60 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η μεγαλειώδης παρέλαση στη Λευκωσία

Ημέρα μνήμης σήμερα για την Κύπρο, καθώς η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία εορτασμού της Ανεξαρτησίας. Η Κύπρος φέτος γιορτάζει την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της, με τον τερματισμό της αποικιοκρατικής διοίκησης της Μεγάλης Βρετανία το 1963.

Η Μεγαλόνησος έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1959, όταν η εξουσία παραδόθηκε στον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο Φασίλ Κιουτσούκ.

Από το 1955 ως το 1959 Είχε προηγηθεί ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ με στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο οποίος κατέληξε στην Ανεξαρτησία με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

Στιγμιότυπο από την παρέλαση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. AP Images

Παρόλο που το τότε Σύνταγμα έδινε προνόμια στη μειονότητα του 18% των Τουρκοκυπρίων, δεν επέτρεψαν την ομαλή λειτουργία του νέου κράτους. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1963 μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για αλλαγή 13 άρθρων του Συντάγματος, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν από τις δομές του κράτους και απομονώθηκαν με καθοδήγηση της Τουρκίας σε θύλακες.

Τον Αύγουστο του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Τηλλυρίας και δέκα χρόνια αργότερα, το 1974, ακολούθησε  το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και μια εβδομάδα μετά πραγματοποιήθηκε η εισβολή της Τουρκίας. Έκτοτε το 37% της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

 

Κυπριακή Δημοκρατία

Στιγμιότυπο από την παρέλαση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. AP Images

Το 1983 ανακηρύχθηκε από τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το ψευδοκράτος το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα πλην της Τουρκίας.

Σήμερα, στη Λευκωσία της Κύπρου πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης παρέλαση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κοινού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top