Η πιο «μαύρη» μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας

Kαρέ-καρέ το μακελειό που συγκλόνισε τη χώρα

Μπρέντον Τάραντ είναι το όνομα του δράστη που σκόρπισε τον θάνατο στη Νέα Ζηλανδία το 2019 / βίντεο ΕΡΤ

Τη 15η Μαρτίου 2019, 51 ζωές χάθηκαν όταν 28χρονος Αυστραλός, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, άνοιξε πυρ εναντίον πιστών – ανδρών, γυναικών και παιδιών – σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς, μεσούσης της προσευχής της Παρασκευής, στη Νέα Ζηλανδία.

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Γλίτωσαν για λίγα λεπτά Έλληνες τουρίστες

Σαν σήμερα το 2020, το Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε στον δράστη του μακελειού στο Κράιστσερτς ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους.

Ακολουθεί το χρονολόγιο των γεγονότων:

15η Μαρτίου 2019

13:40. Ο Μπρέντον Τάραντ μπαίνει στο ισλαμικό τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ. Ανοίγει πυρ. Φοράει κάμερα, μέσω της οποίας η επίθεση αναμεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προωθείται στην ομάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο τηλεφωνεί στην αστυνομία.

Νέα Ζηλανδία: Ποιος είναι ο «Τουρκοφάγος» μακελάρης που σκόρπισε τον θάνατο

13:41. Πρώτη κλήση πολίτη στην αστυνομία. Μέσα στα επόμενα δύο λεπτά, περιπολικά ειδοποιούνται και κατευθύνονται στο τέμενος.

13:46. Ο δράστης έχει ήδη φύγει και κατευθύνεται στο Ισλαμικό Κέντρο Λίνγουντ. Το αυτοκίνητό του το κρύβει από τα μάτια αστυνομικών λεωφορείο.  Μέλος της ειδικής μονάδας που καλείται όταν σημειώνονται επιθέσεις με τη χρήση όπλων σταματά για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε ένα από τα θύματα.

Νέα Ζηλανδία: Συγκλονίζουν οι ιστορίες πίσω από τα θύματα

13:52. Ο ένοπλος μπαίνει στο τέμενος Λίνγουντ. Φεύγει τρία λεπτά αργότερα με αυτοκίνητο.

13:56. Ένας πολίτης σταματά περιπολικό της αστυνομίας και ενημερώνει ότι ακούστηκαν πυρά στο Λίνγουντ. Μερικά λεπτά αργότερα, το αυτοκίνητο του δράστη εντοπίζεται και αρχίζει καταδίωξη.

Μακελειό Νέα Ζηλανδία

Συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του εκείνη τη μαύρη μέρα στη Νέα Ζηλανδία. AP Images

13:59. Το αυτοκίνητο του Τάραντ σταματά. Ο δράστης τίθεται υπό κράτηση από δύο αστυνομικούς.

«Ο κόσμος κατέρρευσε»: Συντετριμμένη η οικογένεια του μακελάρη

16:00. Η πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντέρν απευθύνεται στο έθνος. Δηλώνει ότι αυτή είναι μια «από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας». Αργότερα την ίδια ημέρα, χαρακτηρίζει την ενέργεια του δράστη τρομοκρατική.

16η Μαρτίου 2019 - Σε όλη τη χώρα γίνονται ολονυχτίες και επιμνημόσυνες δεήσεις. Ο δράστης προσάγεται ενώπιον δικαστηρίου, όπου του απαγγέλλονται κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης και κατά συρροή. Η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία στη χώρα για την οπλοκατοχή.

18η Μαρτίου 2019 - Η κυβέρνηση της Αρντέρν ανακοινώνει τις «καταρχήν» αποφάσεις της για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία.

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων

21η Μαρτίου 2019 - Απαγορεύεται η κατοχή ημιαυτομάτων τουφεκιών στρατιωτικού τύπου και τουφεκιών εφόδου.

22η Μαρτίου 2019 - Τελετές τιμής στα θύματα σε όλη τη χώρα, που ξεκινούν με το κάλεσμα του μουεζίνη στους πιστούς μουσουλμάνους να προσευχηθούν, το οποίο ακολουθούν δύο λεπτά σιγής.

16η Μαΐου 2019 - Υιοθετείται το «Κάλεσμα της Κράιστσερτς». Το κείμενο, το οποίο ενστερνίζονται 10 χώρες και μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών υπηρεσιών, παροτρύνει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να εξαλειφθεί τρομοκρατικό και εξτρεμιστικό περιεχόμενο από το Διαδίκτυο, ώστε να πάψει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τρομοκράτες.

26η Μαρτίου 2020 - Ο Τάραντ ομολογεί την ενοχή του στο σύνολο του κατηγορητηρίου, αντιστρέφοντας τον ισχυρισμό ότι είναι αθώος, που είχε κάνει στην αρχική του απολογία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top