίκη των Ελλήνων- Ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος περιγράφει στο star.gr τη μάχη στη γέφυρα

Εκατόν ενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τη Μάχη της Κλείσοβας, την άγνωστη αυτή μάχη πριν από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η Μάχη της Κλείσοβας ήταν πολεμικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έγινε το 1825 στη νησίδα Κλείσοβα της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Καρύταινα, η πρώτη νίκη των Ελλήνων

Η μάχη της Κλείσοβας, Α.Σακκαλής, Πινακοθήκη Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολόγγιου

Τι έγινε στη Μάχη της Κλείσοβας

Toν Δεκέμβριο του 1825, oι Τούρκοι με αρχηγό τον Κιουταχή πολιορκούσαν το Μεσολόγγι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έπειτα ήρθε και ο Ιμπραήμ όπου ανέλαβε αρχηγός της επιχείρησης χωρίς αποτέλεσμα.

Προκειμένου να γίνει ευκολότερη η κατάκτηση του Μεσολογγίου, έπρεπε η Κλείσοβα, ένα μικρό νησάκι απέναντι από το Μεσολόγγι, να καταληφθεί για να κοπεί ο ανεφοδιασμός της πόλης. Η νησίδα φρουρούνταν από 130 άνδρες, όλοι από τη φρουρά του Μεσολογγίου.

Ο Κιουταχής, για να αιφνιδιάσει τους άνδρες φρουρούς, αποφάσισε να κάνει έναν αντιπερισπασμό. Προσποιήθηκε ότι θα επιτεθεί στο Μεσολόγγι, όμως άλλαξε απότομα πορεία και στράφηκε προς την Κλείσοβα. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν ανεπιτυχώς έξι φορές εναντίον των Ελλήνων. Ο Κιουταχής, έχοντας χάσει πολύ στρατό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Μπουμπουλίνα: Απόγονός της διηγείται άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της

Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθεια του Κιουταχή, ανέλαβε ο Ιμπραήμ και επιτέθηκε στην Κλείσοβα με πολυάριθμο στρατό.

Μπορεί η μάχη της Κλείσοβας να κερδήθηκε από τους Έλληνες, όμως αυτό δεν άλλαξε τη τύχη του Μεσολογγίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top