Ο σεισμός στην Ιαπωνία που μίκρυνε την ημέρα και άλλαξε τον άξονα της γης!

Στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους

Δείτε στο βίντεο του Reuters το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε μετά τον μεγάλο σεισμό.

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε ένας από τους φονικότερους σεισμούς παγκοσμίως, αυτός στη βορειανατολική Ιαπωνία μεγέθους 9,0 - 9,1 βαθμών Ρίχτερ, προκάλεσε τσουνάμι με μέγιστο ύψος τα 40,5 μέτρα και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους.

Ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15.365 ανθρώπων. Φωτογραφία: Associated Press

Ο φονικός αυτός σεισμός που είχε μέγεθος 9,0 - 9,1 βαθμών Ρίχτερ και διάρκεια - ρεκόρ τα 6 λεπτά, χαρακτηρίστηκε «πολύ καταστροφικός», ενώ το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό.

Το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 15 μέτρα, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα, και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.

Ο τραγικός απολογισμός

Στις 21 Μαρτίου, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνταν 12.664 άνθρωποι.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 15.365 νεκροί, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενοι.

Τεράστιες οι υλικές καταστροφές στην Ιαπωνία από το τσουνάμι

Το τσουνάμι αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό, καθώς σε αρκετές ακτές έφτασε τα 15 μέτρα ύψος, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα.

Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.

Το αεροδρόμιο του Σεντάι κυριολεκτικά σαρώθηκε από την πλημμύρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφύγουν στα άνω επίπεδα του κεντρικού κτιρίου του αερολιμένα για να σωθούν.

Πάνω από 8.000 άνθρωποι αγνοούνται. Φωτογραφία: Associated Press

Γεωλογικές και γεωφυσικές επιπτώσεις

Κατά τη διάρκεια του σεισμού καταγράφηκε μετατόπιση του βυθού της θάλασσας, κοντά στο επίκεντρο, κατά 24 μέτρα, 4 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη παρόμοια μέτρηση στην Ιαπωνία.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετατόπιση μέχρι σήμερα, αλλά πιθανότατα όχι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ο εν λόγω σεισμός είχε ως αποτέλεσμα δύο μέρες μετά να δραστηριοποιηθεί ξανά το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων, που βρίσκεται στο νησί Κιούσου. Στις 13 Μαρτίου άρχισε ξανά να εκτοξεύει πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων. 

Ο σεισμός είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και ήταν τόσο ισχυρός που άλλαξε τον άξονα της γης. Φωτογραφία: Associated Press

Μείωση της διάρκειας της μέρας

Μετά τον σεισμό, η διάρκεια της 24ώρης ημέρας στη Γη μίκρυνε κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τους γεωφυσικούς επιστήμονες της NASA.

Αλλαγές στον άξονα της Γης

O άξονας της Γης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, μετακινήθηκε κατά 10 εκατοστά.

Μία ξεχωριστή έκθεση από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το νησί Χονσού, το κύριο νησί της Ιαπωνίας, έχει μετατοπιστεί κατά 2,4 μέτρα προς τα ανατολικά. 

Μάλιστα, η καταστροφή άφησε ένα τεράστιο ρήγμα στον πυθμένα της θάλασσας, 217 μίλια σε μήκος και 50 μίλια σε πλάτος.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top