Tα αποφθέγματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έμειναν στην ιστορία

Από το «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»... μέχρι τη δολοφονία Μπακογιάννη

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα σημαντικό κεφάλαιο και ορόσημο για την πολιτική ζωή της χώρας. Έφυγε πλήρης ημερών, «δικαιωμένος» και «περνά στην ιστορία ως ένας πολιτικός που ήταν μπροστά από την εποχή του» όπως σημείωσε και σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Οι πολιτικές του θέσεις συζητήθηκαν όσο λίγων, ενώ μερικά αποφθέγματά του έμειναν στην ιστορία…

«Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»

Μία από τις γνωστότερες φράσεις που χρησιμοποιούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την οποία είχε δεχθεί μεγάλη σάτιρα, ήταν το "γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε".

«Ανφέρ»

Τον Φεβρουάριο του 1988 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο Λονδίνο και αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για το θέμα της βασιλείας και του δημοψηφίσματος περί της Βασιλευομένης ή Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1974), ο Μητσοτάκης απάντησε ότι «ασχέτως αν αυτός είναι αντιβασιλικός, θεωρεί «ανφέρ» (δηλαδή άδικο ή πολιτικώς ανήθικο) τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα». Φυσικά, όταν η απάντηση – αιχμή μαθεύτηκε στην Ελλάδα, ακολούθησε μπαράζ επικριτών δημοσιευμάτων, ενώ η λέξη ακολούθησε για χρόνια τη σταδιοδρομία του Μητσοτάκη.

Διαπλεκόμενα συμφέροντα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν όμως και αυτός που έβαλε στο πολιτικό λεξιλόγιο τους όρους “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και “διαπλοκή”. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει το 1993 ότι «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Ο όρος δεν αναφερόταν ειδικά στην ιδιωτική τηλεόραση, συνδέθηκε όμως και με τα ιδιωτικά κανάλια, που είχαν υψηλότατη τηλεθέαση, την ώρα που άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για τις εφημερίδες και ενώ το διαδίκτυο δεν είχε ακόμη αλλάξει το τοπίο.

0+0=14%

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε το 1993 με αυτή τη φράσει να εξηγήσει στους εργαζόμενους ότι, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγει κερδισμένος κατά 14%.

«Κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια»

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέφερε το 1991 την ανεξαρτητοποίηση της ως τότε "ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας", η οποία διεκδικούσε την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αρχικά το θέμα χειρίστηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο απομάκρυνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1992, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Λισαβόνας να υιοθετήσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά την απόφαση της Συνόδου της Λισαβόνας επέμεναν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αρχή της οποίας ήταν η είσοδος του κράτους αυτού στον ΟΗΕ με το προσωρινό όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ - FYROM).

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια. Η φράση αυτή αποτυπώθηκε το 1993 στο πολιτικό λεξιλόγιο και αναφέρεται στο Μακεδονικό.

Η χρήση του ονόματος της "Μακεδονίας", από τα Σκόπια αποτελεί μέχρι σήμερα ένα φλέγον εθνικό και πολιτικό ζήτημα.

Δεν κάνει το παιδί γι' αυτή τη δουλειά

Όταν συζητείτο η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει το γεγονός με μια φράση κοφτή και περιεκτική: «Δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά το παιδί». Η ατάκα αυτή για τον γιο του μεγάλου του αντιπάλου, Ανδρέα Παπανδρέου, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Για τη δολοφονία Μπακογιάννη

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τα πυρά των εκτελεστών της 17 Νοέμβρη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για "πολιτική δολοφονία" και ευχήθηκε να είναι η τελευταία.

«Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίαςε να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της.

Σε ό, τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω: Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο» είχε δηλώσει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top