Αντώνης Δαγκλής: Η καταδίκη του Έλληνα serial killer για τρεις φόνους

«Την ώρα που σκότωνα τις ιερόδουλες, νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου»

Στιγμιότυπα από τη δίκη του Αντώνη Δαγκλή / Φωτογραφίες Eurokinissi

Σαν σήμερα το 1997 ο 23χρονος Αντώνης Δαγκλής καταδικάζεται σε 13 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για τη δολοφονία τριών ιερόδουλων και απόπειρες δολοφονίας άλλων έξι, καθώς και για άλλα αδικήματα.

Τζίμης Πανούσης: 5 χρόνια δίχως το αντισυμβατικό μαύρο χιούμορ του

Τα θύματά του οδηγού φορτηγού στο επάγγελμα ήταν μόνο ιερόδουλες και έδρασε τα έτη 1992 εώς 1995. Το 1989 συνελήφθη για επίθεση σε μία ομάδα αντρών με μαχαίρι στο Ζάππειο.

Σαν σήμερα το 1997 ο 23χρονος Αντώνης Δαγκλής καταδικάζεται σε 13 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για τη δολοφονία τριών ιερόδουλων / Φωτογραφία Eurokinissi

Αρχικά, ο Δαγκλής ήταν ύποπτος για δύο δολοφονίες, αφού συνελήφθη για βιασμό και απαγωγή μίας Αγγλίδας τουρίστριας, την οποία -όταν του είπε ότι εκδίδεται για να βρει τα χρήματα για το εισιτήριο επιστροφής-, άφησε ελεύθερη.      

Η σοκαριστική ομολογία του Έλληνα serial killer

Μετά τη σύλληψή του, ο Δαγκλής ομολόγησε τον βιασμό, τον στραγγαλισμό και τον διαμελισμό δύο γυναικών, την πρόθεσή του να δολοφονήσει άλλες έξι γυναίκες, και τη ληστεία όλων των οκτώ γυναικών. Αργότερα ομολόγησε τον διαμελισμό δύο γυναικών, με ένα πριόνι. 

Στη συνέχεια, ομολόγησε τον φόνο ακόμα μίας ιερόδουλης, της οποίας το διαμελισμένο σώμα βρέθηκε σε έναν κάδο το 1992.

Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας με συμπρωταγωνιστή της, πριν γνωρίσει τον Καζάκο

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Δαγκλής είπε στο δικαστήριο: «Μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ. Πήγαινα να τις δω για σεξ, αλλά ξαφνικά άλλες εικόνες έρχονταν στο μυαλό μου. Άκουγα φωνές οι οποίες με διέταζαν να σκοτώνω. Μία φορά σκέφτηκα να πνίξω τη μνηστή μου, αλλά συγκράτησα τον εαυτό μου».  

Και συνέχισε λέγοντας: «Πολλές φορές στο πρόσωπο της γυναίκας που στραγγάλιζα έβλεπα τη μάνα μου. Τη μητέρα μου την αγαπούσα, όμως ποτέ δεν της συγχώρησα που δούλευε σε ύποπτα μπαρ και σε δουλειές που δεν ήταν ηθικές. Όταν την είχα δει να κάνει έρωτα μ’ έναν άντρα, μου ήρθε να την πνίξω, αλλά έφυγα χωρίς να πω κουβέντα. Την ώρα που σκότωνα τις ιερόδουλες, νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου».

Το επεισοδιακή δίκη του Αντώνη Δαγκλή και οι έντονες στιγμές με τη μητέρα του

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Δαγκλής προσπαθούσε να πείσει άπαντες ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και χρήζει ιατρικής βοήθειας. Οι ψυχίατροι, όμως που τον εξέτασαν είχαν εντελώς διαφορετική γνώμη.

Όπως κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ένας εκ των ψυχιάτρων που τον εξέτασε, ονόματι Χρ. Βούρδας: «Ο Δαγκλής, μου είπε για τρεις ανθρωποκτονίες. Απαντούσε ευθέως και ήταν συνεργάσιμος. Υποστήριζε ότι όλα ήταν συνέπεια ψυχικής νόσου και ζητούσε να τον βοηθήσουμε. Πρόκειται για μια σεξουαλική διαστροφή, και από νομική άποψη οι σεξουαλικές διαστροφές δεν υπάγονται στις νοσηρές διαταραχές των πνευματικών λειτουργιών. Δεν έχει το ακαταλόγιστο. Θα περίμενε κανείς μια εμφανή συντριβή από έναν άντρα που έχει κάνει τόσα εγκλήματα. Όταν όμως τον εξέτασα δεν τον είδα ιδιαίτερα συντετριμμένο»

Η δίκη πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 23 Ιανουαρίου 1997, με αρκετά προβλήματα, αφού ήδη κατά την έναρξή της ο Αντώνης Δαγκλής αυτοτραυματίζεται στο αριστερό του πόδι και χρειάζεται να νοσηλευτεί, ενώ οι γιατροί του έκαναν 122 ράμματα.

Η μητέρα του Αντώνη Δαγκλή κατά τη διάρκεια της δίκης του γιου της, πήγαινε συνεχώς κοντά του, τον αγκάλιαζε και τον φιλούσε / Φωτογραφία Eurokinissi

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας ήταν, επίσης, πολύ έντονες, αφού η μητέρα του τον πλησίαζε συνεχώς κατά τη διάρκεια της δίκης αγκαλιάζοντάς τον και φιλώντας τον.

Από τα θύματά του εμφανίζεται και καταθέτει μόνο ένα, ενώ η μητέρα του -που είναι ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης- δεν ολοκληρώνει τη δική της κατάθεση, αφού παθαίνει ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, παράλυτη από τη δεξιά πλευρά.

Ο ίδιος ζητά επιείκεια, ωστόσο, οι κατηγορίες είναι πολύ βαριές. Αφορούν σε τρεις ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονιών, δέκα ληστείες, δύο απόπειρες ληστειών, βιασμούς, παράνομη οπλοφορία και προσβολή μνήμης τεθνεώτος.

Το δικαστήριο δεν εισακούει τα αιτήματά του και του επιβάλλει 13 φορές ισόβια, τη μεγαλύτερη ποινή που είχε καταλογιστεί ως εκείνη τη μέρα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής. 

Ο θάνατος στις φυλακές Κορυδαλλού

Ο Αντώνης Δαγκλής αυτοκτόνησε στις 2 Αυγούστου του 1997. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 του Ψυχιατρικού Καταστήματος των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, με τον συγκρατούμενό του να έχει αυτοκτονήσει και εκείνος.

Τα αίτια της αυτοκτονίας παραμένουν ακόμη άγνωστα, αν και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ίδιος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να βάλει τέλος στη ζωή του, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να τον σταματούν την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top