Facebook: Ο «κολοσσός» και το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων

Ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια

Μάρκ Ζάκερμπεργκ

Σαν σήμερα, στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του γνωστού πανεπιστημίου και μόλις στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη, με την προϋπόθεση η ηλικία του να ξεπερνάει τα 13 χρόνια.

Σοβαρό «κενό ασφαλείας» στο Facebook - Χάκαραν 50 εκατ. λογαριασμούς

Η δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης το 2013 είχε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά.

Με αφορμή τη δημοτικότητά του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και έχει κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του, κάτι που, ωστόσο, δεν έχει μειώσει τον αριθμό των χρηστών.

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολογήθηκε στις Βρυξέλλες για το «σκάνδαλο» με το Facebook

Το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2018 

Το 2018 δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε ότι το Facebook παραχώρησε σε 150 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Amazon, πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών, εν αγνοία τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Παραδοχή Ζάκερμπεργκ στη δεύτερη κατάθεσή του – Διέρρευσαν και τα δικά του προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με το άρθρο, το Facebook έδωσε τη δυνατότητα στο Netflix, το Spotify και την Royal Bank of Canada, μεταξύ άλλων, να διαβάζουν, να γράφουν ή ακόμα και να διαγράφουν γραπτά μηνύματα χρηστών, και να βλέπουν όλους τους συμμετέχοντες σε ένα thread, προνόμια που υπερβαίνουν κατά πολύ τα απαιτούμενα για την ενσωμάτωση του Facebook στα συστήματά τους.

O ιντερνετικός κολοσσός επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να «βλέπει» τα ονόματα όλων των φίλων ενός χρήστη του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Facebook: Νέα απόπειρα ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ

Στην Amazon δόθηκε η δυνατότητα να αντλεί τα ονόματα χρηστών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω των φίλων τους, ενώ η Yahoo μπορούσε ακόμα και να παρακολουθεί προβολές stream από post φίλων.

Μάλιστα, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, η Sony, η Microsoft και η Amazon μπορούσαν να μαθαίνουν τις διευθύνσεις email χρηστών, μέσω των λογαριασμών των φίλων τους. Τα έγγραφα που εξασφάλισε η εφημερίδα αποδεικνύουν ότι οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του Facebook είχαν εξαιρεθεί από τους συνήθεις κανόνες απορρήτου του ιστότοπου μέσω ειδικών deals.

Οι συμφωνίες, που συνήφθησαν με επιχειρήσεις τεχνολογίας, online μαγαζιά λιανικής πώλησης, αυτοκινητοβιομηχανίες, ιστότοπους αναψυχής και εταιρείες ΜΜΕ, χρονολογούνται από το 2010 και εξακολουθούσαν να ισχύουν το 2017.

Facebook: Διέρρευσαν τα τηλέφωνα εκατομμυρίων χρηστών

Συμφωνία με περισσότερους από 60 κατασκευαστές smartphone

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, το Facebook σύναψε συμφωνίες με περισσότερους από 60 κατασκευαστές smartphones, συμπεριλαμβανομένης της Apple.

Τα αρχεία καταδεικνύουν ότι οι συσκευές Apple μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους αριθμούς επαφών και τις καταχωρίσεις ημερολογίου του χρήστη, ακόμη και αν ο ίδιος είχε απενεργοποιήσει όλες τις λειτουργίες κοινοποίησης. Επίσης, είχε μπορούσε να κρύψει το γεγονός ότι οι συσκευές της ζητούσαν δεδομένα από τους χρήστες του Facebook.

Βιβλίο κανόνων για το facebook παρουσίασε ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ στη σκιά του σκανδάλου της Cambridge Analytica

Η απάντηση του Facebook για το σκάνδαλο

Το Facebook δεν έλαβε ποτέ χρήματα για την παροχή αυτού του είδους της πρόσβασης, που υπήρχε ακόμη και εάν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες κοινοποίησης δεδομένων στο προφίλ τους.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες ενεργούσαν απλά ως προέκταση του Facebook. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πληροφορία που μοιραζόταν ένας χρήστης με τους φίλους του στον ιστότοπο μπορούσε έπειτα να κοινοποιηθεί στις παραπάνω εταιρείες, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Το Facebook διέψευσε ότι οι προαναφερόμενες εταιρείες έκαναν κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών, αν και απέφυγε να αναφερθεί στον όγκο των δεδομένων που δόθηκαν εν αγνοία των χρηστών του.

Το Twitter "πήρε" φωτιά για τον Mark Zuckerberg: Οι κατηγορίες, τα αστεία και οι εξωγήινοι

H «συγνώμη» του Ζούκερμπεργκ

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών κατέθεσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο περί προσωπικών δεδομένων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές» για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top