Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Γιατί ο κουμπαράς έχει σχήμα γουρουνάκι;

Πώς θα αποταμιεύσετε σήμερα με ασφάλεια

κουμπαράς γουρουνάκι

Κάθε χρόνο η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και γιορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Το μότο της ημέρας είναι ότι «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό», ενώ το μήνυμα του εορτασμού είναι «η ηθική και υλική ωφέλεια για αυτόν που αποταμιεύει».

Τι ακριβώς σημαίνει αποταμίευση; Να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο.

«Αν κάθε μέρα ανεβαίνω ένα σκαλοπάτι… Σε μερικά χρόνια μπορεί να φτάσω ένα σύννεφο!»

Πώς καθιερώθηκε ο κουμπαράς - γουρουνάκι

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Οι αγροτικές οικογένειες είχαν πάντα τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης, ενώ το κρέας του μπορούσαν να το διατηρήσουν για πολύ καιρό ως απόθεμα.

Έτσι, οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία θα δούμε ότι αρχαίοι λαοί, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, διατηρούσαν τεράστιες αποθήκες φύλαξης αγαθών για δύσκολες περιόδους.

Κάτι παρόμοιο βέβαια γινόταν και στην αρχαία Αθήνα, όπου υπήρχαν αποθήκες φύλαξης σίτου και άλλων αγαθών, όπως στο Πομπηείο (μεγάλο οικοδόμημα της αρχαίας Αθήνας που βρισκόταν μεταξύ του Δίπυλου και της Ιεράς Πύλης, δυτικά της Αρχαίας Αγοράς). 

«Αν κάθε μέρα φυτεύω ένα δέντρο… Σε μερικά χρόνια θα έχω ένα δικό μου δάσος!»

Η ανάγκη για αποταμίευση σήμερα

Σήμερα η ανάγκη της συστηματικής αποταμίευσης μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Το αίσθημα της ασφάλειας που τόσο λείπει από τον κόσμο μπορεί να επανακτηθεί όταν ο καθένας γνωρίζει ότι έχει εξασφαλίσει ως ένα βαθμό έστω το οικονομικό μέλλον εκείνου και των αγαπημένων του.

«Αν κάθε μέρα μαζεύω ένα ποτήρι νερό… Σε μερικά χρόνια θα έχω μια θάλασσα δικιά μου!»

Συχνά οι άνθρωποι διερωτώνται για τον ιδανικό τρόπο αποταμίευσης: για την εταιρεία που πρέπει να εμπιστευθούν, για τα καλύτερα και πιο αποδοτικά ιδιωτικά προγράμματα αποταμίευσης, για το πώς και που θα νιώσουν πιο ασφαλείς.

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη: ξεκινάμε σήμερα να αποταμιεύουμε συστηματικά, ξεκινάμε με μια εταιρεία που εμπιστευόμαστε και με ανθρώπους που είναι επαγγελματίες του χώρου της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι εγγυημένες αποδόσεις τελείωσαν όπως και ο μύθος της εγγύησης σε καθετί χρηματοοικονομικό.

 

Σολανάκης Μιχάλης, 
Insurance and Investment Manager

 

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top