Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την ενεργό πολιτική

Η τελευταία του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τελευταία ομιλία στην ΚΕ της ΝΔ

Στις 23 Ιανουαρίου του 2004,  με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ,  ανακοίνωσε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική σε ηλικία 86 ετών.  

Με τον τρόπο αυτό άνοιγε επίσης τον δρόμο στον γιο του και σημερινό πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ίδιας χρονιάς,  στην οποία εξελέγη βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό τον Κώστα Καραμανλή στη Β΄Αθηνών.

Tα αποφθέγματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έμειναν στην ιστορία  

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε αναδρομή στην μακρά αλλά και πολυτάραχη πολιτική διαδρομή, με αναφορές στο προσωπικό και ιδεολογικό του στίγμα σε μια πορεία 58 ετών, ενώ μετά την ομιλία του αποθεώθηκε από τους βουλευτές και τα μέλη της ΚΕ της ΝΔ.

Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ 

«Με αυτό το κριτήριο, νεότατος τότε, αγωνίστηκα και πέτυχα να αποφύγει η Κρήτη τον  εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Με  αυτό το κριτήριο πολιτεύτηκα ως Υφυπουργός Οικονομικών την δεκαετία του "50. Με αυτό το κριτήριο κατέθεσα την δεκαετία του "60 τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης. Με αυτό το κριτήριο ως Υπουργός των Εξωτερικών χάραξα την πολιτική της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας. Με αυτό το κριτήριο ως ηγέτης της φιλελεύθερης  δημοκρατικής παράταξης, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επεδίωξα με πάθος την συμφιλίωση, την συνεννόηση, την γεφύρωση του διχασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί ποτέ μου δεν πίστεψα σε πράσινα, κόκκινα και μπλε καφενεία. Με αυτό το κριτήριο ως Πρωθυπουργός πίστεψα ότι η σύγχρονη και Ευρωπαϊκή  Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και ρήξεις για  να μπορεί στην αυγή του 21ου αιώνα να παρακολουθήσει την ταχύτητα και τους ρυθμούς των εξελίξεων σε μια Ενωμένη Ευρώπη που ξεκινά από τον Ατλαντικό και φθάνει μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Με αυτό το κριτήριο απέρριψα σε όλη μου την ζωή την δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Δεν συμβιβάστηκα ποτέ και ποτέ δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

 

O τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής χαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ  

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στους στίχους  του Γιώργου Σεφέρη: «Τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί για την Ελλάδα που αξίζουμε. Όλοι μαζί  για την Ελλάδα που μπορούμε. Όλοι μαζί "θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν" ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα"». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top