Ερντογάν: Από κουλουρτζής, στη φυλακή και μετά «Σουλτάνος»!

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Προέδρου της Τουρκίας

Ανάλυση Συρίγου για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων / Βίντεο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Γενέθλια έχει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας δεν ήταν πάντα βυθισμένος στα πλούτη, όπως σήμερα, ούτε έμενε σε παλάτια.

Ερντογάν: «Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους από τον σεισμό»

  • Προτού γίνει «Σουλτάνος», όταν ήταν παιδί ακόμα, πουλούσε κουλούρια στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
  • Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Ριζούντα, επαρχία της Βόρειας Τουρκίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πριν ακόμα έρθει στη ζωή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οικογένειά του ζούσε στο Μπατούμι της Γεωργίας.
  • Ο πατέρας του υπηρετούσε λιμενικός στη Ρίζε, μέχρι που η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ο μικρός Ταγίπ πουλούσε λεμονάδες και κουλούρια μετά το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του οικονομικά.
  • Πήγε δημοτικό στην Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης και μέχρι το 1973 φοιτούσε στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ της πόλης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, η οποία σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά (ως Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών).
  • Στα νιάτα του υπήρξε και ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της πόλης. Προς τιμήν του, το στάδιο της γειτονιάς του, έδρα της τοπικής ομάδας Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού, έχει πάρει το όνομα του.

Ο γάμος με την Εμινέ

O Ερντογάν με την Εμινέ

Ο Ερντογάν παντρεύτηκε την Εμινέ Γκιουλμπαράν στις 4 Ιουλίου 1978. Μαζί έκαναν δυο γιους και δυο κόρες, τον Αχμέτ Μπουράκ και τον Νετζμεντίν Μπιλάλ, την Εσρά και τη Σουμεγιέ. Ο πατέρας του, Αχμέτ Ερντογάν, πέθανε το 1988 και η μητέρα του, Τενζιλέ Ερντογάν, πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 2011.

Το μικρόβιο της πολιτικής

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη διοίκηση επιχειρήσεων κι ενώ ασχολιόταν και με την... μπάλα, ο Ερντογάν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Εντάχθηκε στην αντικομμουνιστική Τουρκική Εθνική Ένωση Φοιτητών. Το 1976 τέθηκε επικεφαλής της νεολαίας του Ισλαμιστικού Κόμματος MSP στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Στις 27 Μαρτίου 1994 εκλέχθηκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Έλυσε βασικά προβλήματα της πόλης, όπως η υδροδότηση, η ρύπανση, αλλά και το κυκλοφοριακό χάος. Έκανε έργα που έμειναν στην ιστορία -έχτισε πάνω από 50 γέφυρες και πολλούς καινούριους δρόμους. 

Της φυλακής τα σίδερα είναι και για τον Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, το Κόμμα της Ευημερίας (διάδοχος του MSP) κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ο Ερντογάν αναδείχθηκε ως ένας από τους κύριους ομιλητές. Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.

Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος (άρθρο 312/2 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα). Ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του δημάρχου το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999.

Το 2001 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε το δικό του κόμμα

Το ισλαμικών καταβολών κόμμα του (AKP, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω του ποιήματος που είχε απαγγείλει στο Σιίρτ. Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Όμως, ο νόμος αυτός, όπως και πολλοί άλλοι στη συνέχεια, άλλαξε ως δια μαγείας. Τον Δεκέμβριο του 2002 οι εκλογές ακυρώθηκαν και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2003. Τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούσε να είναι υποψήφιος. Έτσι ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός στις 14 Μαρτίου 2003.

Τον Μάιο του 2004, έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.

Ο "Papa Tayyip"

Το 2011 έγινε ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία, παίρνοντας κάθε φορά όλο και περισσότερες ψήφους.

Πράγματι τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του κατάφερε να διορθώσει πολλά από τα οικονομικά δεινά της δεκαετίας του '90. Η οικονομική κρίση χτύπησε, όμως, και πάλι την πόρτα της γειτονικής χώρας με μία ξαφνική αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας το 2018. Ο Ερντογάν ήταν έτοιμος να γυρίσει τον διάλογο στα εθνικά ζητήματα και να δείξει στους ψηφοφόρους του πως είναι ακόμα ισχυρός.

Ο Μπαμπάς Ταγίπ, όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, έχει αποκτήσει μία πολύ δυνατή βάση -σχεδόν φανατισμένων- ψηφοφόρων στην Τουρκία. Γυναικόπαιδα τον υποδέχονται με δάκρυα στα μάτια, μεγάλοι άνθρωποι έχουν μοναδικό τους όνειρο να τον δουν από κοντά... κι ας πεθάνουν, όπως λένε.

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη, λόγιοι και επαγγελματίες μεταναστεύουν για να αποφύγουν τη διακυβέρνησή του, που πήρε τρομακτική τροπή μετά τις μαζικές συλλήψεις με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Από πρωθυπουργός, Σουλτάνος

Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε και έραψε το Σύνταγμα στα μέτρα του και τα σημάδια αυταρχικότητας άρχισαν να φαίνονται πολύ έντονα το 2013.

Η πρωθυπουργία τελικά δεν ήταν αρκετή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top