Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού

Αφιερωμένη σε γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό η 7η Απριλίου

Δείτε στο βίντεο τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τους μαχητές στην πρώτη γραμμή για τον κορωνοϊό.

Υπό την σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιείται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το βλέμμα ολόκληρης της υφηλίου είναι στραμμένο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας που δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι στον νέο ιό.

Στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμής στους ήρωες αυτούς είναι αφιερωμένη φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 7η Απριλίου, τονίζοντας πιο ξεκάθαρα από ποτέ τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στο αγαθό της υγείας.

Σακελλαροπούλου: Το βίντεο-αφιέρωση στους ήρωες που πολεμούν τον κορωνοϊό

Τους τελευταίους μήνες, οι νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας είναι στο προσκήνιο της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό, παρέχοντας η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοσέβαστη θεραπεία και φροντίδα, σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού.

Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της ΠΟΥ. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται, ακριβώς στην καρδιά της κοινότητας.

Τα Μουσεία ευχαριστούν τους Ήρωες της Υγείας

Στο επίκεντρο της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές στην Ισπανία και την Ιταλία

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται και νοσηλευτές στην Ισπανία και την Ιταλία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό και είναι ως επί των πλείστων οι άμεσα βαλόμενοι της πανδημίας.

Όπως ανέφερε και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του, η Ισπανία είναι η χώρα που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ισπανία: 743 νεκροί από κορωνοϊό - Ανεβαίνει ξανά ο αριθμός των θανάτων

Συνολικά 15.000 γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, αποτελώντας ένα μεγάλο ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Στην Ιταλία, συνολικά, 94 γιατροί και 26 νοσηλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ενώσεις Γιατρών και Νοσηλευτών της Ιταλίας.

Οι νοσηλευτές που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα ανέρχονται σε 6.549,ενώ έως το απόγευμα της Δευτέρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικό προσωπικό έφτανε τις 12.681.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί στην Ιταλία - Μειώθηκαν τα κρούσματα

Η υγεία δεν είναι προνόμιο όλων – Σοκάρουν τα στοιχεία του ΠΟΥ

Ωστόσο, η πρόοδος στον τομέα της υγείας δε σημειώνεται σε χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Εκατομμύρια αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καθημερινών εξόδων, όπως τρόφιμα, ρούχα και ακόμη και σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ εστιάζει στην καθολική κάλυψη υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, την 7η Απριλίου.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά, αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, που σημαίνει ακραία φτώχεια, επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

Επιπλέον, 800 εκατομμύρια άτομα, περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ξοδεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε δαπάνες υγείας, ενώ τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, 371 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος, ώστε να γίνει ο κόσμος υγιής έως το 2030.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ο ΠΟΥ υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Συνολικά στον τομέα της Υγείας θα απαιτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 40 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ απαιτούνται ακόμα επενδύσεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top